31 Μαρ 2011

Έρχεται η τρόικα με άγριες διαθέσεις


Η αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα, ύψους 12 δισ. ευρώ, που έχει προγραμματισθεί για τον Μάιο, αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα με την κάθοδο των επικεφαλής των πιστωτών μας στην Αθήνα.
Οι συνθήκες ελέγχου, αυτή τη φορά, παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς τα θέματα και οι πολιτικές που θα αξιολογηθούν είναι αρκετά σοβαρά. Η σχέση μάλιστα της κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών, σκιάζεται από το επεισόδιο που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας πραγματοποιούν επίσκεψη -αστραπή (θα παραμείνουν για ένα ή δύο μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα) προκειμένου να καθορισθούν οι τελικές λεπτομέρειες των σχεδίων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ (Πόουλ Τόμσεν), της Κομισιόν (Σερβάς Ντερόουζ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Κλάους Μαζούχ) επιθυμούν να ενημερωθούν άμεσα για την κατάρτιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, αξίας 50 δισ. ευρώ και να ενημερωθούν για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015, που προβλέπει παρεμβάσεις και μέτρα, ύψους 22,4 δισ. ευρώ.


Παράλληλα, θα εξετασθούν και τα διορθωτικά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) για να κλείσει η «τρύπα» του προϋπολογισμού του 2010. Από την επιτυχή υλοποίηση όλων αυτών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αποκλιμάκωση ελλείμματος – χρέους, τα οποία αποτελούν και τα κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.


Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να φέρει στα ταμεία του κράτους ένα ποσό, το οποίο μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015. Τα υπόλοιπα έσοδα θα προέλθουν από τις τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων (π.χ. από αυτοκινητόδρομους και κρατικά λαχεία) και τις ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων και μη δημόσιων οργανισμών.


Οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα καθορισθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Η αξιοποίηση των ακινήτων θα γίνει με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης έως και 90 χρόνια, με τη δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου και με απευθείας πωλήσεις.


Ο υπουργός Οικονομικών έκανε πρόσφατα αναφορά για τη δημιουργία ενός «Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου Ακινήτων» στο οποίο το Δημόσιο θα συνεισφέρει «καθαρά» ακίνητα, συγκεκριμένους όρους χρήσης και αξιοποίησης. Στη συνέχεια τα χαρτοφυλάκια αυτά θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές.


Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Εμπορική και Marfin) να ετοιμάσουν χαρτοφυλάκια ακινήτων.


Αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν ακίνητα που θα έχουν ίδιες χρήσεις και χαρακτηριστικά όπως, για παράδειγμα, τουριστικά ή εμπορικά. Μάλιστα για τα τουριστικά ακίνητα ΚΕΔ και ΕΤΑ έχουν ετοιμάσει την πρώτη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων.


Επίσης θα προχωρήσουν και πωλήσεις μικρότερων ακινήτων που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο και τα οποία προήλθαν είτε από χορηγίες είτε από δημεύσεις περιουσιών λόγω χρεών.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=57409&catID=2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου