2 Δεκ 2011

Γαλλία- Γερμανία ετοιμάζουν τη νέα Ευρώπη... στα μέτρα τους

Τα σχέδιά του για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την προστασία και την...


ενίσχυση του ευρώ και της Ευρώπης εν γένει, παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι η χώρα του θα κινηθεί από κοινού με την Γερμανία.
«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι μία αναγκαιότητα. Αλλά η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της. Πρέπει να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να επανασυσταθεί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος δείχνοντας τις προθέσεις του γαλλογερμανικού άξονα.


Οι πρωτοβουλίες της Γαλλίας, από κοινού με την Γερμανία, θα συζητηθούν από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα σε έκτακτη συνάντηση που θα έχουν στο Παρίσι εν όψει της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.


Στην ατζέντα της συνάντησης φαίνεται θα βρεθούν οι πιθανές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς η σχετική συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στο εσωτερικό της ΕΕ, με το ευρώ να κλυδωνίζεται και τις αγορές να πιέζουν ακόμα και τα οικονομικά υγιή μέλη της Ευρωζώνης.


Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο μάχονται για μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, η οποία «θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί» την οργάνωση της Ευρώπης, για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ευρώπη.


Οι δύο χώρες «μετά από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον. Το να αναθεωρήσουμε αυτή τη στρατηγική θα ήταν ασυγχώρητο», τόνισε και επισήμανε ότι «η ιστορία και η γεωγραφία έκαναν τη Γαλλία και τη Γερμανία αντίπαλες ή συνεργαζόμενες.


» Επιλέγοντας τη φιλία, ο καγκελάριος Αντενάουερ και ο στρατηγός ντε Γκολ έλαβαν μια ιστορική απόφαση», υπενθύμισε, σημειώνοντας πάντως ότι η κάθε χώρα «έχει την ιστορία της και τις πληγές της» κάτι που «θα πρέπει να το κατανοούμε και να το σεβόμαστε».


Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις μέσω ειδικής πλειοψηφίας που σημαίνει «περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανάληψη ευθύνης από μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον της Ευρωζώνης και τη μελλοντική αναθεώρηση των συνθηκών».

«Η ενοποίηση της Ευρώπης θα περάσει μέσα από τον διακυβερνητικό δρόμο γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει στρατηγικές πολιτικές επιλογές», τόνισε ο Σαρκοζί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ακόμα ο Σαρκοζί, θα μείνει ανεξάρτητη και θα ενεργήσει για να αντιμετωπιστούν οι απειλές από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. «Στην Τράπεζα επαφίεται να αποφασίσει πότε και με ποια μέσα θα δράσει», είπε.


Επιπλέον έκανε αναφορά στη συμφωνία του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία και την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί. «Η Ευρώπη που εφαρμόζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά της, είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

«Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει παρά μόνο αν έρθουν κοντά οι οικονομίες της Ευρώπης», είπε ο Σαρκοζί . «Χρειάζεται αυστηρότερη οικονομική πειθαρχία με κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κάλεσε δε τους παριστάμενους να κοιτάξουν γύρω τους για να δουν «σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι χώρες που δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για την κρίση, που δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες: η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία».

Παραταύτα, προειδοποίησε ότι η σύγκλιση των οικονομιών θα είναι μία μακριά και δύσκολη διαδικασία και πως σε αυτή την πορεία η Γαλλία δεν θα χάσει την κυριαρχία της.

Σε ό,τι αφορά στην παρούσα οικονομική κατάσταση, ο Νικολά Σαρκοζί προανήγγειλε την ανάδυση ενός «νέου οικονομικού κύκλου», ο οποίος θα είναι ένας κύκλος απομόχλευσης, ο οποίος θα γείρει την πλάστιγγα της οικονομίας προς την εργασία και την παραγωγή.


Διαβάστε ακόμα:

Bild: Η "Μερκοζί" είναι η νέα Ευρώπη; , 01/12/2011 - 11:37

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=34857&category_id=541

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου