23 Νοε 2010

Η Ιρλανδία στο μηχανισμό, να ετοιμάζεται η Πορτογαλία. Ακολουθεί η Ισπανία;


Μπορεί η Ευρωζώνη να «σηκώσει» βάρος της διάσωσης και μεγάλων οικονομιών; Στις Βρυξέλλες όλοι ελπίζουν ότι δεν θα χρειασθεί να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα Η Πορτογαλία θα είναι σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, η τρίτη χώρα - μέλος της Ευρωζώνης η οποία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που φτάνουν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, η Λισαβόνα συγκεντρώνει όλες τις πιθανότητες για να ενταχθεί στο ίδιο σύστημα άμεσα κι αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλα τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν τις αγορές διεθνώς. «Οι ενδείξεις είναι σοβαρές και παραπέμπουν ακριβώς στο διάστημα λίγο πριν η χώρα μας καταφύγει στην τριπλή επιτροπεία» επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Ως ενδεικτικά σημεία θεωρούνται το spread των 10ετών ομολόγων (όπου φαίνεται, με βάση και το πρόσφατο ιρλανδικό παράδειγμα, ότι οι 500 μονάδες βάσης είναι το όριο για να χτυπήσει ο συναγερμός) ή την ισοτιμία του ευρώ έναντι άλλων βασικών νομισμάτων διεθνώς (πχ δολάριο). Αργά αλλά σταθερά, η Πορτογαλία πληρεί τις προϋποθέσεις, γι αυτό και οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, σπεύδουν να προετοιμασθούν.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ευρωπαϊκή οικονομική αλληλεγγύη, όπως εκφράζεται μέσα από τη σύσταση και λειτουργία του σχετικού Ταμείου, μπορεί ασφαλώς να σηκώσει το βάρος διάσωσης τριών μικρομεσαίων χωρών της Ευρωζώνης.

Το θέμα, όμως, που απασχολεί αυτή τη στιγμή όλη την ενωμένη Ευρώπη είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που χρειασθεί να προσφερθεί και σε μια πραγματικά μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία, όπως, για παράδειγμα, η ισπανική. Καθόλου τυχαία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, θέλοντας ενδεχομένως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σε συνέντευξη του στην «Ελ Παίς» δήλωσε ότι σχεδιάζει να χαλαρώσει κάπως τα μέτρα λιτότητας στην Ισπανία, θέλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι τα πράγματα στη Μαδρίτη δεν προκαλούν ανησυχία...


 ΠΗΓΗ: http://www.voria.gr/details.php?id=33205

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου