18 Νοε 2010

«Κίνδυνος να διαλυθεί το ευρώ»

Για την ύφεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και τους τρόπους αντιμετώπισής της, μίλησαν την Πέμπτη στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης και ο καθηγητής οικονομικών Τρύφωνας Κολλίντζας.
Ο κ. Βαρουφάκης προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο το ευρώ να διαλυθεί αν η Ελλάδα δεν πάρει την τρίτη δόση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Αν δεν πάρουμε την τρίτη δόση της βοήθειας, τα spreads θα εκτιναχθούν στον αέρα σε Πορτογαλία, Ισπανία, και η ασθένεια θα επεκταθεί και στην Ιταλία. Ο μηχανισμός στήριξης είναι άκρως προβληματικός από τον τρόπο που έχει δημιουργηθεί. Δεν μπορεί να αντέξει Ιταλία και Ισπανία» επισήμανε.


Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα πάσχει από πολύ χαμηλή αποδοτικότητα, ωστόσο η μείωση των αποδοχών δεν αυξάνει αναγκαστικά την αποδοτικότητα.


«Το πλοίο βυθίζεται και κοιτάμε τα υδραυλικά. Οι τράπεζες είναι νεκροζώντανες, διασυνδεδεμένες με την ΕΚΤ» πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στόχος θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της αποδοτικότητας και δεύτερος στόχος, απόλυτης σημασίας, η Ελλάδα να παίξει ρόλο σε μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση χρέους όλων των χωρών που έχουν πρόβλημα.


Ο κ. Κολλίντζας πάντως διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι στην Ευρωζώνη θα γίνει νέο θεσμικό πλαίσιο και το ευρώ θα κινηθεί καλύτερα μετά από αυτό.


«Υπάρχει έλλειμμα θεσμικό σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή συζητούνται θεσμοί που θα μας δώσουν την ευκαιρία για να καλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε.


Ο κ. Κολλίντζας
πρόσθεσε ότι χωρίς το ευρώ θα υπήρχαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα για την Ελλάδα, καθώς θα υπήρχε υποτίμηση της δραχμής, πληθωρισμό και μείωση των εισοδημάτων.

ΠΗΓΗ: http://www.skai.gr/news/finance/article/156831/kindynos-na-dialythei-to-eyro-/?utm_source=rss_news_top&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου