25 Μαΐ 2011

Μ. Χρυσοχοίδης: Το παιδί των «σοβιέτ» ζητά «αποσοβιετικοποίηση»


Από-σοβιετικοποίηση τώρα» είναι το τελευταίο σύνθημα του υπουργού Ανάπτυξης, το οποίο προφανώς του φάνηκε πολύ έξυπνο και ευρηματικό. Στο ρυθμό της τρόικας λοιπόν. Αλλά από την άλλη: «Κοίτα ποιος μιλάει». Το γέννημα θρέμμα του πασοκικού σοβιέτ.
Μάταια αναζητήσαμε στο βιογραφικό του υπουργού Ανάπτυξης κάποια επιτυχία, κάποια διάκριση, ένα μεροκάματο, έστω, στον ιδιωτικό τομέα. Τζίφος. Όλες οι θέσεις από τις οποίες πέρασε (σύμφωνα με το βιογραφικό του) πάντα αμείβονταν από το δημόσιο. Και σε όλες βρέθηκε ελέω ΠΑΣΟΚ. Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των ανθρώπων που καβάλα στο ΠΑΣΟΚ από το 1981 άλωσαν τα δημόσια αξιώματα. Το ΠΑΣΟΚ έγινε το όχημα για τα βρεθεί από την φτωχή αγροτική ζωή της Βέροιας στα σαλόνια των Αθηνών.

Το 1982 ο φιλόδοξος νεαρός, τότε, γίνεται γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Το μεγαλύτερο προσόν του, όπως λένε κάποιοι παλιοί σύντροφοί του, «ήταν πάντα πιστός στην κομματική γραμμή» και «δεν έλεγε ποτέ όχι». Το 1987, σε ηλικία 32 ετών, διορίζεται από το ΠΑΣΟΚ νομάρχης Καρδίτσας. Η νομαρχία είναι το πρώτο «λάφυρο». Το 1989 αφού είχε καταφέρει να προσεγγίσει το περιβάλλον του Άκη και να κερδίσει την εύνοιά του, εκλέγεται βουλευτής. Το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Άκης τον έκαναν υφυπουργό Εμπορίου, με υπουργό τον Κ. Σημίτη. Σκοπός τους ήταν να έχουν κάποιον έμπιστο δίπλα στον Κ. Σημίτη για να παρακολουθεί τις κινήσεις του. Εκείνος όμως φροντίζει να έχει καλές σχέσεις και μαζί του, χωρίς να το ξέρει ο Άκης. Θα το μάθει αργότερα, όταν ο Κ. Σημίτης γίνει πρωθυπουργός και ο Μ. Χρυσοχοίδης ταχθεί ανοιχτά υπέρ του. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που μιλούσαν τότε για την «προδοσία» του Μιχάλη. Ο Μιχάλης όμως ήταν και πάλι στην σωστή πλευρά: του νέου ισχυρού άνδρα. Αυτό θα του εξασφαλίσει την παραμονή του στην κυβέρνηση και την εξουσία.

Όταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει ο Γ.Παπανδρέου, παρ’ ότι μοιάζει να συγκρατεί με το ζόρι πλέον τις δικές του αρχηγικές φιλοδοξίες, είναι και πάλι εκεί. Και ξανά υπουργός. Τώρα έχουν αρχίσει τα χρόνια της τρόικας. Και ο Μ.Χρυσοχοίδης είναι για άλλη μια φορά στην πλευρά των ισχυρών. Μόνο που οι σημερινοί ισχυροί θέλουν να αποδομήσουν το κομματικό κράτος που τον εξέθρεψε. Ο Μ.Χρυσοχοίδης το ‘χει: «Κάτω το κομματικό κράτος». Αν συνοδευόταν και από λίγη αυτοκριτική, μπορεί και να έπειθε κάποιους


http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου