26 Νοε 2010

Ασκήσεις του βορειοκορεατικού πυροβολικού στην Κίτρινη Θάλασσα


Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι ελέγχει την προέλευση δύο εκρήξεων που είναι πιθανόν να προέρχονται από πυρά πυροβολικού στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στο νοτιοκορεατικό νησί που βομβαρδίσθηκε την Τρίτη από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι είδε στήλες καπνού να υψώνονται από την ενδοχώρα της Βόρειας Κορέας.

Το νοτιοκορεατικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι τα πυρά φαίνεται ότι έπεσαν βόρεια των διαφιλονικούμενων θαλάσσιων συνόρων στα βορειοκορεατικά ύδατα και ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας δεν θεωρεί ότι κατευθύνονταν προς το νοτιοκορεατικό έδαφος.

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού στρατού δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για πυρά πυροβολικού στο έδαφος της Βόρειας Κορέας, οι οποίες ελέγχονται.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο στρατός της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε άσκηση πυροβολικού στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στο νοτιοκορεατικό νησί Γιονπιόνγκ.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα κατά της "απομόνωσης"

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα από την Σεούλ ότι το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ δεν πρέπει να απομονωθεί και έκανε έκκληση να συνεχιστεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον βορειοκορεατικό λαό.

Ο Μαρζούκι Νταρουσμάν, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του τον περασμένο Ιούνιο, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην κορεατική χερσόνησο, αλλά όπως και στον προκάτοχό του δεν του επετράπη η είσοδος στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας. "Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεν πρέπει να ξαναβρεθεί στην απομόνωση τη στιγμή που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης και συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας, τόσο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και στην κάλυψη των ανθρωπιστικών της αναγκών", επισήμανε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Νταρουσμάν επανέλαβε πως ο νοτιοκορεατικός Ερυθρός Σταυρός υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο βοήθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Κορέα που επλήγη τον Αύγουστο από εκτεταμένες πλημμύρες.

Το πρόγραμμα παροχής βοήθειας διακόπηκε αυτήν την εβδομάδα μετά την βορειοκορεατική επίθεση εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας. "Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας" στον βορειοκορεατικό λαό, επισήμανε ο ινδονήσιος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, δήλωσε πως είναι "λυπηρό" το ότι διακόπηκαν, εξαιτίας των συγκρούσεων, οι συνομιλίες για την επανένωση των κορεατικών οικογενειών που χωρίστηκαν στον πόλεμο του 1950-53.


ΠΗΓΗ:  http://news.pathfinder.gr/world/news/670530.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου