Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως κεντρικές τράπεζες -η Fed και εκείνες της Ιαπωνίας, της Αγγλίας, του Καναδά και της Ελβετίας- παρενέβησαν αιφνιδιαστικά και συντονισμένα την Τετάρτη για να παράσχουν ρευστότητα στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης απειλεί ολόκληρη την υφήλιο.
Πρόσθετη στήριξη παρείχε η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τα κεφάλαια του ταμείου διάσωσης EFSF, καθώς και η -πρώτη από το 2008- κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.
Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει από τις 5 Δεκεμβρίου κατά 50 μονάδες βάσης το ποσοστό των διαθεσίμων που υποχρεούνται να καταθέτουν σε αυτήν οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας, στο 21%. Τα ποσά που αποδεσμεύονται με αυτήν την απόφαση θα μπορούν να χορηγούνται ως δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ξεκίνησε έκτακτες δημοπρασίες παροχής ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία δέχθηκαν ιδιαίτερα έντονες πιέσεις τις περασμένες εβδομάδες, μετά την τάση ανόδου που εμφάνισαν τα επιτόκια δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου προς το 8% - επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.
Η κίνηση των «έξι»
Οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν από τις 5 Δεκεμβρίου το κόστος συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων (dollar swaps) κατά 50 μονάδες βάσης.
Παράλληλα είπαν ότι θα λάβουν και άλλα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών προκειμένου οι τράπεζες, εάν χρειαστεί, να είναι σε θέση να λάβουν επιπρόσθετη ρευστότητα στο εθνικό τους νόμισμα.
Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν έως την 1 Φεβρουαρίου του 2013.
Στις ΗΠΑ, η Fed είπε ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος δυσκολίες να βρουν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια στις αγορές. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, η αμερικανική κεντρική τράπεζα είπε ότι υπάρχει "διαθέσιμη μια σειρά εργαλείων" για να χρησιμοποιηθούν, εάν κριθεί απαραίτητο.
Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση των κεντρικών τραπεζών στόχο έχει να αποφευχθούν νέες πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κόψουν τις γραμμές πίστωσης.
«Ο σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να περιοριστούν οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και κατά συνέπεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις αυτών των πιέσεων στην παροχή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και άρα να ενδυναμωθεί η οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οι τράπεζες στην ανακοίνωσή τους.
Χρηματιστηριακό ράλι
Η κίνηση-έκπληξη των έξι κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, η οποία φέρνει στο νου την κοινή δράση που ανέλαβαν για να σταθεροποιήσουν τις αγορές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, προκάλεσε ράλι του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών.
Με κέρδη άνω του 3% έκλεισαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές: Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,16% στις 5.505,42 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 4,98% στις 6.088,84 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στο +4,22% και στις 3.154,62 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 3,63% και ο δείκτης βαρόμετρο για τις αγορές της Ευρωζώνης Euro Stoxx 50 κατέγραψε κέρδη 4,24%.
Κέρδη μεγαλύτερα του 4% κατέγραψε η Γουόλ Στριτ: Ο Dow Jones κέρδισε 4,24% κλείνοντας στις 12.045,68 μονάδες (η μεγαλύτερη άνοδος από το Μάρτιο του 2009), ο Nasdaq κέρδη 4,17% στις 2.620,34 μονάδες και ο S&P 500 έκλεισε στο +4,33% και τις 1.246,96 μονάδες.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231139980
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου