Την απαίτηση για «σαφή δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς σε συμφωνία με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον απαιτείται, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου» υπενθυμίζει ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Διεύρυνση, κος Φούλε, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά. Με την ερώτησή του, ο κ. Τσουκαλάς επεσήμανε τις πρόσφατες παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες που πραγματοποίησε η Τουρκία σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα εμπόδια που θέτει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος (η Τουρκία) σε δύο Κράτη-Μέλη της ΕΕ (Ελλάδα και Κύπρο) να ερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τους σημαντικούς ενεργειακούς και οικονομικούς πόρους της λεκάνης της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, ο κος Τσουκαλάς σημειώνει την επιμονή της Τουρκίας να μην υπογράφει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Ο κος Φούλε, στην απάντησή του, τονίζει ότι «η επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας και η ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών είναι θεμελιώδεις αρχές για όποια χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ». Το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ και τίθεται συστηματικά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης και της Επιτροπής Σύνδεσης καθώς και στις συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία. Όσον αφορά τις δραστηριότητες του τουρκικού ωκεανογραφικού ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ (Çeşme), ο Επίτροπος παραπέμπει σε δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία «σκοπός των δραστηριοτήτων του ήταν η πραγματοποίηση υδρογραφικής μελέτης στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος για την ενημέρωση χαρτών θαλάσσιας πλοήγησης».
Τέλος, ο κος Φούλε αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να ενθαρρύνει την Τουρκία να καταστεί μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπως είναι όλα τα Κράτη-Μέλη. Επιπλέον, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2009, γίνεται έκκληση να αποφευχθεί οποιαδήποτε απειλή, πηγή τριβών ή ενέργειες που θα μπορούσαν να πλήξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».
Σχολιάζοντας την απάντηση του κου Φούλε, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε: «Ακόμη και η χλιαρή δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της μοιάζουν εξαιρετικά δυναμικές αν συγκριθούν με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εντός των οικονομικών ζωνών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική οικονομική ανάσα στις δύο χώρες, αλλά και να ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την αυτάρκεια της ΕΕ σε ορυκτά καύσιμα. Αποτελούν λοιπόν εθνικούς και ευρωπαϊκούς ενεργειακούς πόρους, τους οποίους δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα, μέσω της συνεχιζόμενης μυστικής διπλωματίας, να «συνεκμεταλλευθεί». Ειδικά για τις πρόσφατες έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους, είναι αποκαλυπτικό το ότι η Επιτροπή φαίνεται ότι δεν διαθέτει κανενός είδους επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τις τουρκικές δραστηριότητες και αρκείται στις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών».
ΠΗΓΗ: onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου