Ηγέτες πολλών χωρών ζήτησαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να προχωρήσει άμεσα στη μεταβίβαση της εξουσίας. Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ καταδίκασαν τις πράξεις βίας.
Την άμεση παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, Χοσνί Μουμπάρακ, ζητεί η διεθνής κοινότητα, ενώ τις πράξεις βίας καταδίκασαν ΗΠΑ, ΕΕ, και ΝΑΤΟ. Μετά τη διαβεβαίωση του Μουμπάρακ ότι δεν θα κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ηγέτες χωρών κάλεσαν χθες ταυτόχρονα τον Αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει «τώρα». «Οταν λέμε τώρα, εννοούμε τώρα», δήλωσε εμφατικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων καταδίκασαν χθες οι ΗΠΑ, οι οποίες κάλεσαν όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απάντησε στο διάγγελμα του Μουμπάρακ δηλώνοντας ότι η μεταβίβαση εξουσίας πρέπει να αρχίσει τώρα. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώπιον του Κοινοβουλίου: «Η μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να είναι γρήγορη, αξιόπιστη και να αρχίσει τώρα», δήλωσε και τόνισε ότι «θα είναι εντελώς απαράδεκτο εάν αποδειχθεί ότι το καθεστώς έχει υποστηρίξει ή ανεχθεί τη βία».
Και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο να ξεκινήσει το συντομότερο τη μεταβίβαση εξουσίας, δηλώνοντας ότι «ο λαός περιμένει να πάρει μια τελείως διαφορετική απόφαση» και προσέθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ξεπεραστεί αυτή η περίοδος με μια προσωρινή κυβέρνηση».
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι επιθυμεί η μετάβαση να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς βία «και να ανταποκριθεί στην επιθυμία για αλλαγή και ανανέωση που εκφράζεται επιτακτικά από τον λαό», ενώ η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Τρινιδάδ Χιμένεθ, δήλωσε ότι η χώρα της επιθυμεί η Αίγυπτος να αρχίσει «αληθινές μεταρρυθμίσεις με βαθιές αλλαγές».
Ο Μπαν Κι Μουν
Βαθύτατα ανήσυχος για τα γεγονότα στη χώρα της Βορείου Αφρικής δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Κάθε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω», τόνισε.
Ως βήμα στη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, την απόφαση του Μουμπάρακ να μην επιδιώξει την επανεκλογή του. Ωστόσο δήλωσε ότι η νέα υπουργική σύνθεση δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον αιγυπτιακό λαό στην αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο Μουμπάρακ «θέλει να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική αναγέννηση» και ότι είναι σημαντικό οι εξαγγελίες του να εφαρμοστούν, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε την ανησυχία του για μια περίοδο «αστάθειας στη Μέση Ανατολή για πολλά χρόνια».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΙΡΑΝ
Στήριξη της «ιερής επανάστασης» από τη Βουλή
Υπέρ της «ιερής επανάστασης» στην Αίγυπτο τάχθηκε το ιρανικό κοινοβούλιο (ματζλίς). Σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη, η οποία μεταδόθηκε χθες από το δορυφορικό κανάλι «Press TV», 214 βουλευτές του Ιράν υποστήριξαν την επανάσταση στην Αίγυπτο, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Σήμερα η εξέγερση των μουσουλμάνων Αιγυπτίων έχει μετατρέψει τη χώρα στην καρδιά των εξελίξεων της Μέσης Ανατολής και οι παγκόσμιοι υπερασπιστές της ελευθερίας, ιδιαιτέρως τα ισλαμικά έθνη, περιμένουν τα αποτελέσματα αυτής της ιερής επανάστασης», ανέφερε η ανακοίνωση. Μάλιστα οι βουλευτές χαρακτήρισαν την ιρανική υποστήριξη στην επανάσταση ως πνευματική υποστήριξη.
«Οι λαϊκές διαδηλώσεις και τα κινήματα στις χώρες της Βορείου Αφρικής συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου δείχνουν μια αναγκαιότητα να αναμορφωθεί η περιοχή και να μπει τέλος στα δικτατορικά καθεστώτα», είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17827&subid=2&pubid=110016700
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου