17 Οκτ 2011

Ξεσηκώθηκε και η Δικαιοσύνη






Σε τροχιά δυναμικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, κινούνται δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι και συστοιχίζονται με το αίτημα της κοινωνίας για αλλαγή οικονομικής πολιτικής.


Λευκή απεργία από 7 Νοεμβρίου αποφάσισε η ΕΔΕ, θα εκδικάζονται μόνο έκτακτες υποθέσεις

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αποφάσισε σε έκτακτη γενική συνέλευση να ξεκινήσει σήμερα και μέχρι τον Δεκέμβριο καθημερινές στάσεις εργασίας (12-3), ενώ από τις 7 Νοεμβρίου κλιμακώνει την πίεση με «λευκή απεργία», καθώς οι δικαστές θα δημοσιεύουν αποφάσεις που αφορούν μόνο επείγουσες πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, αλλά δεν θα εργάζονται στο σπίτι.

Από την πλευρά τους, οι δικαστικοί υπάλληλοι απαντούν στα σκληρά οικονομικά μέτρα με τρίωρες καθημερινές καταλήψεις των δικαστηρίων. «Υπάρχει θέμα επιβίωσής μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Χρ. Λυμπερόπουλος, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΕΔΕ το περασμένο Σάββατο.

«Μπαίνουμε στην επανάσταση»

Απευθυνόμενος σε ένα κατάμεστο ακροατήριο και καταχειροκροτούμενος από τους ίδιους τους δικαστές, είπε: «Αυτά που δεν μπορείτε εσείς να κάνετε λόγω Συντάγματος, θα τα κάνουμε εμείς. Μπαίνουμε στην επανάσταση. Δεν θα πάρουμε καμιά δικογραφία στα σπίτια μας, το ίδιο να κάνετε και εσείς. Είμαστε σε κοινωνικό πόλεμο και ελάτε να μας συλλάβετε. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα σας, αλλά δεν θα φοβηθούμε τις ποινικές διώξεις. Θα καταλάβουμε δικαστικά μέγαρα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και με την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου».

Στο ψήφισμά της η ΕΔΕ ζητεί από την κυβέρνηση να αντιληφθεί τις επιπτώσεις της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στον ελληνικό λαό, να σταθμίσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών και να αντιληφθεί την ανάγκη της προστασίας των αδυνάτων, που έγιναν τόσο πολλοί και θα γίνουν ακόμη περισσότεροι με τα εξαγγελλόμενα μέτρα.

Την καλεί παράλληλα να σταματήσει τις σπατάλες χρήματος σε αμφιλεγόμενες επιλογές (αθρόες προσλήψεις ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία, ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις κατασκευών από τον προϋπολογισμό της Βουλής, παροχή αυτοκινήτων στους βουλευτές με συμβάσεις leasing).

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χ. Αθανασίου, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δεν υπάρχει επιτάχυνση. Μίλησε για προσπάθεια να στραφεί ο κόσμος εναντίον των δικαστών και ζήτησε να μη γίνουν και άλλες, πέραν του 40%, περικοπές στο ειδικό μισθολόγιό τους, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Π. Μπρακουμάτσος, με σαφείς αιχμές κατά των πολιτικών, ανέφερε ότι «τα εισοδήματα των δικαστών δεν διαγράφουν πορείες από την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος του ΣτΕ

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Π. Πικραμμένου. Αναφερόμενος στα μεγάλα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το δικαστήριο (ασφαλιστικό, φορολογικό, αυθαίρετα, νόμος για τα πανεπιστήμια), διαβεβαίωσε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της και λειτουργεί ως εγγυητής του κοινωνικού συμβολαίου που απορρέει από το Σύνταγμα. «Εκτός αν ζούμε κάτω από έκτακτες συνθήκες και δεν τον ξέρουμε», συμπλήρωσε. «Ας μας πει ο πολιτικός κόσμος πού βρισκόμαστε».

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε από την κυβέρνηση να τους αναγνωρίσει την οικονομική τους αυτονομία και από τους συναδέλφους του να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Προειλημμένη χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, τη δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη την απεργία των τελωνειακών, προκαλώντας την αντίδραση του ακροατηρίου. «Δεν είναι ζήτημα σεβασμού της Δικαιοσύνης», απάντησε. «Το 95% των απεργιών βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές. Παρ' όλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά σας».

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η παντελής απουσία της κυβέρνησης και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη γενική συνέλευση. *

http://troktiko.eu/?p=315505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου