3 Φεβ 2011

Πραξικόπημα εν όψει στην Αίγυπτο;

Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα και όλα δείχνουν ότι προωθείται λύση κατάληψης της εξουσίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας...

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι δυνάμεις του Στρατού απώθησαν με τη χρήση αρμάτων μάχης τους υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ από την Πλατεία Ελευθερίας (Ταχρίρ), με σκοπό να σταματήσουν οι συγκρούσεις με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Μουμπάρακ οδηγήθηκε στην προσωπική του κατοικία στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, με σκοπό την προστασία του, καθότι ο φόβος κατάληψης του προεδρικού μεγάρου είναι υπαρκτός.

Ταυτόχρονα όμως, η ενέργεια αυτή αφήνει επί της ουσίας ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον αντιπρόεδρο της χώρας και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγό Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως ο πραγματικά ισχυρός άνθρωπος στη χώρα.

Η στάση του Στρατού να αντιπαρατεθεί με τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί απαραιτήτως ως στήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά ως απόπειρα να εμφανιστεί αδέκαστος και προστάτης του νόμου και της τάξης στη χώρα.

Φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και του Δυτικού κόσμου γενικότερα, αφού αν όλοι αυτοί οι παράγοντες συμφωνούν σε κάτι, είναι να μη διαταραχτεί το πλαίσιο ειρήνευσης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ που έχει επιτευχθεί και να μην προκύψει κάποια κυβέρνηση με διάθεση ανατροπών που θα φέρουν ανακατατάξεις στην περιοχή, και ενδεχομένως οδηγήσουν και σε ένοπλες συγκρούσεις.

Τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν αποθρασυνθεί εντελώς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται δηλώσεις εναντίον της συνθήκης ειρήνης Αιγύπτου – Ισραήλ, άλλες υπέρ της ανατροφής των παιδιών των μουσουλμάνων με νοοτροπία «θυσίας» στο πλαίσιο του ιερού πολέμου (τζιχάντ) για την απελευθέρωση από τους... απίστους, ακόμη και αναφορές ότι η ενδιάμεση κατάσταση που δημιουργείται στην Αίγυπτο, βοηθάει ώστε να καταληφθεί η εξουσία στην πρώτη ευκαιρία.

Είναι προφανές ότι ο διεθνής παράγων δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια να ανεχθεί τέτοιες εκτροπές, οπότε όλα δείχνουν ότι η λύση της κατάληψης της εξουσίας από το στράτευμα να μην συναντά ιδιαίτερες αντιδράσεις, υπό την προϋπόθεση απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία.

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν εάν η κατάσταση στην Αίγυπτο θα οδηγήσει σε στρατιωτική δικτατορία, πιθανότατα ως ενδιάμεση λύση, μέχρι τη διενέργεια εκλογών, σίγουρα με πολύ λιγότερα περιστατικά νοθείας συγκριτικά με τις τελευταίες, οι οποίες εν πολλοίς έδωσαν και το πρόσχημα ξεσπάσματος των ταραχών, μετά από την κλιμάκωση μιας περιορισμένης διαμαρτυρίας 50.000 περίπου πολιτών, σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων.
yened.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου