Μπλόκο στο Ιράν, «βόμβα» στην οικονομία
Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, να επιβάλουν αυστηρότατες και σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης που θα πλήττουν ακόμη και τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ράλι στις τιμές του πετρελαίου απειλώντας ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό ανησυχεί ενημερωμένες πηγές ακόμη και στην Ελλάδα, που πλήττεται από την κρίση και παράλληλα βρίσκεται κοντά στην εύφλεκτη γειτονιά. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα προμηθεύεται ιρανικό πετρέλαιο, καθώς η Τεχεράνη δέχεται να εξάγει στη χώρα μας επί πιστώσει, κάτι που δεν πράττουν πλέον άλλα κράτη-εξαγωγείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικό στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν, οι οποίες θα επεκτείνονται πέραν των ως σήμερα μέτρων που είχαν σκοπό να εμποδίσουν την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων αναμένεται να κυριαρχήσει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Την Παρασκευή μάλιστα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών υπέπεσε σε λάθος λέγοντας ουσιαστικά ότι το Παρίσι σχεδιάζει να προχωρήσει μονομερώς σε εμπάργκο εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, κάτι που αργότερα διορθώθηκε ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση.
Λίγες ημέρες νωρίτερα η Ουάσιγκτον, σε συντονισμό με τη Βρετανία και τον Καναδά, είχε ανακοινώσει κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, αλλά και στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, με σκοπό να περιορίσει την πρόσβαση της Τεχεράνης σε συνάλλαγμα που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού της προγράμματος. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τους ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν και εκείνοι αυτό που τους αναλογεί.
Αριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια διελκυστίνδα ισχύος στη Μέση Ανατολή που επικεντρώνεται στη Συρία αλλά στο βάθος αφορά το Ιράν. Οπως επισημαίνεται, το καθεστώς Ασαντ αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο του Ιράν στην προσπάθειά του να εδραιώσει τη γεωπολιτική υπεροχή του στη Μέση Ανατολή. Το σπάσιμο του συρο-ιρανικού άξονα αποτελεί, εξηγούν οι ίδιες πηγές, βασικό κομμάτι της νέας στρατηγικής της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της για την αποδυνάμωση της Τεχεράνης, καθώς η επιλογή ενός στρατιωτικού πλήγματος θα είχε επιπτώσεις δύσκολα διαχειρίσιμες για τις ΗΠΑ.
BHMA
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_8696.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου