Με έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% από 12.000 - 20. 000 ευρώ, 2% από 20.000 ευρώ - 40.000 ευρώ και 3% άνω των 40.000 ευρώ, αλλά και ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές, ξεκινά και επίσημα πλέον η...κυβέρνηση τη «φοροεπίθεση», ύψους 9,080 δισ. ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιτηδευματίες, αλλά και επιχειρήσεις, για να καλύψει την πλήρη αποτυχία του πρώτου μνημονίου και του φετινού προϋπολογισμού.
Αποτυχία που βυθίζει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία, καθώς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015 πλήττει ευθέως την επιχειρηματικότητα, ενώ οδηγεί σε αδιέξοδο κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, αφού στερείται οποιασδήποτε κοινωνικής διάστασης.
Η νέα «φορο-καταιγίδα» έρχεται μέσω της κατάργησης του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών, της αύξησης των έμμεσων φόρων, της επιβολής έκτακτης εισφοράς, της αύξησης της τιμής των φθηνών τσιγάρων, της αύξησης του ΦΠΑ αλλά και των τελών κυκλοφορίας.
Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, ακολουθώντας την πάγια «συνταγή» αύξησης και επιβολής νέων φόρων, αλλά και έκτακτων εισφορών -παρά τις αντίθετες εισηγήσεις ακόμη και των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ- επιχειρεί, ουσιαστικά, να καλύψει την αδυναμία και ανικανότητα για περιστολή του σπάταλου κράτους, καθώς και την άρνηση πολλών στελεχών της να συμβάλουν στην εξυγίανση με στόχο τη στήριξη συνδικαλιστικών συμφερόντων, εξαπολύει το νέο αγνώστου αποτελέσματος «φορο-τσουνάμι»:
* Η μείωση φοροαπαλλαγών και τα άλλα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αποδώσουν, την περίοδο 2011 - 2015, έσοδα ύψους 6,08 δισ. ευρώ, καθώς προβλέπονται τα εξής:
- Εισοδήματα: επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ φέτος και το 2012. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και τα νέα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών, αναμένεται να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ φέτος και 1,4 δισ. ευρώ το 2012.
- ΦΠΑ: αυξάνεται στις υπηρεσίες εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, delivery κ.λπ.) από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1ης Σεπτεμβρίου 2011. Το μέτρο αυτό προβλέπεται να αποδώσει 300 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 700 εκατ. ευρώ το 2012.
- Ακίνητα: μειώνεται το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο, στις 200.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου (για ακίνητη περιουσία από 200.000 έως και 500.000 ευρώ) από 0,1% σε 0,2%.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι, από το 2013, θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ, ενώ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν το 2014.
Παράλληλα, τη διετία 2011 - 2012, αυξάνεται ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος αποδίδει 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ μειώνεται κατά 50% το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και επιβάλλεται φόρος 5% στο πρώτο κλιμάκιο. Στο πλαίσιο αυτό, το αφορολόγητο όριο, για τον άγαμο από τις 200.000 ευρώ σήμερα, θα μειωθεί στις 100.000 ευρώ και για τον έγγαμο, από τις 250.000 ευρώ, στις 125.000 ευρώ.
Η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα υπολογίζεται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα 500 εκατ. ευρώ φέτος, 215 εκατ. ευρώ το 2012, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 300 εκατ. ευρώ το 2014.
- Αυθαίρετα: προβλέπεται να μειωθούν τα πρόστιμα και να προχωρήσει η ρύθμιση για την «τακτοποίησή» τους, προκειμένου να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία 300 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012.
- Τσιγάρα: αυξάνεται ο κατώτατος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε 95% από 75% ή και 100%, που αντιστοιχεί σε αύξηση ΕΦΚ από 76 ευρώ σε 101 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα, με αποτέλεσμα η λιανική τιμή των φθηνών τσιγάρων να αυξηθεί από 2,40 ευρώ σε 3 ευρώ το πακέτο. Τα πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 150 εκατ. ευρώ το 2012.
- Σκάφη αναψυχής: θα θεσπιστούν κίνητρα για τη δήλωση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικών, ώστε να αποχαρακτηριστούν από επαγγελματικά, μέσω καταβολής φόρων και προστίμων που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 150 εκατ. ευρώ φέτος, 100 εκατ. ευρώ το 2012 και 50 εκατ. ευρώ το 2013.
- Φυσικό αέριο: επιβάλλεται Ειδικός Φόρος 1,5 ευρώ ανά gj (γιαγατζάουλ), που οδηγεί σε αύξηση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης περίπου 50 ευρώ.
- Τέλη κυκλοφορίας: προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012. Πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ φέτος.
- Εκτακτες εισφορές:
* στα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. κλιμακωτά, ενώ θα κυμαίνεται από 150 ευρώ έως και 650 ευρώ,
* στις πισίνες, με 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για αυτές που έχουν δηλωθεί και 20 ευρώ/τ.μ. για αδήλωτες πισίνες που θα δηλωθούν, με την επιβολή υψηλών προστίμων. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
* σκάφη αναψυχής, ανάλογα με το είδος και το μήκος του σκάφους.
- Τραπεζικές συναλλαγές: επιβάλλεται ειδικό τέλος.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, παρά την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο, μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε οριστικοποιήσει εάν η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε εισοδήματα άνω των 8.000 ή 12.000 ευρώ, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το φθινόπωρο θα εξισωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, από την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης, που περιλαμβάνει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και τη φορολογία τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, καθώς και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι, την περίοδο 2011 - 2015, θα καταφέρει να εισπράξει 3 δισ. ευρώ.
Οι αποκρατικοποιήσεις
Πώληση και επαναμίσθωση (sale and Lease back) για μια σειρά από δημόσια κτήρια, μεταξύ των οποίων αυτά του υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το νέο τμήμα αλλοδαπών Αττικής, 13 ΔΟΥ και πέντε αστυνομικά τμήματα, προωθεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εισπράξει άμεσα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ακινήτων.
Οι βεβιασμένες πωλήσεις δημόσιων ακινήτων είναι η πρώτη κίνηση για να μαζευτούν έσοδα συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ από ακίνητη περιουσία και 50 δισ., αν στο ποσό συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις εισηγμένων και μη δημόσιων επιχειρήσεων.
Τα κτήρια αυτά είναι στο πακέτο 49 ακινήτων που βρίσκονται στην κυριότητα της ΚΕΔ και περιλαμβάνεται στο πρώτο μεγάλο πακέτο 99 ακινήτων που προωθούνται άμεσα για αξιοποίηση και το οποίο περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.
Το πακέτο της ΚΕΔ θα προωθηθεί για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων ως χώρων γραφείων, τη στιγμή που το 30% των επαγγελματικών ακινήτων της Αττικής παραμένει ξενοίκιαστο. Παρ' όλα αυτά, το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υιοθέτησε και η τρόικα, προβλέπει την εκποίηση των ακινήτων μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται και άλλα τριάντα ένα (31) αναξιοποίητα ακίνητα με συνολική επιφάνεια 98 εκατ. τ.μ. περίπου, και πάλι κυριότητας της ΚΕΔ, τα οποία εντάχθηκαν με προοπτική αξιοποίησης σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η αναψυχή, η οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Τα ακίνητα είναι διάσπαρτα σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κέρκυρα, η Καβάλα, αλλά και η Ροδόπη, η Ξάνθη και η Κομοτηνή.
Μαζί με τα ακίνητα της ΕΤΑ, προωθούνται σε αξιοποίηση και άλλα 10 επιλεγμένα ακίνητα της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., στα Καμένα Βούρλα, την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ συνεισφέρει στο πακέτο των ακινήτων 18 εκτάσεις κοντά σε σταθμούς που διατηρεί μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως η Αθήνα ο Βόλος και η Θεσσαλονίκη.
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός πλήρους μητρώου δημόσιων εμπορικών ακινήτων και για τη διαχείριση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που θα δημιουργηθούν.
Ο πλήρης εντοπισμός, η καταχώρηση και ο χαρακτηρισμός των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τέσσερις φάσεις ανά εξάμηνο, ήτοι τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο του 2011 και του 2012 αντίστοιχα. Μια δεύτερη, παράλληλη διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011, μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης αξιοποιήσιμων ακινήτων, η οποία περιλαμβάνει το σχηματισμό χαρτοφυλακίων και την κατάλληλη επενδυτική αξιοποίηση, μέσω εξειδικευμένων ΕΕΣ και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Στην περίπτωση ακινήτων εθνικής σημασίας, η βασική μέθοδος αξιοποίησης περιλαμβάνει την είσοδο ιδιωτικής τεχνογνωσίας και κεφαλαίου, μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης ή συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα, θα πρέπει οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης των ακινήτων να δημιουργούν νέα πακέτα έως το 2015.
Το μεγάλο «φιλέτο» του πακέτου των ακινήτων θα είναι το Ελληνικό, το οποίο αποτελεί μια έκταση 5.500 στρεμμάτων, όπου ήταν εγκατεστημένο για 60 χρόνια, μέχρι το 2001. Η έκταση βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Αθήνας, καταλαμβάνοντας μια εκτεταμένη παραλιακή περιοχή.
Το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε οικιστικές περιοχές υψηλής αξίας, το Golf Club της Γλυφάδας και τη μαρίνα του Ελληνικού, και ευνοείται από μια μακρά παραλιακή γραμμή. Στην περιοχή βρίσκεται μια σειρά από Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και ένα εκθεσιακό κέντρο, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειάς της παραμένει αναξιοποίητο. Το Ελληνικό θεωρείται ως το μεγαλύτερο παραλιακό αστικό ακίνητο στην Ευρώπη.
Το Δημόσιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού, μέσω αποκρατικοποίησης χρησιμοποιώντας fast track διαδικασίες. Αναμένεται ότι οι σχετικές συναλλαγές, οι οποίες προσδοκάται να λάβουν χώρα μεταξύ 4ου τριμήνου του 2011 - 4ου τριμήνου του 2012, θα περιλαμβάνουν διακρατικές συμφωνίες ή/και συμφωνίες με ιδιώτες μέσω διαγωνισμών.
Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
Το συνολικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιταχύνθηκε με βάση το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο στα όρια του αδύνατου, αφού, έως το τέλος του 2012, απαιτεί να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ.
Τα 5 δισ. αναμένεται να συγκεντρωθούν σε λιγότερο από έξι μήνες που απομένουν για τη λήξη του 2011. Η συρρίκνωση του χρόνου του εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των τριών ετών (2011 - 2013) σε δύο (2011 - 2012), με τον ίδιο στόχο εσόδων, αναδιαμορφώνει και τη βασική στρατηγική για την αποκρατικοποίηση μεγάλων εισηγμένων και μη εταιρειών, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο αρχικά να αποκρατικοποιηθεί σε δύο δόσεις. Την πρώτη φέτος, όπου θα γινόταν από τον Οργανισμό η αποπληρωμή της ανανέωσης των αδειών των παλιών και των νέων παιχνιδιών και τη δεύτερη το 2012, οπότε και θα πωλούνταν το 34% του Οργανισμού που κατέχει σήμερα το Δημόσιο.
Το Δημόσιο ξεφορτώνεται, μέσα σε δύο χρόνια, σχεδόν όλες του τις τραπεζικές συμμετοχές. Μέχρι και το τέλος του χρόνου, πουλά το 34% που διαθέτει στο Τ.Τ. μαζί με ποσοστό 1,2% που διαθέτει στην Εθνική και ο,6% στην Πειραιώς.
Αλλη φανερή αλλαγή στο σχεδιασμό είναι αυτή που αφορά τη ΔΕΠΑ Στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε στους βουλευτές αναφέρεται το 2011 ως έτος αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της θυγατρικής εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο έχει δικαίωμα και σε μεγάλα έργα φυσικού αερίου.
Μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών τόνιζε ότι η πλειοψηφία του ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει κρατική.
Βουνό το χρέος, ξεφεύγουν οι τόκοι
Μεσοπρόθεσμο: Περικοπές μισθών, συντάξεων και συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης
Στόχος των, ύψους 28,3 δισ. ευρώ, μέτρων είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% το 2011 και σταδιακά μέχρι το 1,1% του ΑΕΠ το 2015.
Κατ' έτος τα μέτρα κατανέμονται σε
-Το 2011 6,5 δισ. ευρώ
-Το 2012 6,8 δισ. ευρώ
-Το 2013 5,2 δισ. ευρώ
-Το 2014 5,4 δισ. ευρώ
-Το 2015 4,3 δισ. ευρώ
Δηλαδή οι παρεμβάσεις που θεωρητικά απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου ανέρχονται σε 27,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 1,2 δισ. ευρώ, θα είναι απόθεμα ασφαλείας, για κάλυψη αποκλίσεων.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέχρι και το 2013 έως το 167% του ΑΕΠ, θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014 και να διαμορφώνεται στο 159,3% του ΑΕΠ το 2015. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα γενικής κυβέρνησης, "καθιστά μεν το χρέος βιώσιμο αλλά προδιαγράφει πολύ αργή μείωση" υποστηρίζουν οι συντάκτες του Μεσοπρόθεσμου.
Αν στο σενάριο αυτό προστεθεί και η επίδραση των αποκρατικοποιήσεων, τότε το χρέος αρχίζει να μειώνεται ήδη από το 2013, φθάνοντας το 2015 στο 139,5% του ΑΕΠ, γεγονός που το "καθιστά απόλυτα βιώσιμο, αφού μειώνεται με ταχύτερους ρυθμούς".
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι η αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου εξασφαλίζει τη γρήγορη και αξιόπιστη μείωση του χρέους καθώς και τη μελλοντική βιωσιμότητά του, ενώ απελευθερώνει σημαντικά ποσά από τις πληρωμές για τόκους.
Οι δαπάνες σε ταμιακή βάση για πληρωμή τόκων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 16.002 εκατ. ευρώ ή 7,1% του ΑΕΠ το 2011, σε 16.900 εκατ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ το 2012, σε 20.500 ή 8,7% του ΑΕΠ το 2013, σε 24.400 εκατ. ευρώ ή 10,0% του ΑΕΠ το 2014 και σε 28.000 εκατ. ευρώ ή 11,1% του ΑΕΠ το 2015, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 5,6%, 21,3%, 19,0% και 14,8% αντίστοιχα, ετησίως.
Εφόσον η δημοσιονομική εξυγίανση ενισχυθεί από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, τότε οι δεδουλευμένοι τόκοι κεντρικής κυβέρνησης μειώνονται κατά 3.000 εκατ. επιπλέον το 2015 φθάνοντας τα 21.700 εκατ. ευρώ.
Περικοπές
Περικοπές ακόμα και στις αγροτικές συντάξεις των 360 ευρώ το μήνα, εισφορά σε συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, αλλά και μειώσεις των επιχορηγήσεων προς νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία επιβάλει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Ειδικότερα, προβλέπεται η μείωση της δαπάνης του ΟΓΑ για τις χορηγήσεις των βασικών συντάξεων των αγροτών το ύψος των οποίων είναι 360 ευρώ, μέτρο που δείχνει κοινωνική αναλγησία, αλλά και θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα προκειμένου να κοπάσουν οι αντιδράσεις των άλλων κοινωνικών ομάδων, που επίσης θίγονται. Η μείωση θα επέλθει από το 2012 κατά 100 εκατ. ευρώ, κατά 50 εκατ. το 2013, κατά 30 εκατ. ευρώ το 2014 και 30 εκατ. ευρώ το 2015, συνολικά δηλαδή 210 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, η δαπάνη μειώνεται από φέτος με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, κατά 630 εκατ. ευρώ, καταργώντας δεκάδες επιδόματα, και την "ωρίμανση" ενώ το εργασιακό καθεστώς στο δημόσιο τομέα εξισώνεται με εκείνο του ιδιωτικού τομέα. Απομένει να διευκρινιστεί αν θα ισχύσει για τους νεοδιοριζόμενους ή και τους ήδη υπηρετούντες.
Ειδικότερα , τα κονδύλια για τη μισθοδοσία στο Δημόσιο μειώνονται κατά 800 εκατ. ευρώ, φέτος, κατά 660 εκατ. ευρώ το 2012, κατά 398 εκατ. ευρώ το 2013, κατά 246 εκατ. ευρώ το 2014 και κατά 71 εκατ. ευρώ το 2015. Ως ποσά οι δαπάνες για μισθούς θα ανέλθουν σε 14.296 εκατ. ευρώ ή 6,3% του ΑΕΠ το 2011, σε 13.671 εκατ. ευρώ ή 6,0% του ΑΕΠ το 2012, σε 13.492 εκατ. ευρώ ή 5,7% του ΑΕΠ το 2013, σε 13.331 εκατ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ το 2014 και σε 13.173 εκατ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ το 2015.
Οι δαπάνες για νέες προσλήψεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 50 εκατ. ευρώ για το 2011 και σε 30 εκατ. ευρώ για τα έτη 2012 έως 2015, λαμβάνοντας υπόψη την υπόθεση ότι οι αποχωρήσεις του προσωπικού θα διαμορφωθούν σε 15.000 άτομα το 2011 και σε 20.000 άτομα για τα έτη 2012 έως 2015.
Ακόμα οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6.258 εκατ. ευρώ το 2011, σε 6.471 εκατ. ευρώ το 2012, σε 6.693 εκατ. ευρώ το 2013, σε 6.915 εκατ. ευρώ το 2014 και σε 7.136 εκατ. ευρώ το 2015, διατηρούμενες σε ποσοστό σταθερά 2,8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2011 έως 2015.
Οι δαπάνες για πρόσθετες μισθολογικές παροχές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1.415 εκατ. ευρώ το 2011, σε 1.413 εκατ. ευρώ το 2012, σε 1.407 εκατ. ευρώ το 2013, σε 1.397 εκατ. ευρώ το 2014 και σε 1.390 εκατ. ευρώ το 2015, διαμορφούμενες σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ σταθερά για την περίοδο 2011 έως 2015.
Συρρίκνωση
Σταδιακή μείωση των κοινωνικών δαπανών μέχρι και το 2015, επιχειρεί το μεσοπρόθεσμο. Ο συγκεκριμένες δαπάνες θα διαμορφωθούν σε 17.784 εκατ. ευρώ ή 7,9% του ΑΕΠ το 2011, σε 16.308 εκατ. ευρώ ή 7,1% του ΑΕΠ το 2012, σε 17.316 εκατ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ το 2013, σε 16.304 εκατ. ευρώ ή 6,7% του ΑΕΠ το 2014 και σε 16.514 ή 6,6% του ΑΕΠ το 2015.
Οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων θα διαμορφωθούν σε 1.200 εκατ. ευρώ το 2011, σε 1.150 εκατ. ευρώ το 2012 και σε 1.100 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 έως 2015. Ωστόσο συμπληρωματικά, για την πληρωμή των ανωτέρω σχετικών υποχρεώσεων του τελευταίου τριμήνου εκάστου προηγούμενου έτους που δεν θα προλάβουν να πληρωθούν λόγω λήξης του οικονομικού έτους, έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 450 εκατ. ευρώ το 2011, 350 εκατ. ευρώ το 2012 και 300 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2013, 2014 και 2015.
Μείωση επιχορηγήσεων
Παράλληλα, μειώνονται περαιτέρω οι επιχορηγήσεις και οι λειτουργικές και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες, που θα διαμορφωθούν από 7.773 εκατ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ το 2011, σε 7.956 εκατ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ το 2012, σε 7.915 εκατ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ το 2013, σε 8.069 εκατ. ευρώ ή 3,3% του ΑΕΠ το 2014 και σε 7.905 εκατ. ευρώ ή 3,1% του ΑΕΠ το 2015.
Ψηφίζεται στις 30 Ιουνίου
Την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου εισέρχεται προς συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 το οποίο συνίσταται σε ένα και μόνον άρθρο.
Η α' ανάγνωση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας ενώ την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, θα αρχίσει η β' ανάγνωση στην επιτροπή. Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο -παρά τις σχετικές εισηγήσεις που υπήρχαν στην κυβέρνηση- δεν συζητείται τελικώς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στην Ολομέλεια αναμένεται να εισέλθει προς συζήτηση στις 28 Ιουνίου και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 30 Ιουνίου.
Την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος που θα εξειδικεύει τα μέτρα καθώς το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναφέρει μόνον στόχους και δημοσιονομικές εξελίξεις.
Πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας
Γιώργος Παπανδρέου: «Εθνικό καθήκον είναι να πάψει το κράτος να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα εισπράττει».
Ως «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να εγγυηθούμε την ασφαλή πορεία της χώρας και για να κάνουμε τις σοβαρές αλλαγές που απαιτούνται» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο εγκρίθηκε χθες ομοφώνως από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των πολύωρων συνεδριάσεων και των εξαντλητικών διαδικασιών διαλόγου σε κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα, υποστήριξε ότι «βρέθηκαν καλύτερες λύσεις και πολιτικές», σημείωσε ότι «εθνικό καθήκον είναι να πάψει το κράτος να ξοδεύει περισσότερα απ΄όσα εισπράττει» και επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να πάμε σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πετυχαίνοντας από τον επόμενο χρόνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα».
Σημείωσε ότι θα επιμείνει «μέχρι τέλους, για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από μια ευρύτερη πλειοψηφία», ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει «πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας προς όλα τα κόμματα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και πως θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και συμπλήρωσε:
«Εφ΄όσον συμφωνούμε στους στόχους - όπως ισχυρίζεται και ο κ. Σαμαράς, ότι συμφωνεί στους στόχους του μεσοπρόθεσμου - δεν έχουμε κανένα ταμπού να βρούμε τους τρόπους και να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο. Να πάμε γραμμή - γραμμή, πολιτική - πολιτική με όλους, με όσα κόμματα έχουν τη βούληση και τις προτάσεις βεβαίως, να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο.
Αρκεί αυτοί οι στόχοι να είναι όχι μόνο ρεαλιστικοί, αλλά να επιτυγχάνεται και ο βασικός στόχος που έχουμε θέσει, δηλαδή να μειωθεί το έλλειμμα, να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια βιώσιμη πορεία».
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε καίριους τομείς «θα αξιοποιηθούν πρόσωπα χωρίς κανέναν κομματικό περιορισμό, αλλά με γνώμονα την ικανότητα και τη σύμπνοια στην προσπάθεια που γίνεται».
Από τους υπουργούς που ομίλησαν, η κα Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς και οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Ν. Σηφουνάκης και Δ. Ρέππας, ζήτησαν να επιμείνει ο πρωθυπουργός στην πρόσκληση για συναίνεση, κυρίως προς την πλευρά του κ. Αντώνη Σαμαρά. Η κα Λούκα Κατσέλη επέμεινε στην πρόταση της να υπερδιπλασιασθούν τα τεκμήρια διαβίωσης, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ, ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
NAFTEMPORIKI.GR
http://nonews-news.blogspot.com/2011/06/blog-post_2367.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου