5 Αυγ 2011

«Μαύρη Πέμπτη» στα χρηματιστήρια, οξύνονται οι πιέσεις στην ΕΕ


Σε φάση πανικού μπήκαν χθες οι αγορές, με τα χρηματιστήρια να βουλιάζουν σε διεθνές επίπεδο από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ και από την Ασία έως τη Βραζιλία. Σύμφωνα με ανάλυση του XrimaNews.gr, οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για το μέλλον της ευρωζώνης αλλά και για την υποτροπή της διεθνούς οικονομίας σε δεύτερη ύφεση.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατέγραψαν δραματικές απώλειες με τον DAX να χάνει 3,40% και τον CAC 3,90% ενώ τη σκυτάλη πήραν οι ΗΠΑ με τους βασικούς δείκτες να πέφτουν κατά μέσο όρο 3% μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με το Ντάου Τζόουνς να καταγράφει «βουτιά» 4,3% και το Νάζντακ 5,1%.

Τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου κατέρρευσαν μετά από μία θετική εκκίνηση η οποία δεν ήταν αρκετή για να αναχαιτίσει μία πτωτική τάση που έχει λάβει διαστάσεις κραχ. Τίποτα βέβαια δε συγκρίνεται με το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει βρεθεί σε τιμές 1994.

Κάτω από τα 90 δολάρια βρέθηκε η τιμή του πετρελαίου ενώ τα αμερικανικά διετή ομόλογα γίνονται ανάρπαστα με το επιτόκιο τους να πέφτει στο 0,30%, χαμηλότερη τιμή στην ιστορία τους, σε ένδειξη του πανικού που επικρατεί στις αγορές αυτή τη στιγμή.

Το χρηματιστήριο της Βραζιλίας κατέρρευσε την Πέμπτη χάνοντας 6% σε ημερήσια βάση και πλησιάζοντας το 30% σε απώλειες από την κορυφή του στα τέλη του 2010, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου σε μία κατάσταση γενικευμένου πανικού.

Αυξημένες οι πιέσεις των αγορών στην Ευρώπη


Στην Ευρώπη τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας κατέγραψαν νέα άνοδο, παρά τις φήμες για παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά για να απορροφήσει τις πιέσεις. Οι εξελίξεις οδήγησαν τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μπαρόζο να ζητήσει άμεση επανεξέταση όλων των στοιχείων του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ. Με επιστολή του στους Ευρωπαίους Ηγέτες, ζητά ο μηχανισμός να εξοπλισθεί με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσει το ρίσκο μετάδοσης του ιού της ευρωπαϊκής κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο μηχανισμός έως τώρα δεν υπήρξε αποτελεσματικός.

«Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και είναι πιθανό να υπάρξουν και πάλι αγορές ομολόγων» δήλωσε από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε μια ακόμη προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές. Παράλληλα, ο γνωστός οικονομολόγος κ. Ρουμπινί, υποστήριξε στο λογαριασμό του στο twitter ότι ξεκίνησε νέο πακέτο τόνωσης σε Ιαπωνία και Ελβετία μέσω των νομισματικών αγορών και πρόσθεσε ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει επίσης σε τρίτο πακέτο τόνωσης αλλά θα είναι πολύ μικρής δυναμικής και θα έχει έρθει πολύ αργά.

Μέσα σε αυτό σκηνικό του χρηματιστηριακού τρόμου, η είδηση για την αύξηση του συνολικού χρέους των ΗΠΑ πάνω από το 100% του ΑΕΠ δε βοήθησε, ιδιαίτερα καθώς αυτό θα έχει ξεπεράσει ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος της Ιρλανδίας μέχρι τις αρχές του 2013 και της Ιταλίας έξι μήνες αργότερα.

Το ζήτημα των ευρωπαϊκών θεσμών επαναφέρει ο Παπανδρέου

Από ελληνικής πλευράς, επιστολή - απάντηση στην αντίστοιχη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με το Βήμα, απαντώντας στην παρότρυνση του προέδρου της επιτροπής προς τους πρωθυπουργούς της Ένωσης για επίσπευση των διαδικασιών στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων των Βρυξελλών, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει τη συμφωνία του και στην ολιγόλογη απάντησή επαναφέρει το ζήτημα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι η επίσπευση των διαδικασιών είναι αναγκαία όμως παράλληλα απαιτείται και η ενίσχυση του «θεσμικού ιστού» της Ευρώπης, προκειμένου να πάψει η Ένωση να ακολουθεί τις αγορές και να βρεθεί μπροστά από αυτές.
http://tvxs.gr/node/90935

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου