15 Ιουν 2011

Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στο κέντρο των Σκοπίων

 Οι εργασίες για τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειακός δήμος των Σκοπίων «Κέντρο», στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι εργασίες ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πρωτεύουσας της FYROM.
Στην ανακοίνωση του δήμου του Κέντρου το άγαλμα αποκαλείται ως «Έφιππος Πολεμιστής», δηλ. αποφεύγεται η ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος». Ωστόσο, όλα τα ΜΜΕ των Σκοπίων κάνουν λόγο για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφιππου στον Βουκεφάλα.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι μετά την τοποθέτηση του «Έφιππου Πολεμιστή» θα συναρμολογηθούν τα υπόλοιπα τμήματα, από τα οποία συνοδεύεται το άγαλμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ύψος του αγάλματος αγγίζει τα 13 μέτρα και οι εργασίες τοποθέτησης του αγάλματος πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους τεχνίτες του εργαστηρίου «Φερντινάντο Μαρινέλι» από την Φλωρεντία της Ιταλίας, στο οποίο χυτεύθηκε το άγαλμα.

Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Συνολικά η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα. Τμήματα του ανδριάντα έχουν μεταφερθεί με φορτηγά και γερανούς στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι εργασίες συναρμολόγησής του.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, η δαπάνη για το άγαλμα ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ. Το άγαλμα και η επιχάλκωσή του κόστισαν 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 4,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού, το οποίο αποτελεί συνοδευτικό τμήμα της κατασκευής. Το άγαλμα εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης «Σκόπια 2014», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της FYROM.

Πάντως, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα, επέκρινε την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατηγορώντας τον Νίκοα Γκρούεφσκι ότι, παρά τη μεγάλη φτώχεια στη χώρα, δαπανά 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του κράτους. Το SDSM αναφέρει ότι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων αποτελεί για μία «μεγαλομανή» κατασκευή και προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης Γκρούεφσκι «θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή διεθνή θέση της χώρας».

http://news.pathfinder.gr/world/balkans/717426.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου