Βόρεια Κορέα - η χώρα με την πιο μυστικοπαθή κοινωνία όλου του κόσμου, με τους πολίτες της να ζουν υπό ένα πρωτοφανές στρατιωτικό καθεστώς, σταλινικού χαρακτήρα, απομονωμένοι από το Δυτικό πολιτισμό με τις, «βλαβερές» για τους ίδιους, επιρροές του.
Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, που καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κορεατικής χερσονήσου και συνορεύει στα βόρεια με την Κίνα και νότια με τη Νότια Κορέα, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο αφού διαθέτει έναν, αξιόμαχο κι απολύτως πειθαρχημένο, στρατό 1.1 εκατομμυρίων αντρών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση δίνει περίπου το 25% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες.
Στη χώρα δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, ούτε ανεξιθρησκία, ενώ οι πολίτες της δεν μπορούν να εξέλθουν από την χώρα. Την απομόνωσή της από τον υπόλοιπο (δημοκρατικό) κόσμο την ενισχύουν οι πυρηνικές της φιλοδοξίες, καθώς η κυβέρνηση του Κιμ Γιόνγκ Ιλ είχε διακηρύξει επίσημα το 2005 πως κατέχει πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής, όπως πυρηνικές κεφαλές πλουτωνίου και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η χώρα, επίσης, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ δεν είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Δυο δημοσιογράφοι του BBC, η Σου Λόιντ Ρόμπερτς και ο Μάικλ Μπρίστοου, επισκέφτηκαν τη χώρα το 2010 και κατόπιν έγραψαν μερικές ενδιαφέρουσες, οσο και… περίεργες εμπειρίες από την παραμονή τους εκεί. Λόγου χάρη, όταν ρώτησαν τους φοιτητές του τμήματος Ξένων Γλωσσών του πανεπιστημίου της Πιόνγκ Γιάνγκ, πως γίνεται να μιλούν τοσο καλά αγγλικά, παρά το γεγονός πως δεν έχουν πρόσβαση στη Δυτική κουλτούρα, εκείνοι απάντησαν εν… χορώ «ας είναι καλά ο Μεγάλος Ηγέτης μας [σ.σ: εννοούν τον μακαρίτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ] που μας αφήνει να βλέπουμε αμερικανικές ταινίες όπως την «Μελωδία της Ευτυχίας» [σ.σ: μια ταινία που γυρίστηκε πριν σχεδόν μισόν αιώνα!]». Στην ερώτηση «ποιον άλλον ηγέτη μεγάλου κράτους γνωρίζετε;», οι σπουδαστές απάντησαν «τον Ιωσήφ Στάλιν και τον Μάο Τσε Τουνγκ»!
Στη Βόρεια Κορέα απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με τη Δύση και τη δυτική κουλτούρα, ενώ η μοναδική χώρα με την οποία υπάρχει αεροπορική γραμμή είναι η (φιλικά προσκείμενη, σε πολιτικό επίπεδο) Κίνα. Εάν κάποιος επιχειρήσει να κάνει διεθνή κλήση μέσω τηλεφώνου κινδυνεύει να θανατωθεί, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Στη Βόρεια Κορέα ισχύουν και μερικές... εκκεντρικές απαγορεύσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιχειρήσει να πάρει φωτογραφία το, ύψους 20 μέτρων, χάλκινο άγαλμα του πρώην ηγέτη της χώρας, του Κιμ Ιλ Σούνγκ, θα πρέπει να έχει πτυχίο… φωτογραφίας, αφού σύμφωνα με τα ειωθότα της χώρας, απαγορεύεται να τον απαθανατίσεις (έστω και νεκρό) αν κατά λάθος μείνει έξω από το «κάδρο» μέρος των χεριών του ή των ποδιών του! «Είναι αθάνατος. Δεν θεωρούμε πως πέθανε. Τον σεβόμαστε σαν να είναι ζωντανός», ειπε ένας αγγλόφωνος Βορειοκορεάτης ξεναγός στους δυο Βρετανούς δημοσιογραφους σχετικα με τον πρώην Πρόεδρο, που πέθανε το 1995 και, εις ανάμνηση του, υπάρχουν πάνω από 500 αγάλματα σε όλη τη χώρα. Δεν είναι διόλου τυχαίο αυτό που λένε όσοι έχουν καταφέρει να πηδήξουν στην «άλλη πλευρά του φράχτη», ότι δηλαδή αν ένας Βορειοκορεάτης καταφέρει να δραπετεύσει στην Νότια Κορέα, νιώθει σαν να προσγειώθηκε σε άλλο… πλανήτη.
http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/348228/Default.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου