29 Ιουλ 2011

Το Δημόσιο ψάχνει να βρει πόσα χρωστά στον εαυτό του


Την μήνιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας προκαλούν τα κρυφά χρέη των δήμων, των νοσοκομείων και άλλων φορέων του Δημοσίου, καθώς παρουσιάζουν αυξητική τάση. Το ζήτημα έχει θίξει επανειλημμένως η τρόικα, καθώς δεν έχει σαφή εικόνα για τα χρέη κυρίως των ΟΤΑ και των νοσοκομείων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των ΟΤΑ. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι δήμοι χρωστούν 788 εκατ. ευρώ από 591 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών το υπουργείο Εσωτερικών καταγράφουν χρέη άνω των 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ είναι προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δηλαδή ουσιαστικά στο Δημόσιο.

Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με χθεσινή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη συστήνονται συνεργεία ελέγχου, που θα μπουν στα λογιστήρια 34 δήμων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ενός κοινωνικού φορέα, προκειμένου να ελέγξουν εξονυχιστικά και να εντοπίσουν ακριβώς τα χρέη τους. Ο έλεγχος είναι διττός, καθώς θα εντοπιστούν τα κονδύλια που:

1. χρωστούν οι φορείς του Δημοσίου προς τρίτους και

2. τα ποσά που χρωστούν οι φορείς προς το ίδιο το Δημόσιο.

Στην πρώτη περίπτωση οι οφειλές πρέπει να εξοφληθούν και ως εκ τούτου αποτελούν δαπάνη για τον προϋπολογισμό έστω και έμμεσα. Τα 34 συνεργεία ελέγχου αναλαμβάνουν να διασταυρώσουν και να επαληθεύσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δηλώνονται από τους φορείς στην αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ, τα ληξιπρόθεσμα παρελθόντων ετών, κατ' έτος γέννησης της υποχρέωσης, καθώς και να αξιολογήσουν το σύστημα άντλησης των στοιχείων των φορέων ως προς τα χρέη τους.

Στη δεύτερη περίπτωση, το έργο έχει ήδη αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τον εντοπισμό περισσότερων από 8.000 νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που χρωστούν στο Δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για μια απλή συμψηφιστική εγγραφή.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου (Μάιος 2011) ανεβάζουν στα 6,5 δισ. ευρώ τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, από 5,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου 2011. Τα περισσότερα, 2,6 δισ. ευρώ (από 2,1 δισ. τον Ιανουάριο), χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και ακολουθούν με 1,9 δισ. ευρώ (από 1,5 δισ. τον Ιανουάριο) τα νοσοκομεία, ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν χρέη 230 εκατ. και τα υπουργεία 939 εκατ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=297062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου