21 Νοε 2010

Νέο κόμμα Μπακογιάννη,εν μέσω συζητήσεων για συναίνεση.


Το πολιτικό τοπίο των συνεργασιών φαίνεται να ξεκαθαρίζει με την ανακοίνωση, σήμερα, της ίδρυσης του νέο κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, στις βασικές αρχές του οποίου περιλαμβάνεται και η «συνεννόηση» με την κυβέρνηση, κάτι που, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αποτελεί και επιδίωξη του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι, την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν συνεργάζεται «με εκείνους που αποδέχονται το μνημόνιο».
Από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη έχει τονιστεί ότι το νέο κόμμα θα υποστηρίξει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και πως θα επιδιώξει «μέσα από την συνεννόηση πάνω σε προγραμματικές θέσεις και συγκεκριμένες προτεραιότητες, τη συμμετοχή του στη διακυβέρνηση της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση οι ένοικοι της "πολυκατοικίας" γίνονται και επίσημα τρεις. Στη Ρηγίλλης βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω παρασκηνιακών διεργασιών οι οποίες σημειώνονται ανάμεσα στην Μπακογιάννη και στελέχη της ΝΔ, όπως η Έλσα Παπαδημητρίου και ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Στη ΝΔ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποχωρήσεων, ενώ γαλάζιοι βουλευτές επισημαίνουν, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», ότι «όποιος αποφασίσει να προσχωρήσει στο κόμμα της Μπακογιάννη, θα έχει την ευθύνη της επιλογής του με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Μάλιστα, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την ήττα του στα προσωπικά του στοιχήματα Κικίλια και Δράκο, σκέφτεται να προχωρήσει σε εσωτερικό ανασχηματισμό, ωστόσο καθυστερεί καθώς, μεταξύ άλλων, οι επιτελείς του συνιστούν να περιμένει την ανακοίνωση του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη για να δει ποιοι «θα διαρρεύσουν», ενώ σημειώνουν ότι αν υπάρξει τώρα εσωτερικός ανασχηματισμός, ενδέχεται να οδηγηθούν στην έξοδο και άλλα στελέχη.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρει ότι θα ακολουθηθεί το «μαρτύριο της σταγόνας», καθώς ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ ετοιμάζονται να προσχωρήσουν σταδιακά και ένας ένας στο κόμμα της Μπακογιάννη, μόλις τους δοθεί η αφορμή.

Την ίδια στιγμή, στο ΛΑΟΣ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης προτάσσει τα εθνικά θέματα, σημειώνοντας ότι η απόσταση που τον χωρίζει από την Μπακογιάννη σε αυτά είναι τεράστια, και σε πρώτο επίπεδο θα επιχειρήσει να προβάλει τις διαφορές που έχει το ΛΑΟΣ με το νέο κόμμα.

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση κάνουν άνοιγμα προς την αντιπολίτευση για να επιτύχουν συναίνεση στην οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» εντός της επόμενης εβδομάδας, το Μέγαρο Μαξίμου θα αποστείλει τις προσκλήσεις για συζήτηση στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ο Γιώργος Παπανδρέου στοχεύει στη συναίνεση μερίδας της αντιπολίτευσης( ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και Ντόρα Μπακογιάννη) ωστόσο αυτό που επιθυμεί περισσότερο είναι η συνεννόηση με τη ΝΔ. Στόχος του, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να αποσπάσει τουλάχιστον ενδείξεις κατανόησης, να εξασφαλίσει ανοχή στις διαρθρωτικές αλλαγές και να στείλει ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην σημερινή «Καθημερινή της Κυριακής» ο Αντώνης Σαμαράς δεν διακρίνει περιθώρια συναίνεσης, καθώς, όπως σημειώνει, κάθε συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα, τα οποία σήμερα δεν βλέπει.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όποιον επιδιώκει αλλαγή οικονομικής πολιτικής για να βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη. Αλλά με όσους αποδέχονται τα αδιέξοδα του Μνημονίου δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας», τονίζει.

«Αν συνεχίσει η κυβέρνηση στον ίδιο δρόμο», υπογραμμίζει ο Αντώνης Σαμαράς, «τότε σύντομα θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι αυτό που εμφανίστηκε ως σωτηρία ήταν καταστροφή».

Την ίδια στιγμή, δύο βουλευτές της ΝΔ με δηλώσεις του στη Real News διαφοροποιούνται από τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο Αγαμέμνονας όταν είχε απέναντί του τους Θεούς θυσίασε την κόρη του. Εμείς μπροστά στα δεινά της πατρίδας τί θα πράξουμε; Φίλιο το κόμμα, φίλτατη όμως η πατρίς - και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους», δηλώνει ο Γιώργος Κοντογιάννης, ενώ ο Γεράσιμος Γιακουμάτος υποστηρίζει ότι «η εθνική συναίνεση απαιτεί ουσιαστική και όχι κομματική συνεννόηση. Απαιτεί να είμαστε μια γροθιά. Αυτό θα μας επέτρεπε να κάνουμε τη ρήξη για να σωθούμε»


ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου