Πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα αποτελεί το φθηνότατο κοστολόγιο της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης του ΑΠΘ στην Καλάνδρα, όχι μόνο για τους φοιτητές και τους εργαζομένους, αλλά κυρίως για τους συνοδούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν διακοπές σε ένα μαγευτικό μέρος με 1,5 ευρώ την ημέρα!
Την ίδια ώρα χιλιάδες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι ή, ακόμη χειρότερα, άνεργοι βλέπουν κατακτήσεις δεκαετιών να κόβονται μαχαίρι λόγω της δριμύτατης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Δεν απαιτούνται ούτε ιδιαίτερο ψάξιμο ούτε... ασφαλείς πληροφορίες για την παραπάνω διαπίστωση. Αρκεί να διαβάσει κανείς το τιμολόγιο της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης Καλάνδρας, για να διαπιστώσει πόσο μπορούν να "κοστίσουν" οι διακοπές σε κάποιον που έχει μια καλή γνωριμία στο Αριστοτέλειο.
Έτσι, εάν κάποιος γνωρίζει φοιτητή, μεταπτυχιακό, υποψήφιο διδάκτορα, εργαζόμενο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Αριστοτέλειο ή συνταξιούχο του ΑΠΘ μπορεί να μείνει στην κατασκήνωση πληρώνοντας 1,5 ευρώ την ημέρα, για συμμετοχή στα κοινόχρηστα έξοδα, και για μια κάρτα εισόδου που κοστίζει 10 ευρώ! Για να φάει μάλιστα καλομαγειρεμένο φαγητό, θα πρέπει να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 2,5 ευρώ!
Το πιο εξωφρενικό, όπως ομολογεί ο ίδιος ο αντιπρύτανης Οικονομικών Θεμάτων του ΑΠΘ Γιάννης Παντής, είναι ότι ακόμη και αυτή η "κάρτα εισόδου" θεσπίστηκε μόλις φέτος, με το αντίτιμο των 5 ευρώ για τους φοιτητές, τους μεταπτυχιακούς και τους υποψήφιους διδάκτορες και των 10 ευρώ για όλους τους άλλους! Δηλαδή, μέχρι πριν από έναν χρόνο όλες οι εγκαταστάσεις της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στο Ποσείδι ήταν εντελώς δωρεάν... Η ασύδοτη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι πριν από λίγο καιρό, όχι μόνο σπαταλούσε πόρους από το πανεπιστήμιο, σε εποχές κατά τις οποίες ήδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι δυσκολίες, αλλά επιπλέον δημιούργησε ένα υπέρογκο κόστος για τη συντήρηση και την αναβάθμιση μιας κατασκήνωσης που καταλαμβάνει έκταση 130 στεμμάτων και, μεταξύ άλλων, διαθέτει 25 σπιτάκια φιλοξενίας, ένα εστιατόριο, ένα παντοπωλείο και, από φέτος, έναν θερινό κινηματογράφο που θα ονομάζεται «Αίγλη»!
Βαρύ το κόστος για τη συντήρηση
Το καλοκαίρι του 2010 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του βιολογικού καθαρισμού της κατασκήνωσης, έργο απαραίτητο, όπως εξήγησε ο κ. Παντής, το οποίο δημιουργούσε συχνά προβλήματα που έθεταν σε κίνδυνο ακόμη και τη δημόσια υγεία. Αυτή η βασική υποδομή στοίχισε περίπου 300.000 ευρώ, ενώ φέτος αντικαταστάθηκαν μερικώς τοίχοι οικίσκων που είχαν γεμίσει υγρασία.
Τα ποσά που δαπανήθηκαν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών κ. Παντή, κινούνται σε λογικά πλαίσια, όμως δεν φαίνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν έτσι τα πράγματα. Το θέμα των "υπέρογκων", όπως χαρακτηρίστηκαν, δαπανών από τις τότε πρυτανικές αρχές είχε συζητηθεί στη σύγκλητο και είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Κάποιοι μέχρι και τώρα κάνουν λόγο για 8-9 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν την τελευταία δεκαετία, για να αναβαθμιστούν οι υποδομές της κατασκήνωσης.
Το 2006, όταν η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ εμφάνιζε κέρδη, δαπανήθηκαν 1.520.828 ευρώ για έργα υποδομής του ΑΠΘ, μεταξύ αυτών και για την αναβάθμιση του χώρου των κατασκηνώσεων. "Όταν γίνονταν αυτά τα έξοδα για έργα υποδομής, κάποια από τα οποία μπορεί να κρίθηκαν υπερβολικά, κανείς δεν γνώριζε ποιες αλλαγές θα συνέβαιναν στην Ελλάδα. Πρέπει να έχετε υπόψη σας δύο πράγματα: Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, που χιλιάδες οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, οι φοιτητές πρέπει και μπορούν να κάνουν εδώ δωρεάν διακοπές, και το δικαίωμα αυτό θα το υπερασπιστούμε. Η κατασκήνωση του πανεπιστημίου είναι η μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το γεγονός ότι το Αριστοτέλειο διαθέτει την πανεπιστημιακή κατασκήνωση και δύο μουσεία, το Τελλόγλειο και το Νόησις, αυξάνει τη δυνατότητα που έχει για καλύτερη αξιολόγηση, με βάση τα διεθνή κριτήρια", επισημαίνουν οι δύο αντιπρυτάνεις, Δέσπω Λιάλιου, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, και Γιάννης Παντής, Οικονομικού Προγραμματισμού.
Χιλιάδες κατασκηνωτές με είσοδο από την... μαντραπήδα!
- «Γεια σας. Είμαι φοιτητής από σχολή εκτός ΑΠΘ με παρέα παιδιά από επίσης άλλες σχολές. Μπορούμε να μπούμε μέσα ή είναι αναγκαστικό να έχουμε κάποιον για συνοδό; Επίσης, αν χρειάζεται συνοδός και δεν έχουμε, υπάρχει περίπτωση να μπούμε ‘στα κρυφά’, ας το πω, δηλαδή να κάνουν τα στραβά μάτια;»
- «Κανονικά, δεν έχετε το δικαίωμα να μπείτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Στο Ποσείδι παραπάνω από τους μισούς είναι μέσα παράνομα, από τη λεγόμενη ‘μαντραπήδα’. Να πας Ποσείδι και να μην μπορείς να μπεις δεν παίζει, έχει μέρος που πηδάς έναν μικρό φράκτη και μπαίνεις κανονικά μέσα, θα το καταλάβεις πού είναι, γιατί είναι σαν μια δεύτερη είσοδος, όλοι την ξέρουν και συνήθως έχει και κίνηση».
Τα παραπάνω είναι γραμμένα σε διαδικτυακό χώρο συζήτησης φοιτητών μόλις πριν από έναν χρόνο και αποτυπώνουν με ανάγλυφο τρόπο το καθεστώς που επικρατούσε.
"Από φέτος καθιερώσαμε την κάρτα εισόδου, προκειμένου, όχι μόνο να αυξήσουμε τα έσοδα, αλλά και να ελέγξουμε καλύτερα τον χώρο και την κίνηση του κόσμου ανά περίοδο. Το μέτρο, δεν σας κρύβω, βρήκε αρκετές αντιδράσεις, τόσο από φοιτητές όσο και από εργαζόμενους", λέει ο κ. Παντής.
Βέβαια πολλοί από τους εργαζόμενους, που διαμαρτύρονται τώρα διότι πληρώνουν για όλη την περίοδο διακοπών τους το... δυσβάσταχτο αντίτιμο των 10 ευρώ, είχαν και έχουν, όπως γράφουν, και άλλες ιδέες για ακόμη καλύτερη αξιοποίηση της κατασκήνωσης, προς όφελός τους, χωρίς φυσικά σχεδόν κανένα κόστος. Προτείνουν τη δημιουργία παιδικής κατασκήνωσης, ώστε να μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους εκεί, αλλά και τη χρήση του χώρου ολόκληρο τον χρόνο, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, σχεδόν τζάμπα!
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, οι κατασκηνωτές είναι στην πλειοψηφία τους φοιτητές και όχι εργαζόμενοι ή καθηγητές. Για παράδειγμα, αυτό το Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις του κάμπιγκ του ΑΠΘ αναμένονται 12.000 φοιτητές με τους συνοδούς τους!
Σε αυτό το "χύμα" σκηνικό του φοιτητικού καλοκαιριού, η θέσπιση κάποιων κανόνων είναι μάλλον πολύ δύσκολη υπόθεση. Η παρακάτω μαρτυρία ανθρώπου που ζει από κοντά την κατασκηνωτική καθημερινότητα στο κάμπιγκ του ΑΠΘ είναι ενδεικτική: "Υπάρχουν φοιτητές που ξεπερνούν τα όρια ακόμη και μιας απλής μέθης. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τη χρήση χασίς και στη συνέχεια οι... πρωινές βουτιές στη θάλασσα μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες. Υπάρχει φοιτητής που έχει μείνει παράλυτος μετά από βουτιά από βράχο! Πολλοί νεαροί κάνουν τα πάντα χωρίς να διατηρούν ένα μέτρο, και αυτό είναι θλιβερό, γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο», λέει άτομο που γνωρίζει καλά την κατάσταση στο κάμπιγκ.
Στην κατασκήνωση του ΑΠΘ υπάρχει μόνιμος γιατρός, ο οποίος παραδέχεται ότι "ειδικά τις πρώτες μέρες είναι σαν να βρίσκομαι σε 24ωρη συνεχόμενη εφημερία. Οι ασθενείς μου είναι κυρίως κοπέλες, οι οποίες φοβούνται τα τσιμπήματα, καίγονται από τον ήλιο..." λέει ο γιατρός της κατασκήνωσης.
Δωρεάν για τους φοιτητές, πάμφθηνο και για συνοδούς
Το κόστος της κάρτας εισόδου για φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες είναι 5 ευρώ και πληρώνεται μία φορά. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία μπορούν επίσης να έχουν μια μικρή σκηνή, μέχρι 4 τετρ.μ., δωρεάν, στην οποία μπορούν να φιλοξενήσουν ένα άτομο το οποίο θα πληρώνει για κοινόχρηστα 1,5 ευρώ την ημέρα. Επίσης, έχουν δικαίωμα σίτισης στο εστιατόριο της κατασκήνωσης με 2,5 ευρώ!
Τι πληρώνουν οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ, δηλαδή όλες οι κατηγορίες εργαζομένων, πληρώνουν για την κάρτα εισόδου 10 ευρώ και 1,5 ευρώ την ημέρα για τα κοινόχρηστα. Εάν πάρουν μια μικρή σκηνή, δεν πληρώνουν, αλλά μπορούν να πάρουν μια μεγαλύτερη σκηνή 4 ατόμων με 2,5 ευρώ την ημέρα ή ένα τροχόσπιτο πληρώνοντας 5 ευρώ την ημέρα, μία τροχοσκηνή με 5 ευρώ την ημέρα ή ακόμη, μετά από κλήρωση, ένα σπιτάκι 4 ατόμων με 20 ευρώ την ημέρα. Τα ίδια δικαιώματα έχουν και οι συνταξιούχοι του ΑΠΘ.
Τι πληρώνουν οι συνοδοί
Οι συνοδοί που φιλοξενούνται από άτομο που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες πληρώνουν 1,5 ευρώ την ημέρα για τα κοινόχρηστά τους και βγάζουν μία κάρτα εισόδου για όλο το διάστημα της παραμονής τους έναντι 10 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία των συνοδών συγκαταλέγονται και τα συγγενικά πρόσωπα των εργαζομένων στο ΑΠΘ, ενώ τα παιδιά μέχρι 10 ετών δεν πληρώνουν τίποτε. Το φαγητό στην κατασκήνωση για τους συνοδούς είναι 6,5 ευρώ, σε ό,τι αφορά τις μερίδες που περιλαμβάνουν κρέας. Πολύ χαμηλότερες είναι οι τιμές για τα λαδερά, ενώ 1 ευρώ κοστίζει για όλους το πρωινό.
"Το πρωινό σερβίρεται μέχρι τις 10.00, οπότε κανείς δεν είναι ξύπνιος για να φάει. Όμως εγώ που είμαι συνοδός τρώω είτε από το κυλικείο, που είναι πιο φθηνά, ή με 2,5 ευρώ χρησιμοποιώντας την κάρτα εισόδου του φίλου μου", λέει ο Χ.Τ.
Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την κατασκήνωση μέχρι και 5 ώρες χωρίς να καταβάλλει κάποιο αντίτιμο. Οι ημερήσιοι επισκέπτες που κάθονται όλη τη μέρα χωρίς να διανυκτερεύουν πληρώνουν 4 ευρώ.
Η διαμονή των φιλοξενούμενων εργαζόμενων και συνταξιούχων του ΑΠΘ και της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης για το διάστημα 1-31 Αυγούστου δεν μπορεί να υπερβεί το διάστημα των 7 ημερών, για τις οποίες και θα πρέπει να καταβάλλουν τα αντίστοιχα κοινόχρηστα (4+2 ευρώ) για 7 ημέρες.
Οι υποδομές και τα σχέδια αξιοποίησης
"Η κατασκήνωση τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο κακό της το χάλι. Οι τουαλέτες βρομούσαν, το νερό κοβόταν και οι βόθροι πλημμύριζαν κάθε τόσο. Ο κόσμος, κυρίως από νεαρούς που μαζεύονταν, ήταν τόσος πολύς, ώστε όσοι είχαν οικογένειες δεν μπορούσαν να βρουν ούτε ένα λεπτό ησυχία. Ο χώρος εστίασης πριν από δύο τρία χρόνια ανακατασκευάστηκε και απέκτησε πιστοποίηση. Μέχρι τότε οι συνθήκες ήταν άθλιες. Κι όμως, έχει ακουστεί ότι σε αυτή την κατασκήνωση ξόδεψε το πανεπιστήμιο εκατομμύρια ευρώ. Πολλές φορές μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις στη σύγκλητο, ενώ, όπως ξέρετε, φέτος λίγο έλειψε να ανασταλεί η λειτουργία της κατασκήνωσης", λέει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο του πανεπιστημίου.
Πάντως, το 2009 ο τότε αντιπρύτανης Οικονομικών Π. Γιαννακουδάκης εξηγούσε ότι είχε ολοκληρωθεί η ανακαίνιση των μπάνιων και των τουαλετών, η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος και βόθρων (κάτι που περατώθηκε μετά από ενάμιση χρόνο), η χάραξη δρόμων και η τοποθέτηση ηλιακών συσσωρευτών. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από το 2006 έως το 2009, έγιναν επιδιορθώσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, στα μαγειρεία, τους χώρους εστίασης, στην ηχομόνωση του μπαρ. Δημιουργήθηκε παιδική χαρά, έγιναν έργα υποδομής της ύδρευσης και ολοκληρώθηκε η περίφραξη της κατασκήνωσης.
Να υποθέσει, δηλαδή, κανείς ότι μέχρι και το 2005 η υποδομή της μοναδικής πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Ευρώπη ήταν περίπου... ανύπαρκτη!
"Φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε έσοδα από την κατασκηνωτική περίοδο", εξηγεί ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής, ο οποίος παραδέχεται ότι είναι δύσκολη η διαδικασία από την απόλυτα δωρεάν παροχή να φτάσουμε σε... εξορθολογισμό τιμών.
Για πρώτη φορά φέτος προσπαθούν οι πρυτανικές αρχές να βάλουν τάξη στο ατέλειωτο πάρτι των κατασκηνωτών στο Ποσείδι: ειδικές μπάρες για τα ΑΜΕΑ που οδηγούν στη θάλασσα και στα προβλεπόμενα σπιτάκια, σχεδιασμένες πολιτιστικές δράσεις και "είσοδος" που επιτρέπει τον μερικό έστω έλεγχο των κατασκηνωτών.
Τα έξοδα λειτουργίας της κατασκήνωσης ανέρχονται σε 350.000 ευρώ. "Πέρυσι", λέει ο κ. Παντής, "μπήκαμε μέσα 50.000 ευρώ. Φέτος όμως θα έχουμε κέρδη"..
Υπάρχει άραγε κάποιος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της κατασκήνωσης, με σκοπό την αύξηση -επιτέλους-των εσόδων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου; Μήπως τελικά ήρθε ο καιρός να αξιοποιήσει πραγματικά το ΑΠΘ την πολύτιμη περιουσία του, προς όφελος των φοιτητών του και όχι των... συνοδών τους;
http://www.makthes.gr/news/reportage/76906/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου