29 Ιουλ 2011

Νέες φοροεπιδρομές για τη μαύρη τρύπα των εσόδων


Φοροεπιδρομές προς όλες τις κατευθύνσεις για τη στήριξη των εσόδων ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Η «μαύρη τρύπα» που ξεπερνά τα 3,3 δις ευρώ αναφορικά μάλιστα μόνο με τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Χθες, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή ειδική τροπολογία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της φορολογικής διοίκησης.
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει και ιδιώτες για να βοηθήσουν στην είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών από αυτούς όμως που έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ιδιώτες και λογιστικά γραφεία θα συμβάλλουν στο να αποσαφηνιστεί η περιουσιακή κατάσταση των μεγάλων οφειλετών. Οι ενέργειες τους θα αφορούν στον εντοπισμό των 10.000 οφειλετών που χρωστούν στο δημόσιο 37 δισ. ευρώ, στην ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των μεγαλοοφειλετών και στην προετοιμασία της λήψης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αφού μετά τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων θα στέλνουν πλήρη φάκελο με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη στις ΔΟΥ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συμβολή των ιδιωτών θα προέλθει και από τη θέση σε ισχύ, όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, και του φορολογικού πιστοποιητικού. Οι ορκωτοί ελεγκτές και οι λογιστές που θα πιστοποιηθούν από το υπουργείο θα διενεργούν, για λογαριασμό των ΔΟΥ, πλήρη έλεγχο σε φορολογικά αντικείμενα (φορολογία εισοδήματος, Φ.Π.Α., φόρος μισθωτών υπηρεσιών) προκειμένου να εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό. Πρόκειται για ένα είδος φορολογικού μητρώου καθώς οι επιχειρήσεις θα θεωρούνται «φορολογικά καθαρές» αν το πιστοποιητικό είναι λευκό, δηλαδή δεν υπάρχουν καταγραμμένες φορολογικές παραβάσεις.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι από τη Δευτέρα ενεργοποιείται και η διάταξη που προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων (αυτόφωρο) εναντίον οφειλετών του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνολο των χρεών προς το δημόσιο, στο τέλος Ιουνίου, έφτασε σε 41,1 δισ. ευρώ και οι εμφανιζόμενοι οφειλέτες ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υιοθέτηση του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να λάβει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τη μορφή σχεδίου νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι την προσεχή Δευτέρα ξεκινά στο υπουργείο η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, όμως ανέφερε ότι τα μόνα κόμματα που μου έχουν απαντήσει στις έγγραφες προσκλήσεις είναι ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Για το λόγο άλλωστε αυτό έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχθούν την πρόσκληση και να στηρίξουν το διάλογο και την προετοιμασία για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Εν τω μεταξύ, σε δόσεις θα μπορούν να καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα το φόρο εισοδήματος που οφείλουν για δηλώσεις που δεν είχαν υποβάλλει έως το 2010, ενώ τα φυσικά πρόσωπα έχουν προθεσμία έως και τις 31 Οκτωβρίου. Η αλλαγή του τρόπου καταβολής των ποσών που προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβληθούν για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και τη χρήση του 2010 και τα οποία δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς, επέρχεται με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος. Ο φόρος προβλεπόταν αρχικά να καταβάλλεται εφάπαξ, ωστόσο, με τη νέα διάταξη δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις.

Αναστολή πληρωμών δυο ημερών από τις ΔΟΥ

Σε αναστολή των πληρωμών που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου 2011 και μετάθεσή τους για μετά την 1η Αυγούστου 2011, έχουν προχωρήσει, εν τω μεταξύ, οι Εφορίες της χώρας ύστερα από εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ι. Καπελέρη.

«Όλες οι πληρωμές που διενεργούνται από τις υπηρεσίες που προΐσταστε (δαπάνες μισθοδοσίας, επιστροφές φόρων) που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου 2011 να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου 2011».

Το θέμα πάντως προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., Ι. Βρούτσης, τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση «προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά». Ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει μάλιστα ότι «πρόκειται για μια από τις γνωστές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις δαπάνες του Ιουλίου».
http://tvxs.gr/node/90453

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου