29 Δεκ 2010

Έλληνες θα πατήσουν το... φεγγάρι

Πρωτοχρονιά στα «βουνά του Φεγγαριού» θα ζήσουν δώδεκα Ελληνες ορειβάτες που ξεκινούν σήμερα αποφασισμένοι να κατακτήσουν έναν άκρως δελεαστικό στόχο: Την ανάβαση στο αφρικανικό όρος Ruwenzori ύψους 5.109 μέτρων.

Μακριά από τις οικογένειές τους, στην ενδοχώρα της Αφρικής, αντιμέτωποι με αντίξοες καιρικές συνθήκες και μια αφιλόξενη γεωμορφολογία τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που διοργανώνει ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος, ετοιμάζονται να υποδεχτούν το 2011 στους παγετώνες της μαύρης ηπείρου.

Εάν το κατορθώσουν, θα προσθέσουν ακόμη μια επιτυχία στο ενεργητικό του Συλλόγου, μετά από επτά ολοκληρωμένες αποστολές σε κορυφές άνω των 8.000 μέτρων με κορυφαία αυτή του Εβερεστ (υψόμετρο 8.848 μέτρων).


Οπως εξηγεί ο αρχηγός της αποστολής -η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου- και πρόεδρος του ΑΟΣ κ. Κώστας Τσιβελέκας, η δυσκολία πρόσβασης μέσω της κεντρικής αφρικανικής σαβάνας εναλλάσσεται με την πιο αφιλόξενη ζούγκλα.


«Τα πρανή του ορεινού όγκου μέχρι την αλπική ζώνη είναι καλυμμένα με οργιώδη τροπική βλάστηση, ιδανική για την επιβίωση μεγάλων και άγριων θηλαστικών - είναι η μοναδική αφρικανική ζούγκλα, όπου ζουν γορίλες», εξηγεί.


Εκτός από τα παραπάνω, τροπικές καταιγίδες, ένα πυκνό δίκτυο απόκρημνων κορυφογραμμών, βυθισμάτων και αλπικών λιμνών και ψηλότερα κατακερματισμένοι παγετώνες που φέρουν τα ονόματα των πρώτων εξερευνητών θα είναι μερικά από τα στοιχεία που θα κληθούν να αντιπαλέψουν οι ορειβάτες.


Εκτεταμένα έλη


«Ενα, όμως, σύνθετο πρόβλημα που άμεσα θα αντιμετωπίσουμε είναι αυτό των εκτεταμένων ελών στην ανάπτυξη των πρώτων κατασκηνώσεων», προσθέτει ο κ. Τσιβελέκας. «Βάλτοι καλυμμένοι με βρύα, ύπουλοι κίνδυνοι και παγίδες που είναι αδύνατον να εντοπιστούν χωρίς ντόπιους οδηγούς και να ιχνηλατηθεί η διαδρομή».


Η οροσειρά Ruwenzori -την οποία οι ιθαγενείς αποκαλούν «βουνά του Φεγγαριού»- αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς. Αναπτύσσεται στην ενδοχώρα της αφρικανικής ηπείρου και εκτείνεται 3 μοίρες νοτιότερα από τη γραμμή του Ισημερινού. Ορθώνεται επιβλητικά σε μέγιστο ύψος 5.109 μέτρα και οριοθετεί τα σύνορα Ουγκάντας - Κονγκό.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου