Το ενδεχόμενο εμπλοκής υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας στην δολοφονία του
σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς στα τέλη του 1975 φέρνει στο φως η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ υψηλόβαθμου στελέχους της Stratfor...
και πρώην αξιωματούχων κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ. Τα εν λόγω μηνύματα, που αναφέρονται σε σενάρια συνεργασίας της 17Ν με Αμερικανό δημόσιο υπάλληλο στο συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα, ανταλλάχθηκαν πριν από 11 μήνες.
Ηταν μεσημέρι της 17ης Απριλίου του 2011 όταν ο Φρεντ Μπάρτον, αντιπρόεδρος της «σκιώδους CIA», όπως έχει χαρακτηριστεί η Stratfor, έστειλε email στο πρώην αφεντικό του από τις υπηρεσίες Ασφαλείας του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ. «Ακουσα
Τα σενάρια που αναμοχλεύουν οι Αμερικανοί «αναλυτές» για την επίθεση κατά του σταθμάρχη της CIA το 1975
από μία πολύ καλή πηγή στην Υπηρεσία (σ.σ. εννοεί την CIA) ότι τον Γουέλς τον παγίδευσε ένας υπάλληλος στην πρεσβεία. Εχεις ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο;» ρωτούσε ο κ. Μπάρτον, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής των αντιτρο- μοκρατικών υπηρεσιών Ασφαλείας του Διπλωματικού Σώματος.
23 Δεκεμβρίου 1975. Ο Ρίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς βρίσκεται στην Αθήνα ήδη πέντε μήνες. Από το καλοκαίρι έχει αναλάβει τη θέση του σταθμάρχη της CIA, όμως στις δημόσιες εκδηλώσεις εμφανίζεται ως ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας. Το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων λίγο πριν τις 10 φεύγει μαζί με τη σύζυγό του και τον οδηγό του από τη δεξίωση που είχε παραθέσει ο αμερικανός πρέσβης. Μόλις φθάνουν έξω από το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί στο Παλαιό Ψυχικό, τρεις άντρες κατεβαίνουν από ένα Simca που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και τους πλησιάζουν. Οι δύο από αυτούς απομακρύνουν τη σύζυγο και τον οδηγό, ενώ ο τρίτος με τρεις πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση δολοφονεί τον 45χρονο επικεφαλής του κλιμακίου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Αθήνα. Αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Νοέμβρη και ο πρώτος σταθμάρχης της CIA στην ιστορία που έπεφτε νεκρός από τρομοκρατικό χτύπημα. Η προκήρυξη που έστειλε η οργάνωση την επόμενη ημέρα δεν δημοσιεύθηκε από τις εφημερίδες. Aρκετό καιρό μετά στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» αποκαλύφθηκε ότι τα μέλη της 17Ν παρακολουθούσαν τον Γουέλς από το καλοκαίρι του 1975.
Σχεδόν μισή ημέρα μετά το ερώτημα του αντιπροέδρου της Stratfor κ. Μπάρτον ήρθε και η απάντηση από το πρώην αφεντικό του στην Υπηρεσία Ασφαλείας του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε άλλα έγραφε: «Θυμάμαι ότι πολλοί πίστευαν πως μέλη της 17 Νοέμβρη είχαν διεισδύσει στην (ελληνική) κυβέρνηση και όπως καλά γνωρίζεις, οι Έλληνες παρακολουθούσαν τους διπλωμάτες των ΗΠΑ για να αναγνωρίσουν τους αξιωματικούς πληροφοριών. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας ήξεραν ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν αξιωματικός πληροφοριών. Δυστυχώς ο Γουέλς θα μπορούσε να αναγνωριστεί και να στοχοποιηθεί εύκολα όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη 17Ν». Οπως αναφέρεται στο email ο πρώην προϊστάμενος του αντιπροέδρου της Stratfor ήταν τοποθετημένος στο Γραφείο Επιχειρήσεων Ασφαλείας ως επικεφαλής επιθεωρητής. Η Ελλάδα, λέει ο ίδιος, ήταν μία από τις σημαντικές τρομοκρατικές απειλές και είχαν επικεντρώσει τις έρευνές τους στη χώρα εξαιτίας των επιθέσεων της 17Ν και της ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης να συλλάβει τα μέλη της οργάνωσης. Ωστόσο, το πρώην αφεντικό του κ. Μπάρτον παραδέχεται ότι δεν θυμάται πολλά για τον φάκελο Γουέλς και δεν θα εκπλησσόταν αν ένας υπάλληλος είχε κάποιο ρόλο στην υπόθεση.Τις αμφιβολίες του για την ικανότητα των Ελλήνων αστυνομικών ως προς την ταύτιση του ρουκετοβόλου με το οποίο πραγματοποιήθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε σε μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Stratfor τον Ιούνιο του 2010, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων. «Οι πιθανότητες οι Έλληνες να το έκαναν από μόνοι τους είναι λίγες. Εμείς πιθανότατα κάναμε τις έρευνες και τους αφήσαμε να εισπράξουν τα εύσημα», αναφέρει ο κ. Μπάρτον σε αναλυτή της εταιρείας. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι ο αντιπρόεδρος κοινοποιεί την αλληλογραφία που είχε με τον αναλυτή σε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση που ασχολείται με τις έρευνες για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών και την προστασία των διπλωματών [tanea].
http://crimesonair.blogspot.com/2012/03/17_03.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου