27 Σεπ 2011

Market Watch:«Σταματήστε να κατηγορείτε την Ελλάδα»


Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η δική της κρίση να ευθύνονται για όλα τα οικονομικά δεινά των τελευταίων 18 μηνών παγκοσμίως, αναφέρει ο Μάρκ Χάλμπερτ, στο Market Watch.
«Προτείνω, λοιπόν», γράφει ο συντάκτης, «να σκεφτούν κάτι καινούριο για τίτλο και περιεχόμενο όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα, το οποίο θα επεξηγεί το τι ακριβώς συμβαίνει στις χρηματαγορές».

Είναι μάλλον απίθανο η ελληνική κρίση να προκάλεσε την μεγάλη πτώση του Dow Jones Industrial Average –που έπεσε κατά 738 μονάδες- της περασμένης εβδομάδας ή τις αμοιβαίες κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς των προς πώληση εταιρικών μετοχών στην Αμερική που έχασαν 640 δις ευρώ.

Αντί λοιπόν να δίνεται βάρος μόνο στο ελληνικό χρέος, στις ευρωπαϊκές τράπεζες και την αμερικανική οικονομία, πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει να κοιτούν και προς άλλες κατευθύνσεις αναζητώντας την αιτία του κακού.

Το όλο ζήτημα έγκειται στο γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι χρέος προς τις ΗΠΑ. Κι ακόμα κι αν ήταν, δεν θα μπορούσε να πλήξει την αμερικανική οικονομία έτσι και τόσο που να την καταβάλει.

Έτσι, παρατηρώντας σε βάθος –παρελθόντων- μηνών τα πράγματα και συνειδητοποιώντας την «άνοιξη» που είδαν οι χρηματαγορές την περασμένη άνοιξη, οι αμερικανικές μετοχές είχαν απώλειες ύψους 1.8 τρις ευρώ στην κεφαλαιοποίηση αγοράς. Για όλα τα παραπάνω, κυρίως ύποπτος δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης στο σύνολό της, κι ας επιθυμούν Ευρωπαίοι ηγέτες να νίψουν τας χείρας τους κατηγορώντας μόνο και για όλα την ελληνική κατάσταση.

Ας αφήσουν οι επενδυτές την Ελλάδα στην ησυχία της. Αρκετά τα προβλήματα της χώρας, έτσι κι αλλιώς. Δεν χρειάζεται να επιβαρυνθεί και με τα δικά μας.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=148553

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου