9 Φεβ 2011

Απέκλεισαν το κοινοβούλιο της Αιγύπτου


Αίγυπτος — Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν το κοινοβούλιο της Αιγύπτου στο Κάιρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας με στόχο την αποπομπή του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το εθνικό δημοκρατικό κόμμα (PND) του Μουμπάρακ, φρουρείται από στρατιώτες και τεθωρακισμένα. Δεν έχει ακόμα αναφερθεί κανένα επεισόδιο βίας.
Διαδηλωτές είπαν ότι θέλουν να μην επιτρέψουν την είσοδο των κυβερνητικών βουλευτών στο κοινοβούλιο, που δεν είναι μακριά από την πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

«Θα εμποδίσουμε τα μέλη του PND να εισέλθουν. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας ή θα πεθάνουμε εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αμπντάλα, 25 ετών. «Ο λαός δεν έχει εκλέξει αυτό το κοινοβούλιο», είπε ο Μοχάμεντ Σόμπι, φοιτητής 19 ετών. «Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος εξ ολοκλήρου, όχι μόνο του προέδρου... όλοι τους είναι διεφθαρμένοι».

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Αιγύπτιοι πέρασαν μια ακόμα νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ύστερα από μια μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εκεί με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ. «Μην τα παρατήσετε! Η ελευθερία δεν είναι ακόμα...ελεύθερη», φώναζε ένας διαδηλωτής με τηλεβόα μπροστά από τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί πίσω από τα οδοφράγματα της αστυνομίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν όπως και τις προηγούμενες νύχτες γύρω από τα άρματα μάχης που παρεμποδίζουν την είσοδο στην πλατεία. Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι αν τα άρματα μάχης αποχωρήσουν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιθέσεις από την πλευρά των οπαδών του Μουμπάρακ.

Οι διαδηλωτές ελπίζουν τώρα σε μια ακόμα δυναμική διαδήλωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, την Παρασκευή, στην πλατεία Ταχρίρ αλλά και σε άλλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, για να δηλώσουν με τον τρόπον αυτόν ότι απορρίπτουν τα ανοίγματα της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, η Αιγυπτιακής ιδιοκτησίας δορυφορική εταιρία Nilesat αποκατέστησε τις μεταδόσεις του ειδησεογραφικού δικτύου αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Κατάρ, και είχε προκαλέσει την οργή των αρχών λόγω της κάλυψής του για το θέμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ανέφεραν το δίκτυο και τηλεθεατές. Η Nilesat είχε διακόψει την μετάδοση του αλ Τζαζίρα την 1η Φεβρουαρίου, σχεδόν την ίδια ώρα με την έναρξη των αντιδιαδηλώσεων από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ που συνοδεύτηκαν από βίαιες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το αλ Τζαζίρα ότι υποκίνησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και υπερέβαλε όσον αφορά το μέγεθος των κινητοποιήσεων--επί ημέρες πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους καθημερινά. Το κίνημα διαμαρτυρίας διάκειται ευνοϊκά προς το αλ Τζαζίρα κι επικρίνει τα κρατικά ΜΜΕ, που παραμένουν υπό τον έλεγχο του υπουργού Πληροφοριών Άνας ελ Φίκι. Σε συνάντησή του με τους διευθυντές Αιγυπτιακών εφημερίδων την Τρίτη ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι μη Αιγυπτιακά δορυφορικά δίκτυα «προσέβαλαν και μείωσαν την Αίγυπτο». Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδιά του για τα κρατικά ΜΜΕ ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο ρόλος τους είναι να απευθύνονται σε όλους τους Αιγύπτιους, όχι μόνο στο κίνημα των διαδηλωτών, «ώστε (οι μάζες) να γνωρίζουν ότι το καθεστώς μπορεί ακόμα να εκπληρώσει το ρόλο του».

Ωστόσο, ο Ομάρ Σουλεϊμάν, δήλωσε ότι πολλοί Ισλαμιστές που ανήκουν σε ένοπλες ομάδες, συνδεόμενες με την Άλ Κάϊντα, ήταν ανάμεσα στις χιλιάδες κρατουμένων, που απελευθερώθηκαν από τις Αιγυπτιακές φυλακές τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε δημοσιογράφους την Τρίτη, ανάμεσα στους απελευθερωθέντες, βρίσκονται στελέχη «οργανώσεων τζιχάντ», τα οποία δεν έχουν απαρνηθεί την ιδεολογία τους και δεν έχουν συμφωνήσει να σταματήσουν τη βία.

Ο Σουλεϊμάν είπε ότι οι Αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών, των οποίων ο ίδιος προΐστατο για χρόνια, είχαν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει εξάπλωση στην Αίγυπτο στρατιωτικών οργανώσεων, από το εξωτερικό και ιδιαίτερα, όσων συνδέονται με κέντρα όπως η Άλ Κάϊντα. Αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος, στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψε το 1997, με την αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια, τη χρονιά της σφαγής 58 τουριστών στο Λουξόρ.

Η Αίγυπτος πάντως έχει υπάρξει πεδίο εκτροφής, ένοπλων Ισλαμιστών ανταρτών. Ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, υπαρχηγός της Άλ Κάϊντα, είναι Αιγύπτιος.Ο Μοχάμεντ Άτα, αρχηγός της επιχείρησης στις 9/11 στη Νέα Υόρκη, επίσης από την Αίγυπτο. Ανάμεσα σε αυτούς που διέφυγαν από τις φυλακές βρίσκεται και κορυφαίο στέλεχος της Λιβανέζικης Χεζμπολά, που προσπαθεί να προωθεί εξοπλισμό διά μέσου της λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, το ιρακινό σκέλος της αλ Κάιντα κάλεσε τους αιγύπτιους διαδηλωτές να αρχίσουν ιερό πόλεμο και να στηρίξουν μια κυβέρνηση που να βασίζεται στη σαρία (ισλαμικός νόμος), ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Σε ανακοίνωση του το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI)--η πρώτη αντίδραση οργάνωσης που συνδέεται με την αλ Κάιντα σχετικά με την κρίση στην Αίγυπτο--επισημαίνεται πως «η αγορά του ιερού πολέμου (τζιχαντ)» άνοιξε στην Αίγυπτο και «οι πόρτες των μαρτύρων είναι επίσης ανοικτές». Η οργάνωση ζητεί επίσης από τους αιγύπτιους να αγνοήσουν «τους παραπλανητικούς δρόμους» της δημοκρατίας.

Ο «δικός μας τζιχάντ» είναι η στήριξη του Ισλάμ, των αδύναμων και των καταπιεσμένων στην Αίγυπτο, γίνεται για «το λαό μας» στην Γάζα και το Ιράκ και για «κάθε μουσουλμάνο που έχει πληγεί από την καταπίεση του τυράννου στην Αίγυπτο και των αφεντικών του στην Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τη μετάφραση του SITE.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν τόνισε πως ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και αναμένει «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα.

«Πρώτον, όσο οι διαδηλώσεις και οι συνομιλίες συνεχίζονται, καλώ όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να εγγυηθούν την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν. «Δεύτερον, ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και ζητεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Είναι θέμα των αιγυπτίων ηγετών να ακούσουν με προσοχή τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις προσδοκίες του λαού τους», επισήμανε. «Τρίτον, μια ειρηνική μετάβαση είναι σημαντική και ελπίζω ότι ένας πραγματικός διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες και στο λαό θα οδηγήσει σε μια τέτοια διαδικασία». Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε επίσης πως μόνο ο αιγυπτιακός λαός μπορεί αν καθορίσει το μέλλον του.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως οι λαϊκές εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες είναι πιθανόν να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τόνισε πως το Ισραήλ, με το να μην συμβιβάζεται, θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Ο Χέιγκ τόνισε σε συνέντευξή του στους Times πως οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία μπορεί να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης οριστικής λύσης στο Μεσανατολικό. 



http://news.pathfinder.gr/world/middle-east/685885.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου