Η επιστήμη είχε σχεδόν ανακαλύψει το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν με ένα πολύπλοκο μαθηματικό τύπο, αλλά η CIA από ότι φαίνεται δεν πολυπήρε στα σοβαρά το όλο εγχείρημα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 προέβλεπε με ακρίβεια 80,9% ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κρυβόταν σε έπαυλη της πόλης Αμποταμπάντ του Πακιστάν.
Η μελέτη, βασισμένη σε ένα μοντέλο πιθανοτήτων που χρησιμοποιείται στην οικολογία των απειλούμενων ειδών, είχε τραβήξει τότε την προσοχή αμερικανικών ΜΜΕ, όχι όμως και των μυστικών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες τροφοδότησαν το μαθηματικό μοντέλο με δορυφορικά δεδομένα και με πληροφορίες για τις φημολογούμενες μετακινήσεις του Μπιν Λάντεν τα τελευταία χρόνια.
(Δείτε τον χάρτη στη κορυφή του άρθρου. Με την κόκινη κουκίδα απεικονίζεται η Τόρα Μπόρα, το τελευταίο δηλαδή σημείο στο Αφγανιστάν που έντοπίσθηκε το 2002 ο Μπιν Λάντεν)
Η ερευνητική προσπάθεια ξεκίνησε σχεδόν ως αστείο σε μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών. Υπεύθυνοι της ομάδας ήταν δύο γεωγράφοι οικοσυστημάτων, ο Τόμας Γκιλέσπι και ο Τζον Άγκνιου.
Οι ειδικότητα των δύο ερευνητών είναι η μελέτη απειλούμενων οικοσυστημάτων με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης από δορυφόρους και άλλα συστήματα. Η πρόβλεψη για τη θέση του τρομοκράτη βασίστηκε στη θεωρία της «βιογεωγραφίας νήσων». Στη βάση της, η θεωρία προβλέπει ότι, έπειτα από μια μεγάλη φυσική καταστροφή, τα είδη που ζουν σε μικρά νησιά είναι πιθανότερο να εξαφανιστούν, σε σχέση με τα είδη που ζουν σε μεγάλα νησιά.
«Η θεωρία ήταν ότι, αν κανείς προσπαθούσε να επιβιώσει, θα κατέφευγε σε μια περιοχή με χαμηλό ρυθμό εξαφάνισης ειδών» εξηγεί ο Δρ Γκιλέσπι.
«Κανονικά δεν είναι δουλειά μου να ασχολούμαι με τέτοια πράγματα. Κι όμως, οι ίδιες θεωρίες που χρησιμοποιούμε για τη μελέτη απειλούμενων ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αυτό» σχολιάζει.
Για τον Γκιλέσπι, το γεγονός ότι ο καταζητούμενος δεν κρυβόταν σε κάποια απομονωμένη τοποθεσία, αλλά σε μια σχετικά μεγάλη πόλη, δεν είναι καθόλου περίεργο: «Υποθέσαμε ότι [ο Μπιν Λάντεν] δεν θα βρισκόταν σε μια μικρή κωμόπολη, όπου οι κάτοικοι θα ανέφεραν ότι τον είδαν» αναφέρει.
Αναμενόμενο για τον ερευνητή ήταν και το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν δεν κρυβόταν σε κάποια σπηλιά, όπως πολλοί πίστευαν: Οι σπηλιές είναι κρύες, και δεν μπορείς να διακρίνεις τον κόσμο που μπαίνει μέσα» εξηγεί.
Τελικά, η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι η πιθανότερη τοποθεσία ήταν το Αμποταμπάντ, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομεία (η υγεία του Μπιν Λάντεν είναι γνωστό ότι ήταν εύθραυστη».
Μάλιστα το μαθηματικό μοντέλο προέβλεψε με επιτυχία και το συγκεκριμένο κτίριο όπου μπορεί να κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν. Αυτό βασίστηκε βέβαια σε υποθέσεις, όπως το ότι ο τρομοκράτης ήταν ψηλός και θα χρειαζόταν ένα ψηλοτάβανο χρήστη, όπως επίσης θα χρειαζόταν φράκτη και ασφάλεια.
Παρόλα αυτά, ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης του χώρου έκανε κακή επιλογή ακινήτου, σύμφωνα με τον Δρ Γκιλέσπι: «Θα του ταίριαζε περισσότερο ένα σπίτι που δεν τραβά την προσοχή» εκτιμά ο ερευνητής, έστω και εκ των υστέρων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2009 σε μια σχετικά μικρή επιθεώρηση, το MIT International Review. Τράβηξε τότε την προσοχή διαφόρων αμερικανικών μέσων, μεταξύ άλλων της μεγάλης εφημερίδας USA Today.
Περιέργως, οι αμερικανικές Αρχές είτε δεν έμαθαν για την έρευνα είτε δεν την θεώρησαν αρκετά αξιόπιστη: «Δεν ήρθαν σε επαφή μαζί μου, και δεν περίμενα να το κάνουν» λέει ο Γκιλέσπι.
Μετά την επιτυχή πρόβλεψη για τον νούμερο ένα εχθρό των ΗΠΑ, ο ερευνητής σκοπεύει τώρα να επιστρέψει στη μελέτη άλλων... απειλούμενων ειδών. «Δουλεύω τώρα στα ξηρά δάση της Χαβάης, όπου το 45% των δέντρων βρίσκονται στη λίστα των απειλούμενων ειδών» λέει.
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12302:scientific-research-in-2009-accurately-predicted-the-hideout-of-bin-laden&catid=41:technology&Itemid=113
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου