30 Οκτ 2010

Νέα «κηλίδα» για BP - Halliburton

Ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας και η κατασκευαστική εταιρεία του Τσένι γνώριζαν, αλλά απέκρυπταν επί μήνες ότι είχε τοποθετηθεί ελαττωματικό τσιμέντο στο πηγάδι της BP πριν από τη μοιραία έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon








Τα... στραβά μάτια έκαναν επί μήνες ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας BP και η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία Halliburton (εταιρεία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι) για το ελαττωματικό τσιμέντο που τοποθετήθηκε στο πηγάδι της πετρελαϊκής εταιρείας, πριν από την έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, υποστηρίζει o επικεφαλής σύμβουλος της αμερικανικής προεδρικής επιτροπής που έχει συσταθεί για να ρίξει φως στα αίτια της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ.
Σε επιστολή του προς την προεδρική επιτροπή, ο ερευνητής Φρεντ Μπάρτλιτ αποκαλύπτει το μέγεθος του σκανδάλου που συνέβαλε στη δημιουργία της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία των ΗΠΑ, τον περασμένο Απρίλιο. Ο Μπάρτιλτ υποστηρίζει ότι το μείγμα τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε στα τοιχώματα του πηγαδιού της BP δεν πληρούσε τις βιομηχανικές προδιαγραφές και μάλιστα είχε αποτύχει στις τρεις από τις τέσσερις δοκιμές προτού γίνει η έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon.
Η κατασκευαστική Halliburton, στην οποία η BP είχε αναθέσει το έργο τσιμεντοποίησης του πηγαδιού της, ήξερε για το ελαττωματικό τσιμέντο από τον περασμένο Φεβρουάριο και ενημέρωσε σχετικά την BP στις 8 Μαρτίου, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν». Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να καλύψουν το πρόβλημα.
Νέο μείγμα
«Η Halliburton και πιθανόν και η BP θα έπρεπε να είχαν φτιάξει ένα νέο μείγμα από νερό, στερεά υλικά και βαρίτη», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Από την πλευρά της, η Halliburton θεωρεί ότι το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε δεν ευθύνεται για την έκρηξη.
«Η Halliburton πιστεύει ότι οι σημαντικές διαφορές που εντοπίστηκαν στις δοκιμές που διενήργησε η εταιρεία για το τσιμέντο και στα αποτελέσματα της προεδρικής επιτροπής μπορεί να οφείλονται στα διαφορετικά υλικά του τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκαν», επισημαίνει η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία σε χθεσινή ανακοίνωσή της.
Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής δικηγόρος της προεδρικής επιτροπής που συστάθηκε για να ερευνήσει το δυστύχημα στην εξέδρα Deepwater Horizon επικεντρώθηκε στην εργασία που είχε γίνει όσον αφορά τη σφράγιση με τσιμέντο του σημείου διαρροής που προκάλεσε τον θάνατο 11 εργαζομένων και τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, η μετοχή της Halliburton σημείωσε πτώση κατά 10%. 


ΠΗΓΗ: http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17827&subid=2&pubid=81636682

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου