Οι πολιτικοί χειρισμοί, που έκανε ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, τον αποδυνάμωσαν ουσιαστικά με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το εάν και πόσο μπορεί να συνεχίσει.Έγκυρες εφημερίδες, με ανταποκρίσεις τους από την Ελλάδα αμφισβητούν ανοικτά την ικανότητα του κ. Παπανδρέου να διαχειριστεί την παρούσα κρίση, επισημαίνουν την ουσιαστική απραξία της κυβέρνησης του τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζουν τις δυσκολίες υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και προβλέπουν ότι στο τέλος θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα που επιλέξαμε.
Le Monde: “Ο Γιώργος Παπανδρέου σε ελεύθερη πτώση”
“Ο Γιώργος Παπανδρέου σε ελεύθερη πτώση” είναι ο τίτλος ανταπόκρισης από την Αθήνα που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde στην ιστοσελίδα της.
Στην ανταπόκριση παρουσιάζεται το πορτρέτο του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέροντας πως ”ο κ.Παπανδρέου μέχρι τώρα ενσάρκωνε το μοντέλο ενός ηγέτη με κουράγιο, που υπερασπιζόταν τη χώρα του εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου θύελλας”.
Σήμερα ωστόσο, λέει ο συντάκτης,
”η κοινωνική αντίδραση που εκδηλώνεται στους δρόμους και στις κινητοποιήσεις των πολιτών κατά των μέτρων λιτότητας, φαίνεται να έχουν αποδυναμώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται έναντι μιας δεξιάς αντιπολίτευσης που στοχεύει εκ νέου στην κατάκτηση της εξουσίας και έναντι του ίδιου του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ που δείχνει να δυσκολεύεται να αποδεχτεί το νέο σχέδιο λιτότητας“.
Σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην ανταπόκριση υπογραμμίζεται πως η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, δείχνει ”την αποτυχία του ανοίγματος προς εξωκυβερνητικές προσωπικότητες“.
Η Μοnde αναφέρει ακόμη πως αρκετοί αναλυτές αναμένουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έως το φθινόπωρο.
The Globe and Mail (Canada)
«Όταν πριν από ενάμιση χρόνο ανέλαβε τη πρωθυπουργία της Ελλάδας, έχοντας εξασφαλίσει μια τεράστια εκλογική πλειοψηφία, ο Γ. Παπανδρέου χαιρετίστηκε ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της Μεσογείου, και ως ένας «σοφιστικέ» πολιτικός στοχαστής, που θα εξαφάνιζε την οικονομική σαπίλα η οποία είχε κυριεύσει τη χώρα του στα 20 και κάτι χρόνια από τότε που ο πατέρας του είχε εκλεγεί πρωθυπουργός….
…Σήμερα, ο Παπανδρέου παλεύει να σώσει τόσο τη δική του πολιτική καριέρα όσο και αυτή του κόμματός του. Το κοινοβούλιο, αλλά και ο λαός έχουν στραφεί εναντίον του, την ώρα που η χώρα κινδυνεύει με πτώχευση. Και ενώ η αστυνομία μάζευε τα συντρίμμια των διαδηλώσεων που συντάραξαν την Αθήνα, ο Παπανδρέου πρώτα προσφέρθηκε να παραιτηθεί και να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση, και στη συνέχεια πάλεψε να φτιάξει μια νέα κυβέρνηση εν μέσω υπουργικής εξέγερσης, καθώς δυο βασικοί υπουργοί του αποχώρησαν, και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του περιορίστηκε αρκετά…»
….Ακόμη κι αν παραμείνει πρωθυπουργός, ο Παπανδρέου υπέστη μια ντροπιαστική ήττα. Κι αυτό είναι ένα σκληρό χτύπημα για κάποιον που έδειχνε να αποτελεί μια φρέσκια εναλλακτική λύση σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά Ελλήνων πολιτικών….
….Το 2010, ο Παπανδρέου επευφημήθηκε εκ νέου για το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλλε, και με το οποίο ψαλίδιζε τον δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιούσε κρατικές επιχειρήσεις, και έβαζε τέλος στα γενναιόδωρα πρόωρα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Ελάχιστα όμως από αυτά πέτυχαν. .. Τα οικονομικά πακέτα βοήθειας δεν μπόρεσαν να τονώσουν την οικονομία ή να μειώσουν το χρέος… Σύντομα θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να συζητήσουν την επόμενη διάσωση της Ελλάδας, αν και από ότι ακούγεται, αυτό δεν θα γίνει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Και δεν είναι καθόλου σίγουρο αν ο Παπανδρέου, ή ο προϋπολογισμός του θα υπάρχουν μέχρι τότε.
FINANCIAL TIMES: Η εμπιστοσύνη του λαού εξανεμίζεται
«Η διεθνής οικονομική στήριξη της Ελλάδας ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη έκτακτη επιχείρηση για την αποτροπή κρατικής χρεοκοπίας, για τη διάσωση των τραπεζών της Ευρώπης και τη διάσωση του ευρώ. Η κρίση, όμως, ήταν παράλληλα μία μοναδική ευκαιρία για τους Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματικούς ηγέτες, επικεφαλής συνδικάτων και γενικότερα για τον λαό της χώρας να συνενωθούν στην προσπάθεια να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους …
Δεκατρείς μήνες αργότερα, η εντεινόμενη πολιτική κρίση στην Ελλάδα υποδεικνύει ότι αυτή η ευκαιρία χάνεται…
Ο κ. Παπανδρέου κατέγραψε κάποια πρόοδο τους πρώτους 15 μήνες, αλλά έχει γίνει σαφές ότι τον τελευταίο χρόνο χάνει τον έλεγχο των καταστάσεων…
Ακόμη κι αν περάσει η σχετική νομοθεσία για το νέο πρόγραμμα λιτότητας, είναι μάλλον ανέφικτο να μπορέσει ο κ. Παπανδρέου να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2015 …
Για να κερδίσει όμως -έστω και υπό προϋποθέσεις- στήριξη σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα ο νεότερος Παπανδρέου θα έπρεπε να είναι πιο αδίστακτος στην αντιμετώπιση των εσωκομματικών του αντιπάλων και πιο έξυπνος στο να πείσει τον λαό για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων…
Αντί αυτού, ο κ. Παπανδρέου έχασε πολύτιμο χρόνο αυτήν την εβδομάδα, σε μία άκαρπη προσπάθεια να δημιουργήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συντηρητική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας. Υπονοώντας κατ’ επανάληψη ότι μπορεί να παραιτηθεί ώστε να ανοίξει τον δρόμο για έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, αποξένωσε τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ και φάνηκε αδύναμος. Για πρώτη φορά από το 2009, υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών…
http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/blog-post_7094.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου