25 Νοε 2011

Στοιχεία-σοκ: Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς έναν εργαζόμενο


Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η κάμψη της απασχόλησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η ανεργία θα προσεγγίσει φέτος το 17%, ενώ το 2012 μπορεί να υπερβεί το 18%.

Επίσης, ο αριθμός όσων ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος, δηλαδή βιώνουν συνθήκες απόλυτης ένδειας, ανέρχεται στο 12,9% του εργατικού δυναμικού ή σε 500.000 άτομα. Ενώ και εκείνοι που δουλεύουν αναμένεται να καταγράψουν μισθολογικές απώλειες φέτος κατά 6,3%.

Ταυτόχρονα, σημαντικές απώλειες έχουν υποστεί και οι αποδοχές όσων εργάζονται. Για το 2011 η ΤτΕ εκτιμά ότι οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 6,3% ύστερα από πτώση 9,1% πέρυσι. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αμοιβές των μισθωτών μειώθηκαν κατά 9,4%, εξαιτίας τόσο της περικοπής κατά 3,1% και των απολύσεων κατά 6,5%.

Η κατάσταση αυτή εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το 2012, καθώς η ΤτΕ προβλέπει ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (δηλαδή το κ΄σοτος των επιχειρήσεων για κάθε προϊόν που παράγουν, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελεί το μισθολογικό κόστος) στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,7%.

Να σημειωθεί ότι το 2011 τη μεγαλύτερη μισθολογική απώλεια φαίνεται πως καταγράφουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, καθώς οι μέσες ονομαστικές ακαθάριστες αποδοχές τους υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 7,9%. Αμέσως μετά έρχονται οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (4,9%), στις τράπεζες (4,1%) και στο υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα (1,7%).

Επίσης, εκτός από τις μειώσεις είναι σημαντική και η απώλεια των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης (περιλαμβάνονται και εκείνοι που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης επειδή δεν βρίσκουν εργασία πλήρους απασχόλησης) ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του 2011 στο 21% όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,3%. Η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ενίσχυση της διαρθρωτικής ανεργίας, δεδομένου ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω του ενός έτους σε αναζήτηση εργασίας) αυξάνονται διαρκώς.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=107332&catID=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου