14 Νοε 2010

Εξαπλώνεται ο ιρλανδικός ιός

Σε νέα φάση έχει εισέλθει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η αγορά δεν ανησυχεί πλέον μόνο για την Ελλάδα. Φοβάται πως το θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και πιθανής χρεοκοπίας αφορά και άλλες αδύναμες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η διεύρυνση του προβλήματος μπορεί να εξυπηρετεί την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, ορθώνει όμως εμπόδια στον δρόμο για την επιστροφή του Δημοσίου και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος.
«Από τη μία η διεθνοποίηση της κρίσης διευκολύνει τη χώρα, η οποία παύει να είναι το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης και βελτιώνει συγκριτικά την εικόνα της. Από την άλλη δυσκολεύει την υποχώρηση των επιτοκίων των ομολόγων καθώς οι πιέσεις στα ομόλογα της Ιρλανδίας αμβλύνουν τα spreads των ελληνικών τίτλων» αναφέρει ο κ. Μιχ. Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Αlpha Βank.

Διεύρυνση των spreads
Πράγματι, την περασμένη εβδομάδα, η ξέφρενη πορεία των ιρλανδικών spreads θυμίζει την αντίστοιχη διαδρομή της Ελλάδας την περασμένη άνοιξη προς την «αγκαλιά» του ΔΝΤ και της ΕΕ και οδήγησε στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Την Παρασκευή μάλιστα εντάθηκαν οι φήμες που ήθελαν την Ιρλανδία να προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Μάλιστα έκαναν λόγο ότι η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας ύψους 80 δισ. ευρώ για την ιρλανδική οικονομία.

Η κατάσταση εκτονώθηκε ύστερα από κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου του G20 στη Σεούλ της Ν. Κορέας, σύμφωνα με το οποίο «κάθε νέος μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013 και έπειτα, χωρίς καμία επίδραση, ωστόσο, στις ισχύουσες συμφωνίες». Με τη δήλωσή τους αυτή ήθελαν να καθησυχάσουν τις αγορές, διευκρινίζοντας πως ο μηχανισμός που πρότεινε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και στήριξε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο οποίος προβλέπει τη συμμετοχή και ιδιωτών, δηλαδή τραπεζών, στο κόστος αντιμετώπισης της κρίσης, δεν θα αφορά υφιστάμενο χρέος ή υφιστάμενους μηχανισμούς αλλά όποιους νέους προκύψουν από τα μέσα του 2013 και μετά.

Και ήταν αυτή ακριβώς η πρόταση της Γερμανίας που υποχρέωσε τους κατόχους ομολόγων να αναλάβουν μέρος του κόστους σε κάθε μελλοντική κρίση χρέους που εκτόξευσε το τελευταίο διάστημα τα spreads των ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Διότι αν η πρόταση αυτή περάσει οι επενδυτές θα γυρίσουν την πλάτη στα ομόλογα των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης και θα τις οδηγήσουν σε χρεοκοπία.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μασουράκη, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη μακρινή Σεούλ απλώς «δίνουν ανάσα» στις αγορές ομολόγων καθώς το ζήτημα διαχείρισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη παραμένει.

Διαφορετικά προβλήματα
«Κάθε χώρα αντιμετωπίζει ξεχωριστά προβλήματα» αναφέρει ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομολόγος της Εurobank. Οπως εξηγεί «η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται πολλά χρόνια σε ύφεση και δυσκολεύεται να ελέγξει το έλλειμμά της, παρουσιάζει πολιτική αστάθεια καθώς κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας.Στην Ισπανία το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων, ενώ η Ιρλανδία που αντιμετωπίζει σφοδρή τραπεζική κρίσηέχει εξαντλήσει τα μέτρα που μπορεί να λάβει». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η Ιρλανδία ως ανοικτή οικονομία επλήγη με σφοδρότητα από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 και στη συνέχεια κατέρρευσε το τραπεζικό της σύστημα, τη σωτηρία του οποίου ανέλαβε το κράτος, εκτοξεύοντας το έλλειμμα στο 32%. «Η Ιρλανδία σε αντίθεση με την Ελλάδαδιαθέτει ανοικτή οικονομία, ευέλικτη αγορά εργασίας, έχει μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και έχει λάβει μέτρα λιτότητας» συμπληρώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εurobank.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=366979&ct=3&dt=14/11/2010#ixzz15FM8Enll

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου