28 Οκτ 2010

Αμερικανική Αεροπορία: Έχασαν... τους διηπειρωτικούς!


 
Η αμερικανική Αεροπορία (USAF) έχασε για μερικά λεπτά την επαφή με 50 από τους διηπειρωτικούς της πυραύλους, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν σε ξένα μέσα.

 
Η 319 Μοίρα Πυραύλων στη βάση Γουόρεν του Γουαϊόμινκ ,ανέφερε ότι στις 23 Οκτωβρίου και για μικρό χρονικό διάστημα, η USAF έχασε κάθε επαφή με όλους του πυραύλους LGM-30G Minuteman II υπό τον έλεγχό της, οπότε και αναγκάστηκε να τους δηλώσει ως έκτος λειτουργίας.
Σύμφωνα με πρώην αξιωματικούς που υπηρέτησαν στο αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο στο παρελθόν, τέτοια φαινόμενα είναι εξαιρετικά σπάνια. Έχουν παρατηρηθεί διακοπές επικοινωνίας με ένα ή δύο πυραυλικά συστήματα αλλά ποτέ το πρόβλημα δεν υπήρξε τόσο μαζικό. Γι’ αυτό το λόγο αναλυτές εκφράζουν τώρα την ανησυχία τους για την κατάσταση του συστήματος ελέγχου του πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο αποτελεί και το κορυφαίας σημασία αποτρεπτικό μέσο της υπερδύναμης.
Τα αίτια της δυσλειτουργίας παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα και πολλοί εικάζουν ότι πρόκειται σε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα. Όπως είναι αναμενόμενο, το επεισόδιο θα δώσει έναυσμα και για πιο «ευφάνταστα» σενάρια που θα σχετίζονται με μια υποτιθέμενη «εξωτερική» παρέμβαση με χαρακτήρα σαμποτάζ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο άμεσος και αξιόπιστος έλεγχος των πυρηνικών οπλοστασίων είναι ο κρίσιμος παράγοντας της αποτελεσματικότητάς τους διότι σε περίπτωση πυρηνικής ανταλλαγής τα συστήματα θα πρέπει να εκτοξευθούν μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα για ένα ανταποδοτικό πλήγμα.
Η αξιοπιστία του συστήματος ελέγχου των πυρηνικών ορίζει και την αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής που με τη σειρά της εγγυάται την ισορροπία του τρόμου μεταξύ των σημερινών πυρηνικών δυνάμεων.
 
πηγή: www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου