Η είδηση της συμμετοχής της Σουηδίας στους βομβαρδισμούς της Λιβύης είναι εξαιρετικά σημαντική. Μια ουδέτερη χώρα,μη μέλος του ΝΑΤΟ,φαίνεται ότι αλλάζει στρατηγική και πολιτική. Κι αυτό προβληματίζει πρώτα απ΄ όλους τη Μόσχα. Ο προβληματισμός αυτός είναι εμφανέστατος στο άρθρο της εφημερίδας Pravda.
Η Σουηδία, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι μια χώρα ισχυρή σ΄ότι έχει να κάνει με τον στρατό της. Και είναι έτοιμη να ενταχθεί το βομβαρδισμό της Λιβύης.Για την ακρίβεια εντάχθηκε ήδη από χθες.
Αυτό σημαίνει ενίσχυση της συνεργασίας της Σουηδίας με τη Συμμαχία. Κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την γεωπολιτική κατάσταση όχι τόσο στη Λιβύη, όσο σε σχέση με τη Ρωσία.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της συμμετοχής των Σκανδιναβών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι.
Ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι γνωστός για την θετική στάση του απέναντι στη συνεργασία της ουδέτερης χώρας του με το ΝΑΤΟ. Όπως αποδείχθηκε, η πρωτοβουλία του επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας υποστηρίχτηκε και από τον πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt.
Πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο κ. Reinfeldt πρότεινε να στείλει οκτώ Σουηδική μαχητικά Gripen, ,αλλά κι ένα μεταγωγικό.
Το ζήτημα της συμμετοχής των Σουηδών στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι μια αρχή που θα προκαλέσει μια αλλαγή στα σύνορα της Ρωσίας ,της Βαλτικής και της Αρκτικής.
Για σχεδόν 200 χρόνια, η Σουηδία είχε μια ουδέτερη στάση. Ωστόσο, αυτή η ουδετερότητα φαίνεται τελευταία να μην είναι τόσο "θερμή".
Σουηδοί (καθώς και Φινλανδοί ) συμμετείχε στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη".
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ διεξάγουν ολοένα και περισσότερες ασκήσεις σε σουηδικό έδαφος. Πριν από δύο χρόνια, η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν συμφωνήσει με τα μέλη της Συμμαχίας Νορβηγία, Δανία και την Ισλανδία σχετικά με κοινές περιπολίες των θαλάσσιων συνόρων στην Αρκτική και τη δημιουργία μιας μονάδας ταχείας αντίδρασης.
Νωρίτερα φέτος, με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο,συνάντηση των χωρών της Βαλτικής και εκπροσώπων των πέντε σκανδιναβικών χωρών.
Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή της Αρκτικής και της Βαλτικής. Η οργάνωση αποκαλείται ήδη το "μίνι-ΝΑΤΟ της Αρκτικής». Προφανώς, η μελλοντική μορφή του θα συζητηθεί από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και πρώην Πρωθυπουργού της Δανίας Rasmussen και του σουηδού πρωθυπουργού Ράινφελντ την Πέμπτη.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Σουηδία δεν θα αργήσει να χάσει την ουδετερότητά της και να συνταχθεί με το ΝΑΤΟ. Αν συμβεί αυτό, οι Σουηδοί θα είναι ωφέλιμοι για το ΝΑΤΟ και όχι βάρος. Η συμμαχία θα αποκτήσει μια νέα χώρα, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα της Σουηδίας ως μέλος.
Αυτή η μικρή σε πληθυσμό -εννέα εκατομμύρια- χώρα έχει ισχυρό στρατό και στρατιωτική-αμυντική βιομηχανία για το μέγεθός της. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ουδέτερη Σουηδία ήταν ο δέκατος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων! Κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχει φθάσει μέχρι την έβδομη θέση, πουλώντας όπλα αξίας σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πελάτες της σουηδικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η Ολλανδία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Νότια Αφρική, η Λατινική Αμερική, ακόμη και οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Τα μαχητικά αεροσκάφη JAS 39 Gripen (σαν αυτά που είναι έτοιμοι να πετάξουν προς τη Λιβύη), τα CV90 οχήματα μάχης πεζικού και το ραντάρ πυροβολικού ARTHUR έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη. Η σουηδική αμυντική βιομηχανία παράγει επίσης ελικόπτερα, υποβρύχια, πλοία επιφανείας και ραντάρ αλλά και αερομεταφερόμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, δεξαμενές, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, και φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (MANPADS).
Ο σουηδικός στρατός έχει 25.000 άτομα , αλλά το Γενικό Επιτελείο έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα που του επιτρέπει να διπλασιάζει αυτόματα τις δυνάμεις του .Η Σουηδία έχει 165 μαχητικά και 102 αεροσκάφη υποστήριξης, πάνω από 50 πλοία επιφανείας και πέντε υποβρύχια.
Η συμμετοχή της Σουηδίας στο βομβαρδισμό της Λιβύης είναι ένα πιθανό βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ή, τουλάχιστον, τη θέσπιση μιας ειδικής σχέσης με τη Συμμαχία.
Πώς θα αλλάξει την κατάσταση στα σύνορα της Ρωσίας; Τι είδους προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στη Ρωσία; Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες Leonid Ivashov και Ανατόλι Tsyganok αντάλλαξαν σκέψεις με την Pravda.Ru.
Leonid Ivashov, πρόεδρος της Ακαδημίας για Γεωπολιτικά Ζητήματα:
"Δεν θα έλεγα ότι η Σουηδία έχει πολύ ισχυρό στρατό. Σκέφτεται περισσότερο για τη διατήρηση υψηλότερης θέσης σε σύγκριση με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η Ρωσία είχε καλές σχέσεις συνεργασίας με τους Σουηδούς.
"Ωστόσο, οι ΗΠΑ ασκούν μια ενεργό πολιτική περικύκλωσης της Ρωσίας, δημιουργώντας ένα δαχτυλίδι των στρατιωτικών βάσεων γύρω μας. Υπάρχουν βάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στα βόρεια σύνορά μας. Οι Αμερικανοί άρχισαν να εργάζονται με τη Σουηδία για να την προσελκύσουν στο ΝΑΤΟ . Φαίνεται ότι η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί και από τους Σουηδούς . Η συμμετοχή στο βομβαρδισμό της Λιβύης και η δημιουργία του «μίνι ΝΑΤΟ-Αρκτικής" είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η Σουηδία είναι απίθανο να απειλήσει τη Ρωσία. Ωστόσο, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Η συμμαχία αυτή είναι καλά διαμορφωμένη, από τισ ΗΠΑ για να περικυκλώσει τη Ρωσία. Υπό την έννοια αυτή, το τέλος της εποχής της σουηδικής ουδετερότητα δεν είναι καλό για τη Ρωσία. "
Anatoly Tsyganok, επικεφαλής του Κέντρου Πρόβλεψης Στρατιωτικό Ινστιτούτο Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων
«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σουηδική κοινωνία. Υποστηρικτές επισημαίνουν τον κίνδυνο που θέτει η Ρωσία. Πάντως, το γεγονός ότι οι Σουηδοί έχουν πρόσφατα συνεργαστεί στενά με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, και ότι τα αεροπλάνα τους έχουν σταλεί στη Λιβύη, λέει ότι η υπέρ του ΝΑΤΟ σουηδική πολιτική σήμερα είναι ισχυρότερη.
"Εάν η Σουηδία γίνεΙ μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα για τη Ρωσία τόσο στο επίπεδο της Βαλτικής όσο και της Αρκτικής. Στα βόρεια, σύνορα της Ρωσίας, μια κοινή Σουηδικο-νορβηγική συμμαχία θα εμφανιστεί, θεωρητικά σε θέση να αναλάβει δράση κατά της Βαλτικής και του Βόρειου στόλου . Σήμερα, το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία του στην Αρκτική. Στο πλαίσιο αυτό, η προσθήκη της Σουηδίας στην συμμαχία είναι ένα πολύ κακό σημάδι για τη Ρωσία. "
Vadim Trukhachev
Pravda.Ru
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=4669
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου