4 Οκτ 2011

Παραίτηση Χριστόφια απαιτεί η αντιπολίτευση


Σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, πλην του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου κ. Δ. Χριστόφια μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Λεμεσού, στο οποίο επιρρίπτονται σοβαρές ευθύνες στον κύπριο πρόεδρο. Ο κ. Χριστόφιας συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο απόψε (Δευτέρα 3/10), όχι όμως στο Προεδρικό Μέγαρο (παραμένει αποκλεισμένο από αγανακτισμένους που ζητούν την «έξωσή του»), αλλά σε άλλο σημείο, κατά πάσα πιθανότητα στην οικία του στη Λευκωσία.
Πριν από λίγο μίλησε σε εκδήλωση στη Λεμεσό, λέγοντας ότι ο κ. Π. Πολυβίου που συνέταξε το πόρισμα «ξέφυγε από τους όρους εντολής που του έδωσα» και ότι θα περιμένει και το πόρισμα της Κυπριακής Αστυνομίας καθώς και την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χωρίς να αναφέρει κουβέντα για το τι προτίθεται να πράξει.
Συνεργάτες του προέδρου Χριστόφια έλεγαν απόψε ότι ο κύπριος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του για να εξασφαλισθεί η ομαλότητα στην Κύπρο εν όψει και των σκληρών απευθείας διαπραγματεύσεων που διαξάγονται ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Πυρ από την αντιπολίτευση
Το κεντροδεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και νικητής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών) Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) δήλωσε ότι «είναι μονόδρομος η παραίτηση του κ. Χριστόφια» και ότι οι ευθύνες του για την έκρηξη είναι ξεκάθαρες.
Το σοσιαλιστικό κόμμα (ΕΔΕΚ) ζήτησε την παραίτηση του κ. Χριστόφια, κάνοντας λόγο και για ποινικές ευθύνες που τον βαραίνουν. Το ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε παραίτηση του προέδρου λέγοντας ότι την ευθύνη για την τραγωδία στη ναυτική βάση φέρει ο κ. Χριστόφιας.
Αντιθέτως, το κυβερνών (κομουνιστικό κόμμα) ΑΚΕΛ είπε ότι «το ύφος του κ. Πολυβίου θύμιζε διάγγελμα» και έθεσε θέμα τεκμηρίωσης των ισχυρισμών που αναφέρονται στο πόρισμα. Διερωτήθηκε μάλιστα «από πού πηγάζει η βεβαιότητα του κ. Πολυβίου ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου».
Πολιτική κρίση
Η πολιτική κρίση είναι πλέον εμφανής στην Κύπρο, με έναν πρόεδρο πλήρως απομονωμένο από τα πολιτικά κόμματα και σε μία περίοδο που η οικονομία της Μεγαλονήσου δοκιμάζεται και οι απειλές της Αγκυρας εντείνονται ώστε να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12.
«Η απόφαση για την κατακράτηση του φορτίου λήφθηκε από τον πρόεδρο Xριστόφια» σημειώνεται στο πόρισμα, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο κύπριος πρόεδρος «έδωσε διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο της Συρίας ότι το φορτίο θα παραμείνει στην Κύπρο έως ότου μεταφερθεί στη Συρία ή το Ιράν». Το πόρισμα είναι καταπέλτης τόσο για τον πρόεδρο της Κύπρου όσο και για τους τότε υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, πλην όμως οι βαρύτερες ευθύνες επιρρίπτονται στον κ. Χριστόφια.
Πρώτη φορά
Ο νομικός κ. Πόλυς Πολυβίου διαθέτει νομικό γραφείο, δεν κατέχει κυβερνητική θέση και πήρε την εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας από τον ίδιο τον πρόεδρο Xριστόφια. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου που ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνεται σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος για μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Κύπρο.
Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει στην Κύπρο εάν ο κ. Χριστόφιας αποφασίσει να μην παραιτηθεί. Πολιτικοί κύκλοι στο νησί έλεγαν ότι ήδη δημιουργείται πολιτική κρίση η οποία όσο παρατείνεται τόσο θα δυσκολέψει τη θέση της Κύπρου στην Ευρώπη.
Το κυπριακό σύνταγμα προβλέπει ότι σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε αναλαμβάνει ως προεδρεύων ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σε διάστημα 40 ημερών προκηρύσσει εκλογές.

http://troktiko.eu/?p=284447

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου