28 Νοε 2010

Κορέα: Ελληνική υποχρεωτική εμπλοκή σε περίπτωση πολέμου;


Όσο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως αστείο, τα έγγραφα που έχουν υπογραφεί το 1953, και συνεχίζουν να ισχύουν, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην υποβολή αιτήματος προς την ελληνική πλευρά!

Όπως είναι γνωστό, στον πόλεμο της Κορέας (1950-53) συμμετείχε και η Ελλάδα, μαζί με άλλες 15 χώρες. Οι εμπόλεμοι στο πλευρό της Νοτίου Κορέας, στο πλαίσιο της εμπλοκής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), υπέγραψαν χαρτί συμμετοχής στον οργανισμό με την επωνυμία «Διοίκησης του ΟΗΕ» (UN Command) αμέσως μετά την εκεχειρία του 1953 (στις 27 Ιουλίου) που τερμάτισε τον τριετή πόλεμο.
Σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο, η συγκεκριμένη δομή του ΟΗΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα συγκέντρωσης δυνάμεων, στο πλαίσιο συμμαχίας που θα ενισχύσει τις δυνάμεις του Νότους στη σύγκρουση με τον σταλινικό Βορρά.

Πρόκειται για αμιγώς θεωρητικό, αλλά υπαρκτό, ενδεχόμενο, καθότι η εμπλοκή του ΟΗΕ θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα, λόγω της παρουσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Κίνας, ως μονίμου μέλους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο που δεν επιθυμεί τέτοιου είδους σύγκρουση που θα φέρει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη «γειτονιά» του, θα μπορούσε να μπλοκάρει με το δικαίωμα «αναβλητικής αρνησικυρίας» που διαθέτει, το γνωστό μας «βέτο», κάθε αμερικανική πρωτοβουλία για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή.

Κατά συνέπεια, η λογική υπαγορεύει το ότι οι Αμερικανοί θα ήταν πολύ επιφυλακτική στην οποιαδήποτε εμπλοκή του ΟΗΕ σε περίπτωση σύρραξης.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο στο οποίο αναφερόμαστε παραπάνω, αποτέλεσε ενημερωτικό σημείωμα προς τον Καναδό υπουργό Άμυνας, αμέσως μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, η οποία υποχρέωσε τους Καναδούς να ρίξουν μια ματιά στις υποχρεώσεις της χώρας τους στην περιοχή (αλήθεια, πέρασε από το μυαλό του οποιουδήποτε στην Ελλάδα, είτε στο ΥΠΕΘΑ είτε στο ΥΠΕΞ, να προβεί σε τέτοια έρευνα;). Οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου του, επισήμαναν ακριβώς αυτό: Το ότι ο Καναδάς ήταν εκ των εμπολέμων το διάστημα 1950-53 και υπέγραψε στη συνέχεια τη συμμετοχή του στο UN Command θα μπορούσε να εμπλέξει τη χώρα σε περίπτωση πολέμου.

Και για του λόγου το αληθές, παραπέμπουμε στην καναδική ιστοσελίδα «cbcnews» όπου εντοπίσαμε το σχετικό δημοσίευμα που αφορά στην περίπτωση του Καναδά, χώρα που συμμετείχε στον Πόλεμο της Κορέας, όπως και η Ελλάδα:

http://www.cbc.ca/world/story/2010/11/26/canada-korea-military.html?ref=rss&loomia_si=t0:a16:g4:r2:c0:b0



defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου