8 Φεβ 2011

Καταθέτουν τις άδειες στον «αντικαπνιστή» πρωθυπουργό

Τις άδειές τους είναι έτοιμοι να μεταβιβάσουν στον πρωθυπουργό, με συμβολαιογραφική πράξη και δικαστικό κλητήρα που θα του τις επιδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου, εκατοντάδες ιδιοκτήτες καφέ μπαρ απ' όλη τη χώρα.
Την ερχόμενη εβδομάδα, δε, τα μαγαζιά όλης της χώρας, ίδια μέρα και ώρα, θα κατεβάσουν τους διακόπτες του ρεύματος και θα πραγματοποιήσουν συσκότιση διαμαρτυρίας. Μέχρι και με καταλήψεις δημοτικών κτηρίων ετοιμάζονται να απαντήσουν οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος που θα τους λυγίσει οικονομικά και θα βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως υποστηρίζουν.

Με τα πρόστιμα για κάπνισμα να πληθαίνουν, το Συντονιστικό Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής από κοινού με την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης παρουσία προσώπων των τεχνών και της κοινωνικής ζωής γενικότερα. Το παράδειγμα της Κοζάνης που υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό όπου όλα τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια της πόλης ήταν κλειστά, επικροτήθηκε και δεν έλειψαν προτάσεις ώστε να γίνεται πιο συχνά.

Οπως είπαν κατά σειρά οι Βασίλης Μουλόπουλος, Γρηγόρης Βαλιανάτος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σοφιανός, δεν ήταν το δικαίωμα του καπνίσματος που υποστήριζαν αλλά η γενικότερη φύση της απαγόρευσης, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με την οποία και διαφωνούν. Οπως χαρακτηριστικά είπαν, και άλλα πράγματα είναι κακά για την υγεία, όπως οι πολιτικοί, η φτώχεια και η ανεργία.

Καπνός 20.000 επιχειρήσεις

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, με τον αντικαπνιστικό νόμο «θα βάλουν λουκέτο 20 χιλιάδες επιχειρήσεις και θα χαθούν με τους μετριότερους υπολογισμούς 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας». Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Κουράσης είπε πως «εμείς βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση, αφού το πρώτο πράγμα που κόβει ο Ελληνας για να εξοικονομήσει χρήματα είναι η διασκέδαση». Ως παράδειγμα, δε, έφερε τη Γαλλία που στον πρώτο χρόνο εφαρμογής τού εκεί αντικαπνιστικού νόμου και μόνο στο Παρίσι έκλεισαν 8.000 εστιατόρια. Από το Συντονιστικό, ο Δημήτρης Αρβανίτης προανήγγειλε πολλές και ακτιβιστικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις μιλώντας για στέρηση του δικαιώματος αυτοδιαχείρισης των επιχειρήσεών τους.





http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=249262

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου