29 Ιουν 2011

Σίγησαν οι διαφωνούντες -πλην Κουρουμπλή-Μεσοπρόθεσμα βάρη με 155 «ναι»


Νόμος του κράτους είναι από το απόγευμα το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες συνεπών φορολογούμενων, μισθωτών και συνταξιούχων. Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής με 155 ψήφους, καθώς η απώλεια της θετικής ψήφου του Παν. Κουρουμπλή αντισταθμίστηκε από την απόφαση της Έλσας Παπαδημητρίου να υπερψηφίσει το πρόγραμμα, θέτοντας εαυτό εκτός Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτές που είχαν διαφημίσει τη διαφωνία τους με το Μεσοπρόθεσμο, όπως ο Αλέκος Αθανασιάδης, εν τέλει συντάχθηκαν με την κυβερνητική γραμμή.

Ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού και οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών τον έπεισαν να άρει τις επιφυλάξεις του. Ο Αλ. Αθανασιάδης γνωστοποίησε τη θέση του με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, επέτρεψε για πρώτη φορά στα χρονικά σε βουλευτή να αιτιολογήσει την ψήφο του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Πρόκειται για ενέργεια που απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής [περισσότερα, εδώ].

Ο Αλ. Αθανασιάδης δεν ήταν ο μοναδικός βουλευτής της συμπολίτευσης που ανέκρουσε πρύμνα, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. Χθες, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσε ότι στο δίλημμα "αξιοπρέπεια, ή σωτηρία της χώρας" επικράτησε το δεύτερο. Ανάλογη ήταν και η στάση της Βάσως Παπανδρέου, η οποία κατακεραύνωσε μεν το Μεσοπρόθεσμο, πρόσθεσε δε ότι δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρρευση της χώρας [περισσότερο, εδώ].

Εξαίρεση -και μοναδική διαρροή από την Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος- αποτέλεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο. Μετά την ψηφοφορία δήλωσε ότι κατά τη δική του αντίληψη, πατριωτισμός είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης. Για τη στάση του αυτή βρέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του. [περισσότερα, εδώ].

Εκτός κομματικής γραμμής κινήθηκε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. "Η εικοσάχρονη πορεία μου μού δίνει το δικαίωμα να μην εθελοτυφλώ", δήλωσε πριν την ψηφοφορία, ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια ότι θα ψηφίσει "ναι" στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά και ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άφησε αιχμές και για τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία συνδέει προσωπική φιλία, λέγοντας ότι "το 'παρών' είναι πράξη του Ποντίου Πιλάτου" [περισσότερα, εδώ].

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποκάλεσε την ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο, ψήφο εμπιστοσύνης σε μια διαφορετική Ελλάδα. Ανέπτυξε για ακόμη μια φορά διλημματικό λόγο, θέτοντας ως μοναδικές επιλογές το δύσκολο δρόμο της αλλαγής και το δρόμο της καταστροφής. Υποσχέθηκε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, διαφάνεια στις αποκρατικοποιήσεις και μελλοντική αποκατάσταση των αδικιών που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο [περισσότερα, εδώ].

Κατά του Μεσοπρόθεσμου ψήφισαν 138 βουλευτές. "Παρών" ψήφισαν οι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στη "Δημοκρατική Συμμαχία": Ντόρα Μπακογιάννη, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Λευτ. Αυγενάκης, Κ. Κιλτίδης, Γ. Κοντογιάννης. Ωστόσο, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο Κ. Κιλτίδης γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το κόμμα.

Την ικανοποίησή τους για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Αποκάλεσαν την ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο, "ψήφο εθνικής ευθύνης"

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=288827

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου