17 Απρ 2011

Σε ελεύθερη πτώση ο δικομματισμός


Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο δικομματισμός καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο εμφανίζουν τα μεγάλα κόμματα να κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενώ οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύει το "Βήμα της Κυριακής", στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 21,7%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%.

Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 30,1%.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης το 47,8% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, έναντι 32,3% που δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Στο ερώτημα για το τι είδους κυβέρνηση θα επιθυμούσαν να προκύψει στις επόμενες εκλογές, το 56,6% τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, έναντι 23,6% που ζητά αυτοδύναμο σχήμα από το πρώτο κόμμα. Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ζητά το 8,7%.

Στην παράσταση νίκης προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 46,8% (η ΝΔ συγκεντρώνει 18%), ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 31,6%, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 24,7%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, παντως, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία (77,3%) δηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει λιγότερα από τα αναμενόμενα, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον: το 54,2% ανησυχεί για το οικογενειακό του εισόδημα, ενώ το 50,6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια το εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά.

Σε δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής", το 80% των πολιτών δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει. Ως σημαντικότερο πρόβλημα, οι πολίτες θεωρούν την οικονομία της χώρας και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η ανεργία.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 31% και ο Αντώνης Σαμαράς 20% ενώ ο «κανένας» 49%.

Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το 17% απάντησε τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 6% η ΝΔ και το 72% καμία από τις δύο.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=61104&catID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου