28 Φεβ 2011

Μαζικό κύμα φυγής από τη Λιβύη


Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που επίσης βγήκαν από μία αιματηρή λαϊκή εξέγερση, που τις απάλλαξε από τα καθεστώτα που τις κυβερνούσαν για δεκαετίες, ενώ τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με ασταθείς μεταβατικές κυβερνήσεις.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη» δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Θα προσκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα σε αυτές τις δύο χώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έκτακτη ανθρωπιστική τους αποστολή», προσέθεσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

Περίπου 40.000 υπολογίζεται ότι κατέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία και άλλες 55.000 στην Αίγυπτο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές φυλές αλλά και επιτροπές των αντικαθεστωτικών στην απελευθερωμένη ανατολική Λιβύη, όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι, με τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στον Καντάφι και στα άτομα του στενού περιβάλλοντός του επιβλήθηκε καθολική ταξιδιωτική απαγόρευση. Ζητήθηκε εξάλλου να παραπεμφθεί άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των δυνητικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλεται ότι έχουν διαπραχθεί σε βάρος των διαδηλωτών.

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απέρριψε τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του και είπε πως μια μικρή ομάδα ανταρτών που διαμαρτύρονται κατά της διακυβέρνησής του έχουν περικυκλωθεί και θα ηττηθούν. Σε τηλεφωνική συνέντευξη με σερβικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και του στενού περιβάλλοντός του είναι άκυρο.

«Ο λαός της Λιβύης με υποστηρίζει, μικρές ομάδες ανταρτών έχουν περικυκλωθεί και θα τους αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Καντάφι στον τηλεοπτικό σταθμό Pink του Βελιγραδίου. Ο σταθμός ανέφερε πως η συνέντευξη δόθηκε από το γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης προχωρούν οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζέιλ, με στόχο να οδηγηθεί η Λιβύη σε εκλογές σε τρεις μήνες.

Υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκαν οι πρεσβευτές της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί από την πλευρά τους, δήλωσαν πως δεν επιθυμούν οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα και πως δεν έχουν έρθει σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις. 


http://news.pathfinder.gr/world/news/690085.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου