13 Απρ 2011

The Vault: Το FBI «διαρρέει» εμπιστευτικές πληροφορίες- Η ιδιότυπη «απάντηση» του FBI στις ιστοσελίδες τύπου Wikileaks.


Το «Θησαυροφυλάκιο» (The Vault) : αυτοπροσδιορίζεται ως το «ηλεκτρονικό αναγνωστήριο» του FBI και περιέχει πάνω από 2.000 αρχεία τα οποία έχουν σκαναριστεί και μεταφερθεί στη νέα τους, ψηφιακή μορφή online, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα διαβάσει από το γραφείο ή το σπίτι του.
Ουσιαστικά πρόκειται για τα «κιτάπια» του FBI- την «απάντηση» της αμερικανικής υπηρεσίας στις ιστοσελίδες τύπου Wikileaks, που «ειδικεύονται στις διαρροές» : εμπιστευτικά/ απόρρητα έγγραφα που η υπηρεσία αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει υπό την Freedom of Information Act, επιτρέποντας την πρόσβαση σε αυτά στο ευρύ κοινό. Μεταξύ τους περιέχονται «ευαίσθητα» θέματα, όπως λεπτομέρειες σχετικά με τις ενέργειες των τρομοκρατών πριν και κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (όπως οι αναλήψεις από τράπεζες, οι δραστηριότητες των κινητών τους τηλεφώνων, οι εκπαιδευτικές πτήσεις στη Φλόριντα και αλλού), η «εποχή των γκάνγκστερ», ο Μάλκολμ Χ, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ακόμα και πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες πάνω στο φημολογούμενο περιστατικό του Ρόσγουελ το 1947, όπου λέγεται πως συνετρίβη εξωγήινο σκάφος και περισυνελέγησαν τα πτώματα του πληρώματός του. Για το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρεται πως στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δήλωσε σε πράκτορα του FBI ότι είχαν εντοπιστεί τρεις ιπτάμενοι δίσκοι, διαμέτρου 15 μέτρων, που περιείχαν ανθρωπόμορφα όντα.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την Patriot Act, η οποία μείωσε τους περιορισμούς που υπήρχαν πάνω στην παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο online «Θησαυροφυλάκιο» του FBI οι αναζητήσεις μπορούν να γίνουν είτε αλφαβητικά είτε μέσω κατηγορίας. Επίσης, η βάση δεδομένων πλέον διαθέτει τεχνολογία που επιτρέπει την αναζήτηση μέσω keywords ή φράσεων μέσα σε συγκεκριμένα έγγραφα. Για την ανάγνωση των αρχείων χρησιμοποιείται ένας open source document viewer, οπότε δεν χρειάζεται ο χρήστης να έχει κάποιο προεγκατεστημένο πρόγραμμα.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_13/04/2011_387467

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου