ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2011, ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την τρόικα έκλεισε και ο... λογαριασμός αποστέλλεται εντός των ημερών στους φορολογούμενους.
Τα νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων, μόνο για το 2011, αναμένεται να υπερβούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Τι σηματοδοτούν; Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι των 1.200 ευρώ θα χάσουν άλλον έναν μισθό, όπως προκύπτει από την ανάλυση της «Οικονομίας». Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η πρόσθετη περικοπή για τους δημόσιους υπαλλήλους, για τους οποίους πέρα από τα φορολογικά (μείωση αφορολογήτου, επιβολή ειδικών φόρων κ.λπ.) θα υπάρξουν και μέτρα, όπως:
* Επιβολή ειδικής εισφοράς υπέρ των ανέργων, που μειώνει τις αποδοχές έως 3% (με βάση το δυσμενέστερο σενάριο).
* Περικοπή των επιδομάτων, με επικρατέστερο να ψαλιδιστεί το επίδομα απόδοσης.
Από το πακέτο των φορολογικών μέτρων, την τιμητική τους θα έχουν ακόμη μια φορά αυτά που προκαλούν οριζόντια επίπτωση (δηλαδή επιβαρύνουν πλούσιους και φτωχούς το ίδιο). Οι συνέπειες των μέτρων που φαίνεται να ενσωματώνονται στο μεσοπρόθεσμο, είναι οι εξής:
* Μείωση αφορολογήτου: η επίπτωση του συγκεκριμένου μέτρου είναι «οριζόντια», δηλαδή επιβαρύνονται το ίδιο οι χαμηλόμισθοι και οι υψηλόμισθοι. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 ευρώ μείωσης του αφορολόγητου ορίου, οι μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών θα μειώνονται κατά 7 ευρώ. Μάλιστα, σε ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου στα εισοδήματα του 2011, η μείωση των μισθών θα γίνει αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου. Αρα, για κάθε 1.000 ευρώ μείωσης του αφορολογήτου, ο κάθε μισθωτός πρέπει να πληρώσει αναδρομικά 42 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για περιορισμό του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει:
1. Αναδρομική πληρωμή περίπου 200 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και
2. Μείωση στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές κατά 28 ευρώ από τον Ιούλιο και μετά.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση ή και μηδενισμός του αφορολογήτου ισοδυναμεί με αύξηση του φόρου εισοδήματος του 2012. Για κάθε 1.000 ευρώ μείωσης του αφορολογήτου, θα προκύπτει πρόσθετος φόρος 100 ευρώ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολογήτου να μην ισχύσει για τους συνταξιούχους.
* Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Είναι το πιο επώδυνο από τα φορολογικά μέτρα που εξετάζονται. Ακόμη και αν συμφωνηθεί η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται από τον Οκτώβριο τουλάχιστον 30-40% ακριβότερα. Για κάθε τόνο πετρελαίου (1.200 λίτρα) η επιβάρυνση του νοικοκυριού θα κυμαίνεται από 480 έως 720 ευρώ.
* Αύξηση στους φόρους ακινήτων. Η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα προαναγγέλθηκε από την τρόικα. Τρία είναι τα κυρίαρχα μέτρα που εξετάζονται:
1. Η μείωση του αφορολογήτου του ΦΜΑΠ από τα 400.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 300.000 ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα. Και σε αυτό το μέτρο, η επίπτωση είναι οριζόντια. Για κάθε 10.000 ευρώ μείωσης του αφορολογήτου, οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν 10 ευρώ φόρο (υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής για τα χαμηλά κλιμάκια θα παραμείνει στο 0,1%). Δεν θα επιβαρυνθούν μόνο όσοι θα παραμείνουν κάτω από το αφορολόγητο. Ετσι, μείωση του αφορολογήτου από τις 400.000 στις 300.000 ευρώ στερεί 100 ευρώ ετησίως απ' όλους τους Ελληνες με ακίνητα η αντικειμενική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
2. Το δεύτερο μέτρο έχει να κάνει με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το... δυστύχημα για τους ιδιοκτήτες είναι ότι ο νέος ΦΜΑΠ θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες μέχρι τότε θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή (αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο φθινόπωρο). Ετσι, εκτός από το 100άρικο που θα επιβληθεί λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, θα αφαιρεθεί ακόμη ένα ποσό λόγω της... μετάταξης της περιουσίας σε ανώτερο κλιμάκιο της κλίμακας του ΦΜΑΠ.
3. Το τρίτο μέτρο που εξετάζεται έχει να κάνει με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα. Δύο είναι τα σενάρια: το πρώτο προβλέπει φορολόγηση με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας (στα πρότυπα της περυσινής έκτακτης εισφοράς). Το δεύτερο επιβολή ειδικού φόρου σε όσους έχουν ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές της χώρας.
* Αύξηση τελών κυκλοφορίας. Το ευνοϊκότερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση των τελών κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν από την τσέπη μας από 11 ευρώ (για τα Ι.Χ. από 786 έως 1.071 κυβικά) έως 120 ευρώ (για τα Ι.Χ. άνω των 4.000 κυβικών). Είναι προφανές ότι αν τα τέλη αυξηθούν κατά 20%, η επιβάρυνση θα είναι διπλάσια. Περαιτέρω δυσάρεστη έκπληξη ενδέχεται να προκύψει για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με μεγάλο κυβισμό, καθώς εξετάζεται η εκ νέου επιβολή ειδικής εισφοράς.
* Μετάταξη προϊόντων από τον ΦΠΑ 13% στον ΦΠΑ 23%. Σε όποια προϊόντα ή υπηρεσίες υπάρξει μετάταξη (στην κορυφή της λίστας βρίσκονται εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.) η ανατίμηση θα φτάσει τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, εκτός και αν απορροφηθεί ένα μέρος από τις επιχειρήσεις. Σημαντικότατες ανατιμήσεις αναμένονται τόσο στο φυσικό αέριο (λογικά θα είναι αντίστοιχες με τις ανατιμήσεις που θα υπάρξουν στο πετρέλαιο θέρμανσης) όσο και στα αναψυκτικά, όπου και θα επιβληθεί ειδικός φόρος.
* Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Είτε με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, είτε και με την πλήρη κατάργηση, η περικοπή των φοροαπαλλαγών θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση της φορολογίας το 2012.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=281610
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου