29 Μαρ 2011

"Κόβουμε" και τα τρόφιμα


Στο ναδίρ βρίσκεται η κατανάλωση τροφίμων το τελευταίο δίμηνο, με την οικονομική κρίση να έχει αναγκάσει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους να περιορίζουν πλέον τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία.
Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα το real.gr τον Ιανουάριο ο όγκος πωλήσεων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σημείωσαν κάθετη πτώση της τάξεως του 6%, ποσοστό πρωτοφανή για τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Παράγοντες της αγοράς , υποστηρίζουν ότι το εν λόγω ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο στην περιοχή της Αττικής,επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο ζοφερή, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σε αύξηση του ΦΠΑ και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι η μείωση της κατανάλωσης σε βασικά αγαθά, είναι πρωτοφανής, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αρκετοί καταναλωτές έχουν στραφεί πλέον στην αγορά φθηνών προϊόντων κάνοντας πιο ορθολογικές αγορές σε ότι αφορά την ποσότητα των αγαθών που βάζουν στο καλάθι τους. Η πτώση της κατανάλωσης έχει προκαλέσει συρρίκνωση της ρευστότητας σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν καθημερινά το αγώνα της επιβίωσης.


Σύμφωνα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα λουκέτα που έχουν μπει σε μικρομεσαίες, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεις έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. "Αν συνεχισθεί να μειώνεται η κατανάλωση για μερικούς ακόμη μήνες, σε βασικά αγαθά τότε ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πωλήσεις αρκετών αλυσίδων σούπερ μάρκετ θα είναι φέτος αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι", τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ, μάρκετ, με πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων. Ήδη το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο, με εκατοντάδες εμπορικά ακίνητα να μένουν για αρκετούς μήνες ξενοίκιαστα ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας την ίδια στιγμή που η έναρξη νέων σημείων πώλησης γίνεται με το σταγονόμετρο.


Την ίδια στιγμή, η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης ακόμη και σε βασικά αγαθά, προκαλεί έντονο "πονοκέφαλο" στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναζητά άμεσα έσοδα προκειμένου να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία. 



http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=56823&catID=2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου