5 Μαρ 2011

Ένταλμα για λογαριασμό της Σερβίας- Η Βιέννη συνέλαβε Σερβοβόσνιο πρώην στρατηγό για εγκλήματα πολέμου

Χειροπέδες πέρασαν οι αυστριακές Αρχές στον Γιόβαν Ντίβγιακ, πρώην στρατηγό του βοσνιακού στρατού που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου την περίοδο 1992-95, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή.
Η περίπτωση του Ντίβγιακ είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, καθώς πρόκειται για το μοναδικό Σέρβο που αυτομόλησε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και έγινε στρατηγός με τις αντίπαλες δυνάμεις.
Ο Ντίβγιακ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βιέννης, έχοντας μόλις φτάσει στη χώρα από το Σεράγεβο. Το διεθνές ένταλμα σε βάρος του πρώην στρατηγού εκδόθηκε για λογαριασμό της Σερβίας, και ο Ντίβγιακ θα παρουσιαστεί σε αυστριακό δικαστήριο που θα αποφασίσει εάν θα εκδοθεί στο Βελιγράδι.

Η Σερβία κατηγορεί τον Ντίβγιακ πως συμμετείχε στην οργάνωση επιθέσεων που είχαν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες στρατιώτες (κυρίως Σέρβους) του γιουγκοσλαβικού στρατού κατά την υποχώρησή τους από τη βοσνιακή πρωτεύουσα στις αρχές του πολέμου. Το Σεράγεβο, μόλις πληροφορήθηκε τη σύλληψή του, ανέφερε πως θα αντιδράσει ζητώντας επίσης από την Αυστρία την έκδοση του Ντίβγιακ, υποστηρίζοντας πως δεν έχει ολοκληρωθεί η εκεί έρευνα για τα επίμαχα περιστατικά.

Η υπόθεση του Ντίβγιακ κινείται παράλληλα με τις προσπάθειες της Σερβίας να δικάσει τον πρώην Βόσνιο ηγέτη Εγιούπ Γκάνιτς, ζητώντας την έκδοσή του από τη Βρετανία για κατηγορίες σχετικά με το ίδια περιστατικά.

Οι κατηγορίες φτάνουν πίσω στο χαοτικό ξεκίνημα του πολέμου στη Βονσία, όταν η πρωτεύουσα είχε τεθεί υπό πολιορκία. Οι σερβικές Αρχές κατηγορούν τον Γκάνιτς (που εκτελούσε καθήκοντα προέδρου) πως διέταξε προσωπικά επιθέσεις σε λέσχη αξιωματικών, στρατιωτικό νοσοκομείο και οχηματοπομπή που μετέφερε τραυματίες -κάτι που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αν και το πλήρες περιεχόμενο του εντάλματος σε βάρος του Ντίβγιακ δεν έχει δημοσιοποιηθεί, θεωρείται ότι άπτεται αυτών των επιθέσεων.

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε πως ο Γκάντις δεν μπορούσε να καταδικαστεί για αυτές τις επιθέσεις, κρίνοντας πως η λέσχη αξιωματικών ήταν νόμιμος στόχος, η οχηματοπομπή ήταν γεμάτη στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό ενώ ο ίδιος δεν φαίνεται να διέταξε την επίθεση στο νοσοκομείο.

Την Παρασκευή, διοργανώθηκαν αρκετές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σεράγεβο με αίτημα την απελευθέρωση του Ντίβγιακ. Οι συμμετέχοντες υποστήριζαν πως η έκβαση της υπόθεσης Γκάνιτς έχει αποδείξει την αθωότητα όσων εμπλέκονταν, μεταξύ των οποίων και ο Ντίβγιακ.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231082119

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου