23 Ιουν 2011

Σκληρά μέτρα

Σκληρά, ως ανάλγητα, είναι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να λάβει την πέμπτη δόση του δανείου. Τελικώς ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της τρόικας, δεν παρουσίασε θεαματικές αλλαγές, η ουσία των μέτρων παραμένει ίδια και πλήττει εκ νέου τους συνεπείς φορολογούμενους.
Ο υπουργός Οικονομικών επένδυσε τις ανακοινώσεις του με υποσχέσεις για αποκατάσταση της αδικίας με την εισαγωγή ενός νέου φορολογικού συστήματος. «Πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι για να πιάσουν τόπο οι θυσίες. Και αυτό θα το κάνουμε αν εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά θα έχουμε έναν ορίζοντα χρονικό που θα επιτρέψουν στις αγορές να μας αντιμετωπίσουν αλλιώς. Ωστόσο πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης.» Επίσης διευκρίνισε ότι το ζήτημα της «ηθικής» των μέτρων δεν ενδιαφέρει καν τους δανειστές της χώρας.


Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος έχουν ως εξής:

Το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος μειώνεται στις 8.000 ευρώ.

Παραμένει η εισφορά αλληλεγγύης κλιμακωτά από 1% έως 5%.
Συγκεκριμένα:
Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000
Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.000-50.000
Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.000-100.000
Εισφορά 4% για εισοδήματα από 100.000 και πάνω
Ειδική εισφορά 5% για βουλευτές και αιρετούς άρχοντες των ΟΤΑ

Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μεσοσταθμικά το τέλος υπολογίζεται σε 300 ευρώ το χρόνο. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό το μέτρο δεν αναφέρεται στα «μπλοκάκια» αν και δεν ήταν σε θέση να δώσει αναλυτικές πληροφορίες.

Επίσης στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται:
Η πλήρης εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης μόνο για τις επιχειρήσεις με μικρή αύξηση του ειδικού φόρου για τη θέρμανση στα νοικοκυριά, δηλαδή ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 60 λεπτά ο τόννος.
Στα ακίνητα δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

http://troktiko.eu/?p=50993

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου