8 Δεκ 2011

ΣΟΚ από Ντ΄Εστέν: Η Ελλάδα να σκεφτεί το σενάριο εξόδου


Ενας απο τους πάλαι ποτέ πιο ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πιστεύει πλέον ότι η Αθήνα πρέπει να δει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από την κοινή νομισματική περιοχή ώστε να σώσει τους πολίτες της από το πικρό ποτήρι της βίαιας εσωτερικής υποτίμησης.

Ο λόγος για τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, που σε σημερινή του συνέντευξη στο Reuters δηλώνει ότι....η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής:

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην ευρωζώνη αλλά είναι πολύ δύσκολο να πετύχει οικονομική ανάκαμψη μέσα σε ένα ισχυρό νόμισμα», λέει ο 85χρονος πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας: «Τι είναι καλύτερο; Να χρησιμοποιήσεις το εθνικό σου νόμισμα για ένα διάστημα ή να έχεις την ασφάλεια του ισχυρού νομίσματος; Είναι επιλιογή της Ελλάδας».

Ο Ντ΄Εστέν προσθέτει ότι εάν η Ελλάδα είχε κρατήσει τη δραχμή, τώρα το νόμισμά της θα είχε πιθανώς υποτιμηθεί κατά 40 – 50 %. Και φοβάται ότι ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχθεί την εσωτερική υποτίμηση του 40% που τώρα έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. «Η προσέγγιση αυτή έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος».


Δεν έχει όμως την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης...


Από: ethnos.gr
http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/12/blog-post_6013.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου