22 Σεπ 2011

ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ»


«Άκυρη και άνευ περιεχομένου» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τη «συμφωνία» που ανακοίνωσε την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τα κατεχόμενα. Σε δήλωσή...
του ο κ. Γρ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε την τουρκική πρωτοβουλία ως «άκυρη», δεδομένου ότι η «ενέργεια της Τουρκίας είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Νωρίτερα, το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη κατεχόμενη Κύπρο για τη χάραξη των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων (υφαλοκρηπίδα), η οποία θα ανοίξει το δρόμο στην Άγκυρα για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.


Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το κείμενο που θα καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα υπεγράφη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.


Την Τετάρτη ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ξεκίνησε η Κύπρος, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, αποτελεί «τρέλα», αποκλείοντας, ωστόσο, προς το παρόν, την προσφυγή σε στρατιωτική βία.


«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ πραγματοποιώντας έρευνες για πετρέλαιο» και φυσικό αέριο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν η χώρα του εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής, απάντησε: «Όχι ακόμη».

http://fimotro.blogspot.com/2011/09/blog-post_903.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου