7 Δεκ 2011

Η Ελλάδα πλέον διατρέχει σοβαρό κίνδυνο εκδίωξης από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012

Οι σαφείς, οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις της Standard and Poor’s προς την Ευρώπη ότι μετά την σύνοδο κορυφής μπορεί να υποβαθμίσει 15 χώρες από 1 έως 2 βαθμίδες έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές.
Ταυτόχρονα οι χθεσινές ιστορικές αποφάσεις ή καλύτερα προτάσεις της Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου κατέδειξαν ότι η Ευρώπη Γερμανοποιείται.
Οι χθεσινές αποφάσεις – προτάσεις της Γερμανίας στις οποίες συμφώνησε και η Γαλλία δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για την Ελλάδα.
Οι προτάσεις αυτές θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την χώρα τους επόμενους μήνες με κίνδυνο ακόμη και την προσωρινή έξοδο από το ευρώ….. Η S&P δικαιολογημένα προειδοποιεί την Ευρώπη καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται επιδρούν στο κόστος άντλησης κεφαλαίων.
Κατ΄ ουσία δεν είναι δυνατό να στηρίζονται με δισεκατομμύρια χώρες όπως η Ελλάδα και η πιστοληπτική διαβάθμιση των άλλων χωρών να παραμένει ανεπηρέαστη.
Να ληφθεί υπόψη ότι αν εκδιδόταν ευρωομόλογο τότε το μπαράζ των υποβαθμίσεων σε όλη την Ευρώπη δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο.
Η προειδοποίηση της S&P ήρθε να καταδείξει ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη είναι ανοχύρωτο κάστρο.
Πως όμως μεταφράζονται όλα αυτά με όρους αγοράς.
Μπορεί να ειπωθεί με πολύ σαφή τρόπο ότι τα πολύ χειρότερα είναι εμπρός για τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες.
Τα φαινόμενα που θα καταγραφούν προσεχώς είναι
1)Πιθανή εκδίωξη της Ελλάδος από το ευρώ. Όσο και αν φαίνεται αυτό προκλητικό η ΕΕ έχει δώσει 6μηνη διορία στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα δεν έχει δείξει σοβαρά δείγματα γραφής έως το καλοκαίρι του 2012 είναι πολύ πιθανό να μας δείξουν την πόρτα της εξόδου.
Σε αυτή την περίπτωση είτε θα επανέλθουμε στο παλαιό νόμισμα ή απλά η ευρωζώνη θα διχοτομηθεί με τις ισχυρές και ανίσχυρες χώρες.
2)Με όρους αγοράς τα ομόλογα θα εμφανίσουν επιδείνωση σε όλους τους τομείς.
Οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία μειώνονται αλλά αυτό είναι συγκυριακό.
Το διεθνές δίκαιο κεφάλαιο έχει αποφασίσει να σκληρύνει την στάση του προς την ευρωζώνη και αυτό θα καταστεί ξεκάθαρο προσεχώς.
3)Για τα χρηματιστήρια και ειδικά το ελληνικό αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι θα ακολουθήσει τον ρου της ιστορίας.
Οι 500-550 μονάδες είναι ένας στόχος αλλά αποτελούν παράλληλα και την πυθμένα της πολύχρονης διόρθωσης στο ΧΑ.
4)Οι τραπεζικές μετοχές σε αυτά τα επίπεδα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μια χαρά…καθώς προσεχώς θα δούμε και τις 2 τρομάρες…κατά το λαϊκώς λεγόμενο.
Για τις τραπεζικές μετοχές τα χειρότερα είναι εμπρός. Η κρατικοποίηση θα είναι ο ένας πυλώνας εξελίξεων ο άλλος θα είναι η περαιτέρω πτώση των κεφαλαιοποιήσεων…

Short URL: http://thenetwar.com/?p=66256

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου