25 Φεβ 2011

Σοκ σε όλο τον κόσμο για τη σφαγή στη Λιβύη


Κυρώσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι θα εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδριάζει εκτάκτως, καθώς δεν εισακούστηκε η προτροπή για τερματισμό της βίας στη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, με θέμα συζήτησης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το " φάσμα των επιλογών ", που έχουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Λιβύη.

Ο Ομπάμα μίλησε ξεχωριστά, με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέϊβιντ Κάμερον, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
"Οι ηγέτες συζήτησαν το φάσμα των επιλογών που έχουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, για να καταστήσουν την κυβέρνηση της Λιβύης υπεύθυνη για τις πράξεις της, αλλά και τις δυνατότητες πού υπάρχουν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας της Β.Αφρικής " ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος , ενημερώνοντας για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών.

Η Ελβετία αποφάσισε να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως έχουν στη χώρα ο Μουάμαρ Καντάφι και το περιβάλλον του.

Ο Λίβυος ΥΠΕΞ αρνήθηκε, την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

"Απαιτούμε από την Ελβετία να αποδείξει ότι ο αδελφός του ηγέτη μας έχει κεφάλαια η τραπεζικές καταθέσεις στις τράπεζές της ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο ",αναφέρει στην ανακοίνωσή του ό Λίβυος υπουργός ο οποίος επιφυλάχθηκε των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας του απέναντι στην ελβετική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εχθρότητα απέναντι στη Λιβύη και τον ηγέτη της Μουάμαρ Καντάφι.


Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι απευθύνθηκε χθες στους κατοίκους της πόλης Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης. Ισχυρές δυνάμεις του λιβυκού στρατού έχουν αναπτυχθεί στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.


Στρατεύματα πιστά στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Ζαουίγια. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η πόλη έχει μετατραπεί σε "σφαγείο" και πως είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Συνολικά, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στη Ζαουίγια, σύμφωνα με την εφημερίδα Κουρίνα. Επικαλούμενη ιατρικές πηγές, η εφημερίδα κάνει λόγο για "σφοδρή ανταλλαγή πυρών" που εμπόδισε τους τραυματίες να φτάσουν στα νοσοκομεία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ορισμένοι απομακρύνουν τους τραυματισμένους συγγενείς τους από τα νοσοκομεία, επειδή φοβούνται μήπως πέσουν στα χέρια των "ταξιαρχιών ασφαλείας", δηλαδή των υποστηρικτών του Καντάφι.

Νωρίτερα, ανακοίνωση της επιτροπής του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια, με την οποία ζητείται από τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους, μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση. Όπως αναφέρθηκε, «όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια, θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις». Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τους προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργαστεί, θα λάβει αμοιβή.


Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο Μουαμάρ Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.



Από τις 15 φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ, που μόλιες εγκατέλειψε τη Βεγγάζη, έκανε λόγο για "περισσότερους από 2.000 νεκρούς" μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.



Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, από τα σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι την κοινότητα Αζνταμπίγια, ζώνη που περιλαμβάνει το Τομπρούκ, τη Ντέρνα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και κατοίκων.



Στην Τρίπολη, παρά τις εκκλήσεις του Καντάφι, μόνο μερικές δεκάδες υποστηρικτές του καθεστώτος του παρήλασαν υπό το βλέμμα λίγων αστυνομικών και ανδρών οπλισμένων με καλάσνικοφ. Τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, αλλά μεγάλες ουρές σχηματίσθηκαν μπροστά από φούρνους και πρατήρια καυσίμων, ενώ όλες οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν παραλύσει.



Στο αεροδρόμιο, η κατάσταση είναι χαώδης, καθώς επιβάτες δίνουν μάχη για μία θέση στα αεροπλάνα, σύμφωνα με τον πιλότο ενός αεροπλάνου της Μάλτας που επέστρεψε από την Τρίπολη.

Πολλές χώρες έχουν αρχίσει επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Ασιατικές χώρες προετοιμάζουν τεράστιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 100.000 Ασιατών εργαζομένων εν μέσω χάους.


http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/sok-se-olo-ton-kosmo-gia-th-sfagh-sth-libyh#When:05:42:53Z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου