Η ΞΑΦΝΙΚΉ ΚΊΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΝΑ ΖΗΤΉΣΕΙ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΌΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΑΦΕΤΗΡΊΑ ΡΑΓΔΑΊΩΝ ΕΞΕΛΊΞΕΩΝ. ΤΟ ΔΊΛΗΜΜΑ ΠΟΥ ΤΊΘΕΤΑΙ ΕΊΝΑΙ: ΔΙΕΝΈΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΏΝ Ή ΣΥΓΚΡΌΤΗΣΗ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΕΝΌΤΗΤΑΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΎΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΊ Η ΠΡΟΣΦΥΓΉ ΣΤΙΣ ΚΆΛΠΕΣ, Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΕΊ ΝΈΑ ΣΎΓΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΑΡΧΗΓΏΝ
Σήμερα στη 1 το μεσημέρι θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. ΠαπούλιαΠυκνώνουν οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς η χώρα εκτός από λεφτά μένει και από χρόνο. Την ώρα που οι απεργοί θα σφίγγουν τον κλοιό στη Βουλή και εντός του μεγάρου οι βουλευτές του θα σφυροκοπούν για ακόμη μία φορά το Μεσοπρόθεσμο, ο πρωθυπουργός θα διαβαίνει την πόρτα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη 1 μ.μ. ακριβώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα επισημάνει στον Κ. Παπούλια την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη ΝΔ για συναίνεση. Παράλληλα αναμένεται να θέσει στο τραπέζι την πρόταση και για νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ακόμη και αύριο, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθούν οι εκλογές μετά από μια πιθανή καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Ακόμη και με τη μορφή υπερκομματικής κυβέρνησης.
Για τον πρωθυπουργό, σημειώνουν οι συνεργάτες του, η συναίνεση έχει νόημα κυρίως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Στην εφαρμογή των μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων. Ομως, την ίδια ώρα, το πρόβλημα επιβαρύνεται από τη ρευστότητα στην ΕΕ και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα. Αν τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα (σ.σ.: σύνοδος κορυφής και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στα τέλη του Ιουνίου), τότε η χώρα, σε περίπτωση καταψήφισης, θα συρθεί σε εκλογές σε καθεστώς στάσης πληρωμών. Ενα ενδεχόμενο που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία.
Τη σύγκληση νέου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στο πλαίσιο αυτό και μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος (σ.σ.: 3 ή 10 Ιουλίου) εφόσον επιβεβαιωθεί η άρνηση στο Μεσοπρόθεσμο. "Κάλπες τώρα για να αποφύγουμε τις εκλογές της χρεοκοπίας", είναι το σύνθημα όσων κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Γιατί η πραγματικότητα είναι αδήριτη. Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ έπεσε στους "155 και βλέπουμε". Αν συνυπολογιστεί η ρητή δήλωση του Α. Αθανασιάδη πως δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, η πλειοψηφία πέφτει στις 154 ψήφους. Και στο Μαξίμου έχουν μία στοίβα επιστολών από βουλευτές που θέτουν προϋποθέσεις για τη στάση τους.
Σύσκεψη
Οι τελευταίες εξελίξεις εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε αργά χθες το βράδυ στο Καστρί, με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του πρωθυπουργού (Ρ. Βάρτζελη, Π. Γερουλάνος, Δ. Ρέππας, Μ. Καρχιμάκης, Ν. Αθανασάκης κ.ά.).
Προκειμένου να αναλάβει η κυβέρνηση και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχει πέσει η ιδέα για δύο κινήσεις: πρώτον, να γίνει ο ανασχηματισμός τώρα και, δεύτερον, να γίνει η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου... τώρα! Ακόμη και με αυξημένη πλειοψηφία για να φύγει το βάρος από τους ώμους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Το τώρα για την ακρίβεια σημαίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής, ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει ότι οι Ελληνες πληρώνουν τον λογαριασμό των δανεικών τους. Ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται σοβαρά το σενάριο, καθώς θέλει να κλείσει τα μέτωπα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ετοιμάσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και εκτός ΠΑΣΟΚ, λιγότερων "κηπουρών", λιγότερων κορυφαίων και μερικών βουλευτών.
Οι τελευταίοι είναι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά των εξελίξεων, καθώς είναι η δική τους ψήφος αυτή που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός δέχτηκε εισηγήσεις να συγκαλέσει άμεσα την ΚΟ και, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη, να καλέσει όσους διαφωνούν να παραδώσουν τις έδρες τους στους επιλαχόντες! Για να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.
Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση της σωτηρίας της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση ενός ανδρός. Ούτε μίας κυβέρνησης. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Από την Ευρώπη ζητεί να στείλει ένα ισχυρό σήμα στήριξης, αποφασίζοντας στις 23 Ιουνίου τη συνέχιση των δανείων. Ωστε να πειστεί και το ΔΝΤ να δώσει την πέμπτη δόση, οι βουλευτές του να δώσουν την ψήφο τους και οι αγορές να σταματήσουν να επενδύουν στην χρεοκοπία. Η οποία δεν είναι πλέον ένα μακρινό ενδεχόμενο. "Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για μισθούς, ούτε για συντάξεις", παραδέχονται οι επιτελείς του Μαξίμου. Από την άλλη, εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν. "Δεν φτάσαμε έως εδώ για να παραδοθούμε αμαχητί", είναι το μήνυμα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν ενημερώσει χθες, πριν από τη δημοσιοποίηση της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ Αντ. Σαμαρά για την πρωτοβουλία που επρόκειτο να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου να συγκληθεί το συμβούλιο αρχηγών και να συζητηθεί η πρόταση για κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
http://www.ethnos.gr/
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_3212.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου