Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες το βράδυ το προσχέδιο νόμου του υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Έτσι λοιπόν, καθιερώνεται η τριετία για το πτυχίο, μπαίνουν κανόνες στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών» και καθιερώνονται άλλες διαδικασίες για την εκλογή των διοικήσεων των Πανεπιστημίων. Παράλληλα, αλλάζουν οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και ορίζονται συμβούλια διοίκησης, ενώ αλλάζει και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Για το θέμα του ασύλου, το προσχέδιο αναφέρει ότι υπεύθυνος για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα ΑΕΙ, καθώς και για την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΑΕΙ, είναι ο πρύτανης.
«Με τον οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Με άλλα λόγια, επαφίεται σε κάθε Ίδρυμα το πώς θα διαφυλάξει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την περιουσία του και δεν γίνεται αναφορά στο θέμα του ασύλου.
Ούτε επιτροπή για το άσυλο, ούτε χώροι που το οριοθετούν, ούτε αρμόδιοι για τη διαχείρισή του. Εναπόκειται στα πανεπιστήμια, εφόσον το θελήσουν, να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και να επωμιστούν την ευθύνη εφαρμογής τους.
Οι Πρυτάνεις αντιδρούν στην πλειοψηφία των διατάξεων, θεωρώντας ότι δίνουν τη «χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», και αρχίζουν ενημερωτικές επαφές με τα πολιτικά κόμματα.
Σήμερα, οι Πρυτάνεις θα συναντηθούν με τους κ.κ. Αλ.Τσίπρα και Φ.Κουβέλη, ενώ έχουν ζητήσει συναντήσεις και με τον κ. Ευ.Βενιζέλο και τον κ. Αντ.Σαμαρά.
Σήμερα, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει συναντήσεις με τους καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά το προσχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=343717
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου