Ο διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός, στην παρουσίαση του βιβλίου του για την εξωτερική πολιτική, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις οικονομίες της ΕΕ, ενώ για την Ελλάδα τόνισε πως «με 150% χρέος δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ».
Την έντονη ανησυχία του για την κρίση που φουντώνει στην Ευρώπη εξέφρασε ο διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός, σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, παρουσιάζοντας χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη το νέο του βιβλίο «Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
«Δεν αισιοδοξώ. Η Ευρώπη και το ευρώ έχουν πρόβλημα. Ποιον να πρωτοσώσεις; Την Ιρλανδία; Την Πορτογαλία; Την Ιταλία; Την Ελλάδα;», διερωτήθηκε μιλώντας στο πολυπληθές ακροατήριο που γέμισε τη μεγάλη αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, αποτελούμενο από διακεκριμένους εκπροσώπους της πολιτικής, των επιστημών και της επιχειρηματικής κοινότητας.
Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίστηκε για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «με 150% χρέος δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ» και προβλέποντας πως «ή πάμε σε πτώχευση, ή πάμε σε haircut (σ.σ.: αναδιάρθρωση) ή πάμε σε στάση πληρωμών».
Ο κ. Μαρκεζίνης επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της νεότερης ιστορίας της, με έναν συνδυασμό οικονομικής, διπλωματικής, πολιτικής, μεταναστευτικής, ηθικής κρίσης.
Επέκρινε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι από τις αρχές του 2009 ήξερε την πραγματικότητα και όχι μόνο δεν πήρε μέτρα, αλλά έδωσε και 500 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες.
Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε πως μέχρι τη συνάντηση στο Νταβός «δεν είχε καταλάβει ότι λεφτά δεν υπήρχαν», μετά πήρε μέτρα τολμηρά για τα οποία κάποιοι είναι άξιοι συγχαρητήριων, αλλά και ανυπόφορα για τα χαμηλά στρώματα. «Δεν έχει λυθεί το θέμα της δομικής αλλαγής. Να κάνουμε το κράτος να δουλεύει. Δεν δουλεύει, δεν εισπράττονται φόροι και έσοδα», προσέθεσε.
Επέστησε, ωστόσο, την προσοχή στην εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως αν η οικονομική κρίση χτυπάει τώρα και πονάει τώρα, η διπλωματική θα πονέσει σε 4-5 χρόνια και τότε θα είναι αργά. «Ο 13ος και ο 14ος μισθός μπορεί να επανέλθουν, αλλά η πιθανότητα να ανακτηθεί κυριαρχικό δικαίωμα είναι μηδέν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε σε ενδείξεις και πληροφορίες ότι πριν από τα Χριστούγεννα πρόκειται να γίνει μία ανακοίνωση γενικών αρχών, ως βάση διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, ένα προσχέδιο προσυμφώνου για την προσφυγή στη Χάγη, η οποία θα περιέχει, όπως είπε, συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, με εξαίρεση την ΑΟΖ του Καστελόριζου και την Κρήτη, και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτό θα οδηγήσει σε αυτό που ήθελε πάντα η Τουρκία, δηλαδή τη δημιουργία τετελεσμένων με τον 25ο Μεσημβρινό. «Μην το αφήσετε να γίνει. Η απώλεια θα είναι μεγάλη και ασυγχώρητη», υποστήριξε.
Τάχθηκε υπέρ μίας πολυδιάστατης και «πολυγαμικής» εξωτερικής πολιτικής. «Θα είμαι φίλος με τους Αμερικάνους, τους Ρώσους, τους Κινέζους, με όλους εφόσον βολεύει τη χώρα», είπε.
Εκανε λόγο για περίοδο εσωστρέφειας και αμυντικής στάσης της ελληνικής πλευράς και εντόπισε τη βάση της αδυναμίας στο ότι «έχουμε χάσει την αυτοπεποίθηση και το δικαίωμα να ονειρευόμαστε. Εχουμε γίνει κοινωνία φραπεδάδικου».
Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ είπε πως το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε από σειρά πολιτικών που δεν το έλυσαν όταν μπορούσαν. Υποστήριξε πως έχουμε χάσει το erga omnes και προσέθεσε πως δεν φοβάται τόσο για το όνομα όσο για τις αλυτρωτικές διατάξεις στο Σύνταγμα του κράτους που δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ο ακαδημαϊκός τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης και όχι της ανακύκλωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας, και σχολίασε δηκτικά το εγχείρημα της Ντ. Μπακογιάννη χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας πως ύστερα από 40 χρόνια στην πολιτική «δεν μπορείς να λες πως είσαι νέος ή νέα, αναβαπτισμένη στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
ΠΗΓΗ: http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=86342663
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου