Ο σάλος που προκάλεσε η δήλωση του Στρος – Καν για υπόγειες συζητήσεις από τον Νοέμβριο του 2009 με τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να προετοιμαστεί η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ανάγκασε το Ταμείο να προχωρήσει σε δήλωση- αυτοδιάψευση των όσων εμφανίζεται να λέει ο ίδιος στο επίμαχο απόσπασμα που μετέδωσε το «Αλ Τσαντίρι», με αποτέλεσμα ακόμη και ο Λάκης Λαζόπουλος να μπει στο στόχαστρο της Ιπποκράτους με τα «πράσινα» στελέχη, ούτε λίγο, ούτε πολύ, να τον κατηγορούν ότι... έγλυφε τον Κώστα Καραμανλή!
Στην ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι «είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη- μέλη μας και δεν είναι ασύνηθες για τον γενικό διευθυντή να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας».
Σημειώνει δε, ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή», και πως «δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».
Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι «εδώ και έναν χρόνο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως μέχρι να κατατεθεί η αίτηση (της Ελλάδας) δεν είχαμε συζητήσεις οικονομικής φύσεως», και η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι αυτό που συνέβαινε στις επαφές μεταξύ των δυο πλευρών ήταν ότι «στελέχη του Ταμείου παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας».
Στελέχη της κυβέρνησης (Μ. Χρυσοχοϊδης) με το «καλημέρα» άφησαν αιχμές για τη στάση του Στρος- Καν, ενώ η κυβέρνηση με όλους τους τόνους επιχείρησε να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της δήλωσης, χωρίς, όμως, να απαντά στην ουσία που σύσσωμη η αντιπολίτευση καταλόγισε στον Γ. Παπανδρέου: Γιατί ενώ γνώριζε για την κατάσταση της οικονομίας, απέφυγε να πάρει μέτρα και επέμενε στην περιβόητη, πλέον, δήλωση «λεφτά υπάρχουν»...
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονη νευρικότητα, καθώς άπαντες αναγνωρίζουν ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν νέες εσωτερικές αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα κακό κλίμα ενόψει της άφιξης της τρόικας και του ξεσκονίσματος που ετοιμάζουν οι δανειστές μας στα κεντρικά υπουργεία.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να περάσει από τη βουλή και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, προσπαθώντας παράλληλα να κάμψει τις εσωτερικές αντιδράσεις που εκφράζονται για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Αυτός ο σχεδιασμός, όπως φοβούνται ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να ανατραπεί έπειτα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς μπορεί οι συνεργάτες του να προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τον κ. Παπανδρέου έξω από το κάδρο της αντιπαράθεσης, ωστόσο η ΝΔ τον έχει ήδη στοχοποιήσει, αφήνοντας υπόνοιες για το παρασκήνιο της συγκεκριμένης συμφωνίας. Παράλληλα, όπως φάνηκε και από το κείμενο του Βασικού Σχολιασμού του ΠΑΣΟΚ, μεγάλος αγώνας θα δοθεί στην επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αρχική γραμμή ότι "ο πρωθυπουργός έστησε μηχανισμό από το μηδέν και η χώρα απέφυγε την πτώχευση".
Η κυβέρνηση επισήμως απάντησε με μία σκληρή επίθεση προς την ΝΔ αλλά και την Κουμουνδούρου διά του Γ. Πεταλωτή, ωστόσο το Μαξίμου έχει πλέον απέναντί του και τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο, καθώς τόσο το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία, έστρεψαν τα πυρά τους προς το Μέγαρο Μαξίμου, με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη να επιτίθεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αν και την ίδια ώρα ο τελευταίος έπλεκε το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή...
Η ΝΔ εκτιμά ότι το προφίλ του πρωθυπουργού δέχθηκε ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα ως προς τον τομέα της αξιοπιστίας και σκοπεύει να συντηρήσει το θέμα ,σε μία προσπάθεια όχι μόνο να πλήξει τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τη συζήτηση για την απογραφή, που λίγο έλειψε να προκαλέσει εσωτερικό ρήγμα στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=65259&catID=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου